GençVeteriner | Veteriner Hekimlik ve Evcil Hayvan Portalı
Veteriner Hekim ve Evcil Hayvan Platformu

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı vetmelih

  • Tecrübeli Üye
  • *
    • İleti: 310
    • Teşekkür: 62
    • Cinsiyet:Bay
OSTEOSENTEZ AMACIYLA KULLANILAN MALZEMELER

VİDALAR;

1.KORTİKAL VİDALAR; kortikal (kompakt) kemik kısımlarını iyi tutar.
2.SPONGİOZ VİDALAR; spongioz ve kortexi daha iyi tutar. Kısmi yivli ve tam yivli olanları vardır.
Üç çeşit vida uygulama metodu vardır.
LAG VİDASI; vida, kırık hattına 900’ lik açıyla takılır. 900’lik açı, kompresyonu sağlar.
PLAKA VİDASI; plaka kullanılarak yapılan vidalama metodudur. Plaka, kemiğin şekline göre uyum yaptırılarak tespit edilmelidir. Düz konulacak plaka, kemiğin tekrar kırılmasına yol açabilir. Plaka ile yapılan uygulamada her kemik fragmentine en az iki vida takılmalıdır.
POZİSYON VİDASI; bu metodta kompresyon şart değildir. Vidanın kırık hattına dik takılması da şart değildir ama yapılırsa daha iyi olur. Amaç; kırığı ana fragmente tutturmaktır.
Kullanılacak vidaların çapları, 1.5-6.5mm arasında değişmektedir. Vida uzunluğu bizim isteğimize göre ayarlanabilir.
Matkapla açılacak delik 3.5 numara ile açılır, el ile 4.5 numara kullanılarak (kılavuz), delik genişletilir. Eğer; 4.5 numara ile matkapla delik açacak olursak, en ufak bir oynamada delik çok genişleyecek ve vidamız için oldukça geniş bir yer oluşacaktır.
Takılan vida, alt kortexten en fazla bir veya iki yiv kadar çıkmalıdır.
Bazı kırıklarda tek başına vida kullanmak yeterli olabilmektedir. Örnek; collum femoris kırığı olgusunda, spongioz vida tercih edilerek, çektirme işlemi yaparak birleşme gerçekleştirilir.
İntrameduller fikzasyon, plaka metoduna göre daha çabuk iyileşme sağlamaktadır.

PLAKANIN ÇIKARILMA ZAMANI;

ØEğer plaka, pelvis’te ise çıkarma işlemi çok zor olacağından çıkartılmayabilir.
ØEğer plakada kırılma veya kemiğin iyileşmesini geciktirecek herhangi bir deformasyon yoksa, plaka çıkartılmaabilir.
ØOsteomyelit şekillenirse, plaka mutlak çıkartılmalıdır.
ØAntebrachium, tibianın distali gibi yüzeysel ve az kaslı yerlerde, deri altındaki irritasyonu engellemek için plaka çıkartılmalıdır.
               PLAKA ÇEŞİTLERİ;

1)KOMPRESYON YAPMAK İÇİN KULLANILAN PLAKA;
(a)önemli nokta; plaka, uzun kemiklerin her yerine konulamaz. Femurda kemiğin lateraline, tibiada mediale, antebrachiumda dorso-laterale yerleştirilir.
(b)Dinamik kompresyon plaka’da, plak deliklerindeki özel eğimler sayesinde vida sıkılırken, plaka kompresyon yapmaya başlar. Vidaların bir özelliği yoktur, sadece plakanın deliklerinde eğim vardır.
2)KÖPRÜLEME PLAKASI;
AMAÇ: kemiğin normal boyunu korumaktır.
3)NÖTRALİZASYON PLAKASI; kompresyon için Lag vidası kullanılır. Amacımız, vidanın kompresyonunu korumak için gelen güçleri engellemektir.
4)DESTEK PLAKASI

               KIRIKLAR

           Gelen hastadaki kırık, en son bakılacak şeydir. Öncelikle hayati fonksiyonlar kontrol edilmelidir(açık kırık hariç).Hayvana ve kendimize eziyet vermemek için, röntgen çekiminden önce hastaya anestezi uygulanmalıdır.Kırık radyografisi hiçbir zaman tek pozisyon çekilmemelidir.

KIRIK TESPİT METODLARI;

1)Açık yerleştirme’de; yumuşak dokulara dikkat edilmeli, kaslar kesilmemelidir. Her zaman, fascia ayırımından girilmelidir. Açık kırıklarda, kemiğin besleyici damarları ve kemiğe yapışan kaslar kopmuş olabilir. Kemikler, kontaminasyon tehlikesi nedeniyle sadece operasyon aletleri ile tutulmalıdır. Yumuşak dokuya kuru gazlı bez kesinlikle sürülmez. İzotonik solüsyon veya laktatlı ringer emdirilmiş steril bezler kullanılmalıdır.
2)Kapalı yerleştirme; hayvan gençse ve kırık genu ekleminin altında ise (mesela; tibia’da) bu yöntem kullanılır. Genel anestezideki hayvana  çektirme yapılır. Yaklaşık 10-30 dakikalık bir çektirme işleminden sonra kaslar yorulmaya başlar ve kırığa istediğimiz pozisyonu vererek, birleşmeyi sağlarız.

KEMİK GREFTLERİ; kemik iyileşmesini hızlandırmak için kemik yerine kullandığımız materyallere greft denir. Greftler, kemikten alınan parçalardır. Greft kullanılmasının amacı; çevredeki osteoblastları uyarmaktır.
İki çeşidi vardır:
a) Kortikal greftler, vücutta kaburgalar ve ulna kemiğinden alınabilirler. Bölgeye plaka ile tespit edilmelidirler. Buradaki greft, giderek ölü doku halini alır ve çevresel kallus oluşur. Yeni hücreler, grefti zaman içinde eritirler ve giderek yeni kemik dokusu oluşur. İki fragment arasındaki mesafe, 2 cm’den fazla ise iyileşme olamaz. O zaman, kortikal greftler kullanılır.

b)Spongioz greftler, vücutta üç yerden elde edilirler. Humerusun proksimal metafizi, tibianın proksimal metafizi ve iliumun çıkıntısı. Bu yerlerden greft, steril şartlarda küretle alınır.

 Greft alışverişleri;
1)Otogreft; hayvanın kendisinden alınan kemik parçasının yine kendine verilmesi durumudur. En ideali de budur.
2)Allogreft; aynı tür içinde olursa bu ismi alır. Mesela; bir köpekten alınan kemik parçasının başka bir köpekte kullanılması gibi. Spongioz veya kortikal kemik alınır. –70 0C’de deepfreeze’de saklanır. Kullanılacağı zaman ılık izotonik solüsyonda bekletilir.
3)Xenogreft; türler arasında olursa bu adı alır. Mesela; bir kediden alınan kemik parçasının tavşana verilmesi gibi.
4)Syngenestogreft; tek yumurta ikizleri arasında olursa bu adı alır.
Linkback: http://www.gencveteriner.com/index.php?PHPSESSID=11525e225f9cbf0fc454f305aeb6efb6&topic=1597.0
“Çünkü bir tecrübe etsen senin aklın da yatar,
Bize insan hekiminden daha lazım baytar'' M.Akif Ersoy