GençVeteriner | Veteriner Hekimlik ve Evcil Hayvan Portalı
Veteriner Hekim ve Evcil Hayvan Platformu

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı eXcaLibuN

  • Administrator
  • Fanatik Üye
  • *
    • İleti: 4732
    • Teşekkür: 1600
    • Cinsiyet:Bay
  • Veteriner Hekimlerin Dünyası
  • Sınıf: Mezun
  • Üniversite: Yüzüncü Yıl
Bombus Arısının Bitkilerde Döllenme

Bombus arısı diğer bal arıları gibi sürekli olarak koloni oluşturmazlar. Diğer bal arılarda bir kraliçe arı, 200 – 300 erkek arı, 10 bin ila 80 bin arası işçi arı bir koloniyi oluştururken, bombus arı kolonisi 50 ila 80 arıdan meydana gelmektedir.

Bombus arısı nedir? Bombus arısı ülkemize ithal olarak gelmektedir. Esas kökü İç Ege olan bombus arısı, meyve ve sebzelerin veya kısaca bitkilerde döllenme olayını kusursuz bir şekilde yapması için genetik yapısı değiştirilmiş arılardır.

Bombus arıları Hollanda ve Belçika’da bazı firmalar arıların genetik yapılarını değiştirerek; kış uykusuna yatma özelliğini kaldırıp, 4 – 5 derecede uçabilen, 7 – 8 derecede çalışabilen bir arı cinsi üretmişlerdir.

Bu genetik çalışmalarla, bitkilerinde döllenme işinin bitkilerde tozlaşma zamanı bombus arıları vasıtası ile yapılması sağlanmıştır.

Bombus arıları diğer bal arıları gibi 1 – 2 Km. lik bir alanda uçarak çalışma yerine dar alanda çalışma özelliğine sahip, bir arı cinsi olma özelliği taşımaktadır. Bu özellik bir sera içerisinde çalışabilme özelliğidir.

Bitkilerde döllenme eskiden beri insan eli veya arı veya diğer uçan böcekler vasıtası ile olmaktaydı. Son zamanlarda seracılık yaygınlaşıp kışın üretim olunca ya insan eliyle bitkilerde döllenme yapılacak ya da hormon kullanılarak bitkilerde döllenme yapılacaktı.

Bitkilerde döllenme insan eliyle yapıldığında bazı hastalıklar çıktığından hormonla bitkilerde döllenme yolu seçilmeye başlandı. Ancak son zamanlarda azda olsa hormonla bitkilerde döllenmeden vazgeçilerek bombus arısı seçilmeye başlanmıştır.

Son zamanlarda sera içerisinde bombus arıları ile bitkilerde döllenme yöntemi seçilince yetiştirilen meyve ve sebzelerin verimi ve görünüm özellikleri değişti. Dolayısıyla şu anda %10 civarında bombus arısı ile bitki döllemesi yapan yetiştirici yakın bir gelecekte % 60 lara çıkacağı tahmin edilmektedir.

Bitkilerde döllenme için kullanılan bombus arı kolonisi artışı, hem bitkilerdeki döllenme özelliklerinden hem devletin bombus arı kolonisi için ödemiş olduğu hibe desteğidir. Devletin karşılıksız bombus arı kolonisi başına 60 TL. ödemesi ve bombus arısının döllenmiş meyve ve sebzelerin düzgünlüğü ile verim artışı bombus koloni sayısının artışına sebep olmuştur.

Bal arıları bitkilerde döllemede bir dakikada 5 çiçeği döllerken bombus arıları bir dakikada 30 – 40 çiçeği dölleyebilmektedirler.

Bombus arı kolonisi bitkilerde döllenme zamanı olarak 8 hafta çalıştıktan sonra tekrar toplanıp yenileme çalışmaları yapılabilmektedir.

Bombus arısı koloni olarak, 50 ila 80 arı koloni olarak kabul edilmektedir. Bu arı kolonisi bir kutu içerisinde barındırılır. Bir bombus arı kolonisi 2 – 3 dönüm yerin bitkilerde döllenme işlemini gerçekleştirebilir.




Bombus arısı üretimi son zamanlarda ülkemizde yapılabileceği açıklanmaktadır.

Dışarıdan ithal olarak getirilen bombus arısı kolonileri, gazetelerde son çıkan haberlere göre, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin çalışmaları ile ülkemizde bombus arısı üretimi yapılabileceği belirtilmektedir.

Bombus arısı bitkilerde döllenme işleminde gayet başarılı olması, özellikle sera yönlü sebze ve meyve yetiştiricilerinin gözdesi olmuştur. Bombus arı kolonisi için devletin yapmış olduğu bombus arıları hibe desteği olumlu sonuç vermiş, bombus arı kolonileri ülkemizde gittikçe artış göstermiş ve daha da artacağı gözlenmektedir.
Linkback: http://www.gencveteriner.com/index.php?PHPSESSID=bb5e088952e1328dd74f052682a20b69&topic=3523.0
Beşeri hekimlik insan içinse Veteriner Hekimlik insanlık içindir.
Denilebilir ki insan hekimliği veteriner' in yanında okyanusa karşı iç deniz gibidir... 'İsmet İnönü - 1943'
Bilgi, paylaşıldıkça çoğalır.
Kör bir kurşun kalem dahi, keskin bir hafızadan daha iyidir.

https://vetrehberi.com