GençVeteriner | Veteriner Hekimlik ve Evcil Hayvan Portalı
Veteriner Hekim ve Evcil Hayvan Platformu

Boyama İçin Preparat Hazırlanması

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı barbaros_66

  • Acemi Üye
  • *
    • İleti: 37
    • Teşekkür: 4
    • Cinsiyet:Bay

Boyama İçin Preparat Hazırlanması

Boyamak amacı ile, şüpheli kültürlerden veya marazi maddelerden (organlardan, patolojik sıvılardan, kandan, idrar, gaita, sperma, süt, vs) preparatlar hazırlanır, genel veya özel boyama teknikleriyle boyanarak mikroskopla muayene edilirler.

Otopsiden veya biopsiden elde edilen 1-2 mm3 miktarlarındaki küçük parçacıklar temiz ve kullanılmamış iki lâm arasında ezilerek, veya pensle tutulan organ parçası lâma sürülerek veya lâm organ parçasının kesit yüzüne sürülerek ince bir preparat hazırlanır. Organın veya parçanın yüzeyinde kontaminasyon olasılığı varsa, bu takdirde, kızdırılan bir spatül organın yüzeyine kısa bir sürede tutularak (değdirilerek) organın yüzeyi steril hale getirilir. Bundan sonra, bu bölgeden içeri sokulan pens veya öze ile alınan küçük parçalar hem froti yapmak ve hem de ekim için kullanılır.
Patolojik sıvılardan ve sıvı kültürlerden preparat hazırlamada öze kullanılır. Bu sıvılardan alınan bir öze dolusu materyal lâmın tam ortasına konarak ince bir tabaka halinde ve yavaşça (etrafa sıçratmadan) yayılır. Eküvyonun marazi madde içeren ucu, lâma sürülerek froti hazırlanır.

Kandan preparat hazırlamada, temiz bir lâmın uçlarından birine yakın yere bir damla taze kan konur ve diğer bir lâmın kısa kenarı veya lâmel ile ileri itilmek suretiyle ince bir preparat hazırlanır. Kanı yaymada kullanılan lâm veya lâmel, kan ihtiva eden lâm ile 45 derecelik açı yapacak şekilde eğik tutulur. Hazırlanan kan frotisinin ince ve homojen olması gereklidir.

Preparatlar amaca ve usulüne göre hazırlandıktan sonra yapılacak ikinci işlem, bunların kurutulmasıdır.
Preparatların genellikle, havagazı alevinin üstünde ve döndürülerek (dairesel ve yatay) çabuk kurumaları sağlanır. Lâm, alevin üstünde ve yanmayacak bir yükseklikte pensle veya parmaklarla tutularak kurutulur. Kurutma işlemi, ayrıca, preparatlar oda veya etüv ısısında bırakılmak suretiyle de yapılabilir. Kurutma işlemi sırasında, lâm üzerinde bulunan mikroplar hafifce lâma yapışırlar. Ancak, su ile yıkandıklarında düşebilirler.

Preparatlar kurutulduktan sonra tespit edilirler.
Bunun birçok yararları bulunmaktadır.

1- Mikroorganizmalar, genellikle, ölürler,

2- Mikroplar lâma yapışırlar,
 
3- Mikropların protoplasmaları koagule olur ve

4- Sütrüktürleri muhafaza edilir. Ancak, fazla ısıda mikropların şekillerinde bozukluklar gözlenebilir.

Tespit başlıca iki tarzda yapılır.

1- Fiziksel (termal) tespit: Kurutulan preparat, bir ucundan özel pensle tutularak alevin içinden 3 defa geçirilerek tespit edilir. Tespit sırasında preparatın yanmamasına dikkat edilir. Yanmış preparatlarda mikroorganizmalar dağılmış, şişmiş ve deforme olmuş bir şekilde görülürler.

2- Kimyasal tespit: Kan ve dokulardan yapılan preparatlar kimyasal maddeler (metil alkol, alkol-eter, alkol-aseton, etil alkol, vs.) yardımı ile tespit edilirler. Metil alkol ile 3-4 veya etil alkol de 10 dakika süre ile tespit yapıldıktan sonra fiksatifler dökülür ve preparat çok hafif akan suda yıkanır.
Böylece preparatlar boyanmak için hazır hale gelmiştir. Amaca göre basit, kompleks veya özel boyama yöntemleri kullanılır.

YYÜ VETERİNER FAK.

barbaros_66




Linkback: http://www.gencveteriner.com/index.php?PHPSESSID=230d5168e03a9437a45e086c9c5277e4&topic=285.msg528