GençVeteriner | Veteriner Hekimlik ve Evcil Hayvan Portalı
Veteriner Hekim ve Evcil Hayvan Platformu

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı vethekim_01

  • Aktif Üye
  • *
    • İleti: 108
    • Teşekkür: 9
    • Cinsiyet:Bay
Ülkemizde ki tarihsel eğitim yolculuğuna, ordunun ihtiyacını karşılamak amacıyla 1842 yılında İstanbul'da başlayan Veteriner Hekimlik mesleği, çeşitli  ve zor aşamalardan geçtik ten sonra 1946 yılında Ankara Üniversitesi kuruluşunu takiben,1948 yılında Veteriner Fakültesi unvanı ile aynı üniversitenin bünyesinde eğitim hayatının en önemli basamağına gelmiştir.
İlerleyen dönemlerde  günümüze kadar Veteriner Hekim Fakültelerinin sayıları artarak bu gün için mezun veren 17 fakülte sayısına ulaşmıştır.
Veteriner Fakültelerinde verilen eğitim programları incelendiğinde, buralardan yetişen veteriner hekimlerin, sadece hayvan sağlığı ile ilgili bilgilerle değil, en az bu bilgiler kadar yoğun olarak insan sağlığını doğrudan ilgilendiren bilgiler konusunda da tam bir eğitim aldıkları rahatlıkla görülecektir.
Böylesine yoğun bir eğitim verilmesinin nedeni, insan sağlığının korunmasında veteriner hekimliğinin rolünün çok büyük olmasından kaynaklanmaktadır.
İnsan organizmasının temel yapı taşlarının (hayvansal kaynaklı proteinlerin) organizma tarafından üretilemediği ve kesinlikle dışarıdan alınması (hayvansal kaynaklı ürünlerden) zorunluluğu gerçeği ortada iken, pek tabiidir ki bu protein kaynaklarının sağlıklı koşullar içerisinde insanlara ulaşması gerekmektedir.
Bir yandan insan organizmasının ihtiyacı olan bu proteinlerin temel kaynağı olan hayvanların üretilmeleri, bir yandan bu üretim sürecinde sağlıklı yetişmeleri bir yandan ülke ekonomisi açısından verim paylarının yükseltilmesi çabaları ve ırk ıslah çalışmaları ile uğraşan veteriner hekimler, tüm bu ürünleri gıda olarak tüketen insanların ZOONOZ dediğimiz hayvanlardan ya da hayvansal ürünlerden insanlara geçebilen hastalıkların da mücadelesini yapmakta ve aynı anda insan sağlığına hizmet etmektedirler.
Bu bağlamda günlük yaşamımızda tüketim alışkanlığı kazandığımız, kahvaltı masamızdaki peynir, yumurta ve baldan tutunda gözümüzün nuru yavrularımıza  sabah ya da yatmadan önce hiç değilse bir bardak içirmeye çalıştığımız sütü, evimizin neşe kaynağı evcil hayvanlarımızı ve bu dostlarımızın istemeyerek bizlere bulaştırabilecekleri hastalıkları da bir an için düşündüğümüzde VETERİNER HEKİMLİĞİN  HALK SAĞLIĞINDAKİ ÖNEMİ kendiliğinden ortaya çıkacaktır.
Böylesine önemli bir konuda rol üstlenen mesleğimizin, zaman içerisinde gerek sürekli olarak organizasyon değişiklikleri ve gerekse çıkartılan tamim, yönetmelik ya da bildirgelerle ve de en önemlisi yıllarca başarılı hizmetler veren Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü ve taşra teşkilatlarının Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü bünyesinde diğer tarım şubeleri ile müşterek organizasyon içine alınması, gıda üretim yerlerindeki sağlık kontrollerinde Tarım Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Belediyelerin içinde bulundukları yetki karmaşaları bu rolün ifasında olumsuzluklara neden olmaktadır.
AB üyelik sürecine girdiğimiz bu günlerde, yürütülmekte olan çalışmalar ve de uyum yasaları hazırlıkları değerlendirilmesi gereken önemli bir fırsattır.
Ülkemizde görülen KUŞ GRİBİ VAKALARI, şunu göstermiştir ki bir hayvan türünde ortaya çıkan hastalık sadece o hayvan türü ya da o yetiştiri dalındaki ekonomik kayıplar ile kısıtlı kalmamakta ve doğrudan insan sağlığını da tehdit etmektedir. Ne yazık ki bu tehlikenin boyutları insan ölümlerine kadar uzanmaktadır.
Esasen bazı hastalıkların ihbarının mecburi olmasının altındaki gerçekte, hem hastalığın salgın riskini oradan kaldırmak ve hem de insan sağlığını korumak amacı yatmaktadır.
Mesleğimizin üstlendiği bu ulvi rolün layığı ile yerine getirebilmesi, sadece veteriner hekimlerin gayret ve özverileri ile sağlanamaz.
Ancak yeniden yapılanma sürecine çok hızlı olarak girmek, bu bağlamda İl ve İlçe teşkilatlanmalarında geçmişte yaşanan yanlış denemelerden de ders çıkartarak veteriner hekimler sorumlulukları ölçüsünde yetkilendirilerek, hizmete yönelik kadro ve ekipmanlarının acilen yeterli seviyeye çıkartılmaları sonucunda beklenen amaca ulaşmak mümkün olabilecektir.
Özetle Veteriner Hekimlik Mesleğinin önemi, ülke insanlarımızın yaşamları tehlikeye girdiğinde hatırlanır ise telafisi mümkün olmayan can kayıpları ve telafisi çok pahalıya mal olan ekonomik sıkıntıları yaşamak doğaldır ( yakın zamanda ülkemizde yaşanan KUŞ GRİBİ HASTALIĞINDA olduğu gibi).
İster Bakanlık bünyesinde, ister Belediyeler bünyesinde ve ister özel sektör bünyesinde çalışan Veteriner Hekimlerin, Halk Sağlığını ilgilendiren hizmetleri ifa ederken tam yetkili kılınmaları ve hizmetin gerektirdiği kadro ve ekipmanlara ulaşmasının sağlanması, bu amaçla  yasal düzenlemelerin kargaşaya sebebiyet vermeyecek ve anlaşılır tarzda vakit kaybedilmeden yerine getirilmesi şarttır.




vethekim_01

Linkback: http://www.gencveteriner.com/index.php?PHPSESSID=ccf6c14893c3336e34dc68c2cad4749c&topic=1350.0