GençVeteriner | Veteriner Hekimlik ve Evcil Hayvan Portalı
Veteriner Hekim ve Evcil Hayvan Platformu

Bal Çeşitleri ve Balların Yararları

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı eXcaLibuN

  • Administrator
  • Fanatik Üye
  • *
    • İleti: 4732
    • Teşekkür: 1600
    • Cinsiyet:Bay
  • Veteriner Hekimlerin Dünyası
  • Sınıf: Mezun
  • Üniversite: Yüzüncü Yıl
Bal Çeşitleri ve Balların Yararları

Bal çeşitleri, bal yapan arının polen ve nektarı hangi bölgeden hangi bitkiden aldığına göre isimlenir. Bal çeşitleri bitki nektarının yoğunluğuna göre isim almıştır. Kestane balı, kekik balı, çam balı gibi bazen de balın üretildiği yere göre anzer balı, yayla balı gibi isimlendirilmiştir.

Bal çeşitleri nelerdir? Ülkemizdeki bal çeşitlerini inceleyelim.

Anzer Balı:

Ülkemizde Rize İli İkizdere ilçesi sınırları içerisindeki Anzer yaylasında arıcılık yapan yetiştiricilerin ürettiği bir bal çeşididir. Anzer balının üretimi sınırlı olup diğer ballardan farklı tüketime sahiptir. Anzer yaylasında bulunan bitki örtüsünün özel çiçeklerin polen ve nektarından üretilen bal ekmeğe sürülüp yenilmez.

Ekseriyetle birçok hastalığın tedavisinde özel olarak tüketilen bir bal çeşididir.

Kestane Balı:

Kestane balı da anzer balı gibi çok sınırlı olmamakla beraber daha ziyade ülkemizde kestane ağacı yetişen bölgelerde üretilmektedir. Kestane balı da kendine has tadı olan bir bal çeşididir. Kestane balının tarçınla karışımı birçok hastalığın tedavisinde yardımcı olarak kullanılmaktadır.

Çam Balı:

Çam balı, çam üzerinde yaşayan canlılar, çam ağacının özünden elde ettikleri bir salgı oluştururlar. Bu salgılar gözle görülebilir. Bu salgı çam ağacının gövdesinden ip kıvamında sarkar. Ağustos ayının ortalarında meydana gelen bu çam özü oluşumu arılar tarafından alınarak, arıların salgıladıkları bir enzimle bala dönüşür. İşçi arılar bu balı direk petek içlerine yerleştirirler.

Çam balı ülkemizde Akdeniz ila Ege bölgesinin çamlık yerlerinde üretilmektedir. Dünya çam balı üretiminin tamamına yakını ülkemizde üretilmektedir.

Çam balının faydalar şöyledir; Çam balı kaliteli, çam özlü aroması hoş bir bal çeşididir. Çam balının en büyük özelliği donmadan ve bozulmadan yıllarca dayanmasıdır. Bundan dolayı albenisi mükemmeldir.

Çam balı bazı gıda maddelerinin dayanıklılığını arttırmasına yardımcı olması nedeni ile gıdalarda katkı maddesi olarak ta kullanılmaktadır.

Çam balı, çam ağacına has koku ve tadı yıllarca devam ettirme özelliğine sahiptir. Çam balının solunum ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına özellikle boğaz rahatsızlıklarına iyi geldiği çam balının faydaları arasında gösterilmektedir.

Kekik Balı:

Ülkemizin bütün yüksek yayla kesimlerinde kekik yetişmesi kekik balı üretimine uygun bir ortam oluşmasına neden olmaktadır.

Kekiğin çiçekleme dönemi Mayıs ayı başı ila Ağustos ayı sonuna kadar devam etmektedir.

Kekik balının en büyük özelliği antiparaziter bir yapıya sahip olması, kekik balının faydası olarak gösterilebilir.

Kekik balı kekik kokulu, açık sarı renkli, buruk tatlı bir bal çeşididir. Kekik balının enzim içeriği çok zengindir.

Kekik balının faydaları şöyledir; Kekik balı, karaciğer başta olmak üzere mide, astım, egzama rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

Bütün yüksek yerleri ve yaylalarında kekik yetişen Anadolu kekik balı üretimi için uygun bir yerdir.

Çiçek Balı:

Çiçek balı aynı zamanda yayla çiçek balı olarak ta bilinmektedir. Ülkemiz bitki çiçekleri bakımından çok zengin bir floraya sahiptir. Bundan dolayı Anadolu çiçek balı üretiminde önemli yerlerdendir.

Çiçek balı, Anadolu’nun yayla kesimlerinde polen ve nektarı bol çiçeklerden elde edilmektedir.

Çiçek balı açık kehribar renkte, hoş bir kokuya sahip, keskin tatlı bir bal çeşididir. Sofralarımızda en çok tüketilen bal çiçek balıdır.

Çiçek balının faydaları şöyledir; Çiçek balı, tüketenlerin günlük enerji kaynağıdır. Çiçek balı aynı zamanda devamlı tüketildiğinde sinir sistemini düzenleyici özelliğe de sahip olduğu bilinmektedir.

Narenciye Balı:

Narenciye balı, Doğu Akdeniz bölgesi arıcılarımızın narenciye çiçeği açma zamanında kovanlarını bu bölgede konuşlandırmaları sonucunda arıların narenciye çiçek poleni ve nektarıyla kovanda bal yapmaları sonucunda elde edilmektedir. Narenciye balı, narenciye çiçeği kokusu olan açık sarı bir bal çeşididir.

Narenciye balı yapan arıların, burada narenciye üretimine de çok büyük katkısının olduğu unutulmamalıdır.

Bal çeşitleri tabi bunlarla da sınırlı değildir. Yöresel olarak bal çeşitleri de mevcuttur. Ülkemizde yaygın olarak üretilen bal çeşitleri genel olarak bunlardır.
Linkback: http://www.gencveteriner.com/index.php?PHPSESSID=217e49796c10d42303b399bd85bca183&topic=3524.0
Beşeri hekimlik insan içinse Veteriner Hekimlik insanlık içindir.
Denilebilir ki insan hekimliği veteriner' in yanında okyanusa karşı iç deniz gibidir... 'İsmet İnönü - 1943'
Bilgi, paylaşıldıkça çoğalır.
Kör bir kurşun kalem dahi, keskin bir hafızadan daha iyidir.

https://vetrehberi.com