GençVeteriner | Veteriner Hekimlik ve Evcil Hayvan Portalı
Veteriner Hekim ve Evcil Hayvan Platformu

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı dynasty

  • Acemi Üye
  • *
    • İleti: 28
    • Teşekkür: 5
Family: Poeciliidae
Boy 3,5 cm
Köken Venezuela barbados trinidad kuzeyli brezilya ve guyanas
Cinsel Özellikler Erkekler canlı renklere sahip küçük gövdeli,dişiler iri ve renksiz.
Besi kolaylığı Kolay
Yem Tüm
Üreme Canlı Doğum
Üretme Kolay
Su Her tür
pH:7.0 – 8.0
Isı 24˚C
Davranış Barışçıl
Yüzme seviyesi Her seviyede
Özel ihtiyaç Bitki

 

Neredeyse tüm akvaryum hobicilerinin bir kez besledikleri küçük,sevimli ve göz alıcı balıklardır lepistesler.Kolay üremeleri en çok tercih edilen balıklardan birisi yapmıştır onları.

Dişi lepistesler erkeklerden daha iri ve renksizdirler.Bu özellikleriyle sanki farklı bir tür gibidirler.Soluk gri renkli dişi karşısında erkek lepistes oldukça göz alıcı ve gösterişlidir.

Oldukça dayanıklı balıklardır,öyle ki akvaryumculuk hakkında hiç bir bilgisi olmayan yeni başlayanlar bile lepistes lerden oldukça fazla yavru alabilirler.

Erkekler lepistesleri her an yüzgeçlerini açmış vücutlarını kavislendirmiş olarak dişilerin çevresinde kur yaparken görebilirsiniz.

Avrupa'ya akvaryum balığı olarak ilk kez 1908 yılında getirilmiş ve bu güne kadar 200 varyetesi geliştirilmiştir.Alpbaz(2000)Akvaryum Balıkları Ansiklopedisi isimli kitabında,ülkemizdeki en yaygın lepistes varyetelerinin Alman lepistes,Hollanda,Kral lepistes,Lir kuyruk,Altın Guppy ve Leopar olduğunu kaydeder.Tuncel Altınköprü ise kuyruk yapısı bakımından sınıflandırır ve Top kuyruk,Lir kuyruk,Yelpaze kuyruk,Delta kuyruk,Bayrak kuyruk,Çember kuyruk yapılarında varyeteler olduğundan bahseder.

Akvaryumların en çok beslenen ve en kolay üretilen balığı lepistes,bu özelliklerinden dolayı 200 kadar varyeteye ulaşmıştır.Varyetelerin farklı sınıflarda ayrılması burada varyeteleri açıklamamızı güçleştirmektedir.

Varyeteler yerine sitemizde ve forumumuzda lepistesler hakkında çokça sorulanları yanıtlamak lepistesleri anlatmak için en güzel yoldur.

-Bir tankta ki dişi lepistes sayısı erkeklerin 3 katı olmalıdır.Böylece dişiler çokça rahatsız eden erkeklerden bir nebze kurtulmuş ve stressiz yaşamış olurlar.Ayrıca çok doğum yapmaktan kaynaklanan kambur hastalığının da önüne geçilir.

-Bol bitkili akvaryumlarda bakılmaları hem balıkların renklerinin daha iyi sergilenmesini hem de yavru balıkların ebeveynler tarafından yenmesinin önlenmesini sağlar.

-Gösterişli kuyruklu erkekler akvaryumda bakılacak diğer türlerin ilgisini çekebilir.Bu nedenle lepisteslerle bakılacak türler iyice seçilmeli mümkünse canlı doğuranlarla bakılmalıdır.

-Lepisteslerle bakılması en uygun balıklar;Plati,Moli,Velifera,Çöpçü,vatoz,labiolar.

-Lepisteslerle sorunlu da olsa bakılabilecek balıklar;Melek Balığı(Pterophyllum Scalare),Güney Amerika Cüce cichlidleri(Ramirezi,Crenicara Altispinosa,Apistogramma Klausewitz,Acara Punctulata v.b.)Bettalar,Tetralar(NeonTetra(Paracheirodon İnnesi),Benekli Rasbora(Rasbora maculata),Mavi İmparator Tetra(Inpaichthys kerri) v.b.),Barblar(Barbus Tetrazona, Barbus Nigrifasciatus v.b.)

Özellikle barblar,tetralar ve kılıçkuyruk lepisteslerin kuyruklarıyla bir hayli ilgileneceklerdir.

-Lepistes yavrularının bakımı oldukça kolaydır.Doğumdan sonraki 2 gün yemleme gerektirmezler.3. gün yavrulara yumurta sarısı usare haline getirilerek çok az verilir.1 haftalık olan yavrular artemia yiyebilirler.iyi bir bakımla 3 aylık yavru satış boyuna erişebilir.




Linkback: http://www.gencveteriner.com/index.php?PHPSESSID=d662b6ba9057dc1e5f3fb8774120fca3&topic=2067.0