GençVeteriner | Veteriner Hekimlik ve Evcil Hayvan Portalı
Veteriner Hekim ve Evcil Hayvan Platformu

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı duygumoon

  • Acemi Üye
  • *
    • İleti: 54
    • Teşekkür: 6
    • Cinsiyet:Bayan
İş Garantisi İki Yıllıklardan    

İstanbul Üniversitesi at antrenörlüğü, atçılık işletmeciliği ve nalbantlık eğitimini Avcılar Kampüsü'nde veriyor.
 
Öğretmen olup atanmayı beklemek, mühendis olup işsiz gezmek yerine at antrenörlüğü okuyup ayda 5 bin, ya da mekatronik eğitimi alıp ayda 2 bin 500 YTL kazanmak mümkün

30/06/2005 (21169 kişi okudu)


UMAY AKTAŞ SALMAN (E-mektup | Arşivi)

İSTANBUL - Optisyenlik, mekatronik, atçılık işletmeciliği, sualtı teknolojisi, iklimlendirme- soğutma, gıda teknolojisi, diş protez... Pek çok kişinin ismini bile duymadığı bu meslekler aslında Türkiye'de son yıllarda istihdamın en fazla olduğu ve yüksek maaşla iş bulunabilen alanlar.
ÖSS'nin ardından milyonlarca öğrencinin gözü dört yıllık programlarda. Ancak meslek yüksekokullarındaki iki yıllık bazı bölümler gençlere çok daha fazla imkân sunuyor. Örneğin at işletmeciliği veya antrenörlüğü mezunları ayda 5 bin YTL gelir elde edebiliyor. Mekatronik son iki yılda parlayan meslek dallarından. Makine, elektronik ve yazılım kombinasyonundan oluşan sistemleri kapsayan alanda okuyanlar mezun olduklarında ayda 2 bin 500 YTL'ye varan maaşla çalışma şansına sahip. Optisyenlik okuyanlar ise gözlükçülükle ilgili yasanın değişmesi sayesinde mezun olur olmaz kendi dükkânlarını açama yetkisine sahip.

Mezun olmadan iş buluyorlar

En yüksek puanla Türkiye'nin en iyi üniversitelerine giren öğrenciler bile mezuniyet sonrası iş bulma kaygısı yaşıyor. Ancak sanayiye ara eleman yetiştiren meslek yüksekokulları daha mezun vermeden sektörden gelen talep üzerine öğrencilerinin listesini şirketlere, fabrikalara yolluyor. Gençler daha mezun olmadan işlerini garantiliyor. Bu bölümlerden bazıları at antrenörlüğü, atçılık işletmeciliği ve nalbantlık. Türkiye'de bu alanların eğitimi sadece Kocaeli ve İstanbul üniversitelerinde veriliyor.
Atın doğumundan yarış hayatı boyunca göstereceği performansı en üst seviyeye çekmek için akademik eğitimli personelin yetiştirildiği at antrenörlüğünde, öğrenciler mezun olduktan sonra yarışlarda çalışıyor ve her yarıştan prim alıyor. Atçılık işletmeciliğinde ise at yetiştirme çiftliklerinin, haraların, aşım istasyonlarının, idman pistlerinin ve hipodromun işletmesini üstlenecek kişiler yetiştiriliyor. Nalbantlıkta da atın ayak sağlığı, nal özellikleri, nal çakımı konularında eğitim veriliyor.


Avrupa'da antrenörlük şansı


İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Adem Şenüver, mezunlarının hepsinin çalıştığını vurgulayarak bölümler hakkında şu bilgileri veriyor: "Atçılık işletmeciliğinde akademik eğitim almış personel açığı var. Eski öğrencilerimizden İngiltere ve Hollanda'da da antrenörlük yapanlar var. Bu sene de birkaçını Fransa'ya yollayacağız. Antrenörlüğe ve işletmeciliğe bu yıl 15'er öğrenci alınacak. Nalbantlığa ise 10 kişi alınacak. Antrenörler her yarıştan pay alıyor. Nalbantlar da hayvanın ayak temizliği için çok önemli. Onlarda nal başına para alıyor. Bir nalbant ve antrenörün aylık geliri 5 milyarı buluyor. Atçılık işletmeciği yapanlar diğerleri kadar yüksek olmasa da gelirleri aylık 2 bin YTL'yi buluyor."
Kocaeli Üniversitesi Körfez Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Erdener Balıkçı ise geçen pazar günü yapılan Gazi Koşusu'nu örnek vererek, "Koşuda ödül 600 bin YTL. Ödülün yüzde 10'u at antrenörüne veriliyor. Bu 60 bin YTL eder. At antrenörsüz sahaya çıkmıyor. Yeni yasaya göre de antrenör yüksekokul mezunu olmalı. İşletmecilik de önemli. Haraların işletmesi ve projeleri hiç düzgün değil. Bizim yetiştirdiğimiz öğrenciler beslenme, sağlık, hijyen, iş hukuku, deontoloji, samanın kullanımı gibi çok teknik konulara hâkim olarak mezun oluyor. Alanda aranan elemanlar" diye konuşuyor.


Burslu okumak için ilk 3 bine girmek şart

Üniversite sınavından sonra adaylar tercih konusuna yoğunlaştı. Vakıf üniversitelerinde paralı bölümleri için bazılarında barajı aşmak yeterliyken, burslu okumak için ilk 3 bine girmek gerekiyor. ÖSS'nin ardından adaylar, dikkatlerini bölümlerin geçen yıl kaç puanla ve hangi yüzdelik dilime göre aldığı konusuna çevirdi.


Okul aynı, puan farklı


Vakıf üniversiteleri, tercihlerde öne çıksa da, paralı ve burslu kazanan öğrenciler arasındaki puan farkı, bazı üniversitelerde 100'ü buluyor. Örneğin, Bahçeşehir Üniversitesi Matematik- Bilgisayar Bölümü'ne burslu olarak girebilmek için geçen yıl 6.48 yüzdelik diliminde olmak ve 343.254 puan almak gerekiyordu. Aynı okulda paralı okumak isteyen öğrencinin ise 239.889 puan alması ve 99.06 yüzdelik diliminde olması yetti. Bu puana ulaşmak için ÖSS'de baraj olan 180 puanı almak ve 80 üzerinden verilen orta- öğretim başarı puanından 60 puan getirmek yetiyor. Koç'ta başarı bursu ile ekonomi okumak için 0.29'luk yüzdelik dilime girmek gerekiyor. Bu yüzdelik dilimde olabilmek için ilk 3 bin içinde olmak gerekiyor. Aynı bölümde paralı okumak için 307.204 puan almak yeterli.



Kaynak: http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=157318

Linkback: http://www.gencveteriner.com/index.php?PHPSESSID=5991bca088193b62905506cdaf04332d&topic=1039.0
LIGHT OF HEAVEN