GençVeteriner | Veteriner Hekimlik ve Evcil Hayvan Portalı

Üniversiteler => Veteriner Fakülteleri => Adnan Menderes Üniversitesi => Konuyu başlatan: haynur15 - 26 Ekim 2009, 01:19:30

Başlık: falcı veteriner hekim
Gönderen: haynur15 - 26 Ekim 2009, 01:19:30
  Son zamanlarda okulumuzda çok konuşulan bir konu falcı veteriner hekim. Okulumuz öğretim görevlilerinden bir hocamızın sürekli falcı veteriner hekim diye tanımladığı: doğru dürüst teşhis koymadan daha doğrusu koyamadan hastayı bir şekilde kendine özgü denemeleriyle tedavi edip para kazanmaya çalışan, bunu yaparken halk sağlığı, ülke ekonomisi ve veteriner hekimlik misyonuna zarar veren kesim. Hocamız falcı olmayın hekim olun diyor. Çok haklı. Peki hekim olabilmenin yolu sadece bilimsel bilgiyi en iyi şekilde öğrenip en iyi şekilde uygulayabilmekten mi geçiyor????

             Ben falcı olmak istemiyorum. Amacım: hasta bir hayvana teşhisini koyabilmek, bunu yapamadığım durumlarda patoloji, mikrobiyoloji… gibi bilim dallarından yararlanmak, halk sağlığı, ekonomi gibi önemli konuları es geçmemek ve en uygun tedavi şeklini uygulamak. Bulunduğum bölgede veteriner hekimlerin çalışmalarını takip ettim. Gerçekten bilgi ve beceri anlamında çok donanımlı veteriner hekim ağabeylerimizde durumu kendimce değerlendirdim.

Düşüncem; Türkiye’de veteriner hekimlerin falcılıktan başka çarelerini olmaması doğrultusunda gelişiyor şimdilik. Bunu bir örnekle anlatmak istiyorum. Gelin sizle benim mesleğimi icra etmeyi düşündüğüm alanda veteriner hekim olarak hastaya gidelim. Gittiğiniz yer işletme diyemeyeceğim kadar küçük. 2 ila 10 arasında değişen sığırcılık ünitesi. Mevcut inek sayısı 4 olsun. Biri ağır hasta ve tam teşhisini koyamıyorsunuz. Vatandaşın veteriner hekime 2000 lira gibi borcu var ve ödeyemiyor. Kazandığı paradan giderlerini çıkarınca veteriner hekime ödeyeceği para kalmıyor ve bu hizmette de borcu artacak. Bu inekte ölürse ne yapacağını bilmiyor ki fazla bir şey değişmez diyor çünkü hayvancılık artık hiç para kazandırmıyor diyor. Veteriner hekim yukarda bahsettiğim bilim dallarından destek alması gerektiğini biliyor, antibiyogram yaptırmayı biliyor, barınak koşullarını düzeltmeyi biliyor fakat maliyeti artıramıyor mecburen. Bir vakada ( buğday yemiş asidoz başlangıcı) hasta sahibi veteriner hekimi yolda tesadüfen görünce çağırıyor bir bakmasını istiyor. Vaka erken olduğu için kurtulma şansı çok yüksek fakat tedavi ettirmek istemiyor. Gerekçesi bundan öncesi de böyle oldu kurtulmadı boşa masraf etmeyeyim saten para kazandırmıyor diyor. Bıçağı hazırlamış durumu ağırlaşınca kesecek……..

Ülkenin büyük çoğunluğunun bahsettiğim gibi eksantif yetiştiricilikle geçimini sağladığını, politikacıların halkı yoksullaştırmada hayvancılığı hedef aldıklarını göz önünde bulundurursak artık veteriner hekimlerin ellerinde kahve fincanıyla çalışmasından başka çaresi kalmayacak maalesef.

Başlık: Ynt: falcı veteriner hekim
Gönderen: saltuk88 - 28 Ekim 2009, 20:00:18
eline saglık güzel olmus yazı. dogru söze yorum bile yapmaya gerek yok aslında :D
Başlık: Ynt: falcı veteriner hekim
Gönderen: sahin_19 - 19 Temmuz 2012, 03:23:47
aynen katılıyorum...
Başlık: Ynt: falcı veteriner hekim
Gönderen: konyaetdepo - 20 Temmuz 2012, 15:28:06
teşekkürler tam anlamıyla serbest veteriner hekimlerin durumuna tercüman olmuşsun.

maalesef durumumuz böyle :(
Başlık: Ynt: falcı veteriner hekim
Gönderen: gungorenru - 01 Aralık 2012, 11:02:18
5-10 buyukbasla kar edilmez buna gore ise girmek lazim soyle dusunenlerde var emekli olayim gideyim koyume 2 inek alirim hem sagarim sutunu hemde al sat yaparim dersen o is orda biter