GençVeteriner | Veteriner Hekimlik ve Evcil Hayvan Portalı
Veteriner Hekim ve Evcil Hayvan Platformu

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı vetmelih

  • Tecrübeli Üye
  • *
    • İleti: 310
    • Teşekkür: 62
    • Cinsiyet:Bay
ETİK İLKELER ;

1-   Zarar Vermemek : Gelen hasta bizim yanımıza geldiği durumundan daha kötü bir durumda ayrılmamalıdır.
Yani gelen hastaya zarar vermeden hiç değilse geldiği gibi göndermemiz gerektiğini anlatmaktadır.
Burada dikkat edilmesi gereken 3 temel nokta vardır.ki bunlar;
a.   Var olan zararın engellenmesi
b.   Zararın ortadan kaldırılması
c.   Hayvanın mutlak şekilde şifa bulmasının sağlanması
Kliniğe gelen hastaların ilk önce varsa ağrısı , sızısı dindirilmelidir. Yani hayati tehlike ilk önce atlatılmalıdır. Daha sonra diğer muayenelere geçilmelidir.
2-   Yararlılık : Veteriner hekim hiçbir şekilde hiçbir koşulda hayvana zarar veremez , yararlı olmak zorundadır.
Hasta sahibine yararlı olalım derken eğer ki hayvana zarar geleceğini biliyorsak ilk önce hayvana zarar vermememiz gerektiği hatırlanmalıdır. Yani veteriner hekim için ilk sorumluluk hasta olan hayvandır. Hasta sahibi daha sonra gelir.
3-   Gizlilik : Daha çok tıp hekimliğini ilgilendirir. Hiçbir hekim hastalarının sırlarını bir başkasına anlatmamalıdır. Ama eğer eline bir olayla ilgili mahkemeden yada başka bir yasal mercii den tanıklık yada sorgulama kağıdı gelirse hastanın sırlarını açıklayabilir. Bu konuda mahkemeler hekime bir baskı uygulayamaz çünkü bu hekimin etik kurallarına ters düşer.
4-   Adalet / Eşitlik : Kliniğe gelen her hasta hayvana ve hasta sahibine eşit davranılmalıdır. Para almayacağımızı bildiğimiz olaylarda hayvanı tedavi etmememiz yada gelen hasta sahiplerinin maddi durumlarına bakarak muamele etmemiz etik kurallarına ters düşer.
5-   Özerklik (Otonomi) : veteriner hekim hasta sahibine hiçbir zaman baskı yapmamalıdır. Çünkü etik olarak insanlara istemedikleri bir şeyi yaptırmaya çalışmak etik kurallarına ters düşer.
Hasta sahibine hayvanın hastalığı ile ilgili tüm bilgiler anlayacağı bir şekilde anlatılmalı ve tedavinin ne kadara mal olacağı söylenmeli , hasta sahibine düşünmesi için zaman tanınmalıdır. Böylece hasta sahibi ile daha sonra çıkabilecek olan ücret ile ilgili sorunlar aşılmış olur. Eğer ki hasta sahibi kabul ederse tedaviye başlanmalıdır.
6-   Dürüstlük / Açıklık : Veteriner hekim hasta sahibine hayvanın başına gelebilecekleri söylemelidir. Yani hasta hayvanın durumu ağır ve hayati tehlikeyi atlatamayacağına inanıyorsak bunu hasta sahibine söyledikten sonra tedaviye başlamak yerinde bir harekettir. Hiçbir zaman kurtaramayacağımız bir hayvanı kurtarırım diyerek tedaviye başlamamalıyız çünkü kurtaramadığımız zaman hayvan sahibine karşı mahcup duruma düşeriz ve kendi itibarımızı lekelemiş oluruz.
Veteriner hekimler her zaman ;
a.   Vicdanlarına
b.   Meslektaşlarına
c.   Yasalara karşı sorumludurlar.
7-   Saygı : bir veteriner hekim her zaman ;
a.   Hastalarına
b.   Hasta sahiplerine
c.   Meslektaşlarına karşı saygılı olmalıdır.

Linkback: http://www.gencveteriner.com/index.php?PHPSESSID=85dc4772c903f8e8e9ec20eddf9f5e71&topic=2061.0
“Çünkü bir tecrübe etsen senin aklın da yatar,
Bize insan hekiminden daha lazım baytar'' M.Akif Ersoy