GençVeteriner | Veteriner Hekimlik ve Evcil Hayvan Portalı
Veteriner Hekim ve Evcil Hayvan Platformu

HAYVAN PAZARLARININ RUHSATLANDIRILMA VE DENETLEME USÜL VE ESASLARI HAKKINDA TEBL

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı eXcaLibuN

  • Administrator
  • Fanatik Üye
  • *
    • İleti: 4732
    • Teşekkür: 1600
    • Cinsiyet:Bay
  • Veteriner Hekimlerin Dünyası
  • Sınıf: Mezun
  • Üniversite: Yüzüncü Yıl
HAYVAN PAZARLARININ RUHSATLANDIRILMA VE DENETLEME USÜL VE ESASLARI HAKKINDA TEBLİĞ


Amaç

Madde 1-Bu Tebliğin amacı; kasaplık, damızlık ve diğer amaçlı hayvanların alınıp satıldıkları, gerektiğinde bir kaç gün bekletildikleri yerlerin gerekli teknik, sağlık ve hijyenik şartlara kavuşturularak, başta şap hastalığı olmak üzere bütün salgın ve paraziter hayvan hastalıkların yayılmasını engellemek, bunlardan korunmak, mücadele, kontrol ve eradikasyon çalışmalarını desteklemek, hayvanların sağlıklı ortamlarda alınıp satılmalarını temin etmek ve bu yerlerin atık ve artıklarının çevre ve toplum sağlığına zarar vermesini önlemektir.

Kapsam

Madde 2-Bu Tebliğ kasaplık, besilik, damızlık ve her ne amaçlı olursa olsun, gerçek ve tüzel kişi ve kuruluşlar ile resmi kuruluşlar tarafından kurulmuş ve kurulacak olan, hayvanların alınıp satıldıkları, gerektiğinde birkaç gün gibi kısa süreylebekletildikleri hayvan pazarları, hayvan parkları, canlı hayvan borsalarının teknik, sağlık ve hijyenik şartları ile bu yerlerin kuruluş, ruhsatlandırma, çalışma, denetleme ve bu Tebliğ hükümlerine uyulmaması durumunda uygulanacak işlemleri kapsar.

Dayanak

Madde 3-Bu Tebliğ 8/5/1986 tarihli ve 3285 Sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu’na dayanılarak çıkarılan ve 22/2/1989 tarihli ve 89/13838 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Yönetmeliği’nin 76, 79 ve 137. maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 4-Bu Tebliğde geçen ;

Hayvan Pazarı : Hayvan parkı, canlı hayvan borsası veya değişik herhangi bir ad altında, hayvanların teşhir edildikleri, alınıp satıldıkları, gerektiğinde birkaç gün gibi kısa sürelerle bekletildiği yerleri,

Bakanlık : Tarım ve Köyişleri Bakanlığının,

İl Müdürlüğü : Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İl Müdürlüklerini,

İlçe Müdürlüğü : Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İlçe Müdürlüklerini,

Hayvan Pazarı Kurma İzni : Kurulacak yer ve projelerinin uygun görülmesi durumunda hayvan pazarının kurulması için Bakanlık veya İl Müdürlüklerince verilen izni,

Çalışma İzni : Hayvan pazarı kurma izni verilmiş ve Bakanlık tarafından uygun görülen projelerine göre yapılmış hayvan pazar tesisinin faaliyete geçmesi için Bakanlıkça verilen izin belgesini,

Sorumlu Yönetici : Bu Tebliğ kapsamındaki hayvan pazarlarının mevzuata uygun olarak faaliyet göstermesinden, hayvan pazarının sahibi ile birlikte sorumlu olan veteriner hekimi, ifade eder.

Hayvan Pazarı Kurmak İçin Gerekli Belgeler

Madde 5-Hayvan pazarı kurmak isteyen gerçek ve tüzel kişi ve kuruluşlar ile resmi kuruluşlar bir dilekçe ile Valiliğe müracaat ederek aşağıdaki bilgi ve belgeleri tamamlamak zorundadır.

a) Bu Tebliğin 1 No' lu ekine uygun olarak hayvan pazarı sahibi tarafından doldurulmuş beyanname,

b) Hayvan pazarının yerini belirleyen belge, yerleşim yeri ve çevresine ait üzerinde hayvan pazarının pazar sahası tesisleri,sosyal tesisler, idari tesisler, otopark vesairenin gösterildiği tesisin kurulacağı belediyenin uygun görüşü alınarak hazırlanmış ve ilgili İmar Müdürlüğünce tasdik edilmiş 1/500 veya 1/1000 ölçekli plan,

c) Hayvan pazarına ait tüm bölümleri içeren detaylı, teknik resim kurallarına göre hazırlanmış proje,

d) Hayvan pazarının hudutları içinde bulunduğu belediyeden su kullanma belgesi, şehir şebeke suyu bulunmayan yerlerde içme ve kullanma suyu temin projesi, suyun kapasite ve kullanımına yönelik açıklama raporu, derin kuyulardan suyun temin edilmesi halinde ise Devlet Su İşlerinden alınacak kuyu suyu kullanma belgesi,

e) Kanalizasyon bulunmayan yerlerde fosseptik projesi, pazar sosyal ve idari tesisleri, pazar yerinin temizlik suları ile yağmur sularının izolesi ile ilgili proje ve açıklama raporu.

Bu bilgi ve belgeler İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğünce incelenir. Tebliğin 2 No’ lu ekine uygun olarak düzenlenen hayvan pazarı kurma raporu ve yukarıda belirtilen bilgi ve belgeler İl Müdürlüğüne teslim edilir. İl Müdürlüğünce yapılan inceleme sonunda uygun bulunan yerlere tesis kurma izni verilir.
Çalışma İzni İçin Gerekli Belgeler

Madde 6-Hayvan pazarı kurma izni alarak tesislerini onaylı projelerine göre yapmış olan gerçek ve tüzel kişiler ile kamu kuruluşları çalışma izni alabilmek için ekinde hayvan pazarı sorumlu yöneticisi veteriner hekim istihdamına dair belge bulunan bir dilekçe ile Valiliğe müracaat ederler.

Müracaat ve ekleri İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğünce incelenir. Tebliğin 3 No ’lu ekine uygun olarak düzenlenen açılma raporu ve ibraz edilen belgeler Bakanlığa gönderilir.

Belgelerin tetkiki ve Bakanlık yetkililerinin mahallinde yaptığı inceleme sonunda teknik ve hijyenik yönden uygun bulunan hayvan pazarına, çalışma izni verilir. Çalışma izni verilen hayvan pazarı için gerçek ve tüzel kişiler ile kamu kuruluşları adına ruhsat düzenlenir. Hayvan pazarı için bir numara verilir. Bunlar bir yazı ile Valiliğe bildirilir.

Çalışma İzni Verilmesi İçin Gerekli Asgari Teknik, Sağlık ve Hijyenik Şartlar:

Madde 7-Çalışma izni verilmesi için hayvan pazarı tesislerinde aşağıdaki asgari teknik ve hijyenik şartların bulunması zorunludur.

a) Hayvan pazarları, şehir içinde meskun mahalde olmamalı su, elektrik, telefon, kanalizasyon ve fosseptik çukuru bulunmalıdır.

b) Pazar sahasında idari, sosyal ve hizmet tesisleri için ayrılan yer dışında büyükbaş hayvanlar için hayvan başına 3 metre kare, küçükbaş hayvan için 1 metre kare yer bulunmalıdır.

c) Hayvan pazarının etrafı, en az 1,5 metre yüksekliğinde sağlam bir ihata duvarı ile veya ihata duvarı amaçlarının temin edebilecek kafes tel, beton plaka veya Bakanlıkça uygun görülen bir malzeme ile çevrilmelidir.

d) Hayvan pazarlarında giriş ve çıkışları temin amacıyla tek veya ayrı ayrı iki kapı bulunmalıdır. Giriş ve çıkış kapılarının genişliği hayvan nakil araçlarının rahatlıkla girip çıkacağı genişlikte olmalıdır.

e) Giriş ve çıkışta görevliler için en az bir kulübe bulunmalıdır

f) Hayvanların pazara getirildiğinde indirilmesi, pazar çıkışında ise götürülmesi esnasında yüklenmesi için boşaltma/yükleme rampaları inşa edilmelidir.

Rampalar hayvanların sağlık muayene kontrolleri ile işaretleme vesaire gibi hizmetlerin yapılmasına imkan verecek özellikte ve büyüklükte olmalı veya hayvan pazarının kapasitesi ile uyumlu olarak rampaların başlangıcında indirme rampasında ilk kabul padoğu, yükleme rampasında bekleme padogu yapılmalıdır.

g) Hayvan pazarlarının pazarlama sahasında büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için ayrı ayrı padoklar bulunmalıdır.

Büyükbaş hayvan padoglarında hayvanların bağlanması için bölme veya bağlama hattı bulunmalı, küçükbaş hayvan padogları sürülerin birbirine karışmayacağı bir yapıda olmalıdır.Padoglar servis yollarına %2 meyilli olmalıdır.
h) Hayvan pazarı zemini tazyikli su ile yıkamaya imkan verecek şekilde beton veya sıcak asfalt ve benzeri sızdırmaz bir malzemeden yapılmış olmalı, toprak veya sıkıştırılmış malzemeden inşa edilmemelidir. Temizlik sularının pazardan tahliyesi için gerekli alt yapı ile kanalizasyon veya fosseptiğe ulaşacak tesisat bulunmalıdır.

ı) Hayvan pazarında servis yolları en az 3,5 metre genişlikte, temizlik vasıtalarının rahatça hareket etmesine imkan verecek şekilde yapılmalı, pazarlama padogları arasındaki sevk yolu 1,5 metre genişlikte olmalıdır.

i) Hayvan pazarında temizlik yapmaya uygun basınçlı su sistemi ve dezenfeksiyon için sabit veya seyyar dezenfeksiyon alet ve araçlarının bulunması zorunludur.
j) Boşaltma rampasından sonra sahayı terk edecek nakil vasıtalarının temizlik ve dezenfeksiyonu için hayvan pazarının uygun bir yerinde nakil vasıtalarının temizlik ve dezenfeksiyonu için tertibat alınmalıdır.

k) Gübre toplama yeri hayvan pazarı kapasitesine uygun, kolay yükleme yapılabilecek, çevreyi kirletmeyecek, zemini asfalt veya beton malzemeden sızdırmaz yapıda olmalıdır.

l) Hayvan pazarı idaresinde çalışan görevliler için idari tesisler yapılmalıdır. İdari tesislerde Sorumlu Yönetici, veteriner hekim, güvenlik, temizlik, muhasebe ve diğer görevliler için soyunma giyinme yerleri ve dolapları, çay ocağı, ambar, tuvalet yapılmalıdır.

Canlı Hayvan Borsası Niteliğinde Olan Hayvan Pazarlarında Aranacak Ek Şartlar

a) Hayvan pazarına gelen hasta ve hastalıktan şüpheli hayvanların muhafaza edilmeleri, karantinaya alınmaları için sağlam hayvanlarla irtibatı olmayan bir karantina ahırı ve karantina ahırının kendine mahsus bir rampası olmalıdır.

b) Karantina ahırında yemlikler beton, büyük baş hayvan sulukları her hayvan için ayrı ayrı olmalı, pasif basınçlı kollektif suluk olmamalıdır.

c) Hayvan pazarlarında hayvanların gerektiğinde tartılmalarını temin amacıyla bir kantar ve görevlileri için en azından bir tartı kulübesi bulunması zorunludur .

d) Alım satım kapasitesi yüksek olan hayvan pazarlarında hayvanların iyi fiyat bulana kadar birkaç gün bekleyeceği hayvan park yerleri yapılması zorunludur.

e) Hayvan pazarlarına gelen alıcı-satıcı ve diğer iş sahiplerinin çay, kahve, meşrubat gibi içecek ihtiyaçlarını karşılayan; sıcak ve soğuktan koruyup dinlenmeyi sağlayan lokal bulunacaktır. Temizlik işleri, tuvalet, lavabo ve yeteri sayıda çeşmeyle sağlanacaktır. Yiyecek, içecek, kırtasiye ve malzeme satışının yapıldığı bir satış yeri bulunacaktır. Otopark ve telefon kulübesi gibi sosyal ihtiyaçları sağlayacak hizmetlerin hayvan pazarında bulunması zorunludur.

Sorumlu Yönetici Veteriner Hekimle İlgili Hususlar

Madde 8-Bu Tebliğ kapsamında kurulan hayvan pazarlarının, veteriner hekim ünvanlı bir sorumlu yöneticisinin bulunması zorunludur.

Hayvan pazarı sahibi sorumlu yöneticinin görevlerini yerine getirmede kullanacağı araç, gereç ile görevliler dahil her türlü imkanı sağlamak zorundadır.
Sorumlu yöneticinin atanması, resmi yerler dışında tesisin bulunduğu ilin bağlı olduğu Veteriner Hekimler Odasından alınacak muvafakat ve noter onaylı sözleşme ile yapılır.

Sözleşmenin bir örneği Bakanlık İl Müdürlüğüne gönderilir.

Sorumlu yöneticinin görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir:

a) Sorumlu yönetici, tesislerin mevcut yasalara uygun bir şekilde faaliyet göstermesinden, hayvan pazarına sağlıklı hayvanların kabul edilip uygun şartlarda alınıp satılmasından, nakil vasıtaları ile hayvan pazarının temizlik ve dezenfeksiyonlarının yaptırılmasından, hayvan pazarlarındaki atık ve artıkların çevre ve toplum sağlığına zarar vermesini önleyecek tedbirlerin alınmasından işveren ile birlikte sorumludur.

b) Hayvan pazarına gelen ve satılan hayvanların miktar ve fiyatlarını, tür ve cinslerine göre kayıtlarını tutar veya tutturur. Kendilerine bildirilen zaman ve şekilde belli periyotlarla Bakanlık İl/İlçe Müdürlüklerine gerekli bilgileri verir.

Hastalık Bildirimi

Madde 9-Hayvan park ve pazarı tesislerinde hayvan hastalığı veya sebebi belli olmayan hayvan ölümleri görülürse sorumlu yönetici bu durumu Bakanlık İl veya İlçe Müdürlüğüne derhal bildirmekle yükümlüdür.

Kapatma, Değişiklik ve İlaveler

Madde 10-Çalışma izni almış hayvan pazarı tesislerinde Bakanlığın müsaadesi olmadan herhangi bir değişiklik ve ilave yapılamaz. verilen çalışma izni, üzerinde yazılı adresteki gerçek veya tüzel kişiler için geçerlidir. Bunlardan herhangi birinin değişmesi halinde çalışma izni geçerliliğini kaybeder. Çalışma iznini alan kişinin veya ünvanının değişmesi hallerinde, durum en az bir ay önceden bir dilekçe ile Valiliğe bildirilir. Dilekçeye Bakanlığa gönderilmek üzere değişiklikler ile ilgili bilgi ve belgelerle çalışma izninin aslı eklenir. Bakanlık çalışma izni üzerinde gerekli düzeltmeyi yapar veya yeniden çalışma izni düzenler.

Çalışma izin belgesinin kaybolması veya okunamayacak şekilde tahrip olması halinde gazete ilanı veya tahrip olmuş çalışma izin belgesinin aslı bir dilekçeye eklenerek Valiliğe müracaat edilir. Bakanlıkça uygun görülmesi halinde yeniden eski tarih ve sayı ile gerekli açıklama yapılarak çalışma izin belgesi düzenlenir.

Hayvan pazarı veya tesisin faaliyetlerinin sahibi tarafından durdurulması veya kapatılması hallerinde bu durum bir yazı ile Valiliğe bildirilir.

Denetim

Madde 11-Hayvan pazarlarının çalışmaları 3285 Sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu ile bu Kanuna ait Yönetmelik ve talimatlara uyulup uyulmadığı yönüyle Bakanlık merkez ve taşra teşkilatınca görevlendirilen veteriner hekimlerin denetimine tabidir. Hükümet veteriner hekimi, en az yılda dört defa periyodik olarak ve gerektiğinde süreye bakılmaksızın bu Tebliğ kapsamında hayvan pazarlarını denetler ve bu Tebliğin 4 No’ lu ekinde yer alan formla eksiklikleri belirler. Gösterilen şekle uygun olarak denetim tutanağı hazırlayarak noksanlık varsa bunları ilgili öneriler ile birlikte, giderilmesi için belirli bir süre vererek hayvan pazarı sahibine veya sorumlu yöneticisine bildirir. Yetkililerce eksikliklerin giderilmesi için verilecek süre iki denetim arasındaki süre olan üç aydan fazla olamaz.

Denetim raporlarının tanziminden sonra hayvan pazarlarının durumu hakkında kapatma dahil karar il veya ilçe hayvan sağlık zabıtası komisyonlarında verilir.

Cezai İşlemler

Madde 12-Hayvan pazarı kurma ve çalışma izni almadan faaliyete geçen özel ve tüzel kişilere ait hayvan pazarları ile bu tesislerde Tebliğ hükümlerinin ihlali veya Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatı tarafından yapılan denetimlerde mevzuata aykırı hususların tespiti, görülen noksanlıkların ve aksaklıkların verilen süre içerisinde giderilmemesi veya eksikliklerin devam etmesi hallerinde iki kez yazılı ikazı takiben 3285 Sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu’nun 47. Maddesi hükümleri uygulanır.

Halen Çalışan Hayvan Pazarlarının Durumu

Madde 13-26/8/1998 tarihinden önce, gerçek ve tüzel kişiler ile resmi kuruluşlarca kurulmuş olan hayvan pazarları bu tebliğin yayımından sonra en geç bir yıl içerisinde Bakanlık İl Müdürlüklerine müracaat etmek ve yeni çalışma izni almak zorundadır. İnceleme ile uygun görülenlere çalışma izni verilir. Bir yıl içerisinde gerekli müracaat ve işlemleri yapmayanlar hakkında iki kez ikazdan sonra gerekli izni alamadığından bu işyerleri hayvan park ve pazarı sayılmayacağı için 3285 Sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu’nun 47. Maddesi hükümleri uygulanır.

1998/19 No’ lu Tebliğe göre yapılmış müracaatlar bu Tebliğ hükümlerine göre değerlendirilir.

Kurbanlık Hayvanlarla İlgili Hususlar

Madde 14-Kurban bayramlarında ve diğer zamanlarda kurbanlıkların alım, satım, park yerlerine ait hususlar Bakanlıkça belirlenir.

Yürürlük

Madde 15-Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürürlükten Kaldırılan Mevzuat

Madde 16-26 Ağustos 1998 tarihli ve 23445 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 1998/19 No’lu Tebliğ yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürütme

Madde 17-Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.


Linkback: http://www.gencveteriner.com/hayvan-pazarlarinin-ruhsatlandirilma-ve-denetleme-usul-ve-esaslari-hakkinda-tebl-t782.0.html
Beşeri hekimlik insan içinse Veteriner Hekimlik insanlık içindir.
Denilebilir ki insan hekimliği veteriner' in yanında okyanusa karşı iç deniz gibidir... 'İsmet İnönü - 1943'
Bilgi, paylaşıldıkça çoğalır.
Kör bir kurşun kalem dahi, keskin bir hafızadan daha iyidir.

https://vetrehberi.com