GençVeteriner | Veteriner Hekimlik ve Evcil Hayvan Portalı
Veteriner Hekim ve Evcil Hayvan Platformu

Suudilere ve Katar'a canlı hayvan ihracatı

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı eXcaLibuN

  • Administrator
  • Fanatik Üye
  • *
    • İleti: 4732
    • Teşekkür: 1600
    • Cinsiyet:Bay
  • Veteriner Hekimlerin Dünyası
  • Sınıf: Mezun
  • Üniversite: Yüzüncü Yıl

Katar'a hayvan ihracatına başlanırken, şimdi de Suudiler ile görüşme yapılıyor.

Canlı hayvan ithalatı öncesinde "Türkiye'de hayvancılığı bitirir" diye veryansın edenler yanıldı. İthal edilen hayvanların verimliliğiyle üretimini artıran hayvancılık sektörü, hükümetin verdiği teşviklerle kapasite artırımına gidince özellikle Ortadoğu'nun öne çıkan ihracatçılarından biri haline geldi. Katar'a hayvan ihracatına başlanırken, şimdi de Suudiler ile görüşme yapılıyor. Bakanlık verilerine göre Türkiye'de bugün 35 milyon küçükbaş, 12 milyon büyükbaş hayvan var. Yetkililer, 5 milyon koyun ve 1 milyon büyükbaş hayvan ihraç edecek potansiyel olduğunu belirtiyor.

KATAR VE SUUDİ İLGİSİ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ilk etapta Katar'a 450 canlı koyun ihraç etti. Suudi Arabistan Tarım Bakanı Fahad Bin Abdulrahman Bin Sulaiman Balghunaim'le aralık ayında İstanbul'da bir araya gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ön anlaşmaya imza attı. Suudi bakanlığın gönderdiği heyet Konya ve Adana'daki tesisleri gezerek incelemelerde bulundu. Şu sıralarda Mersin'de olan heyet, İskenderun ve İzmir'i de ziyaret ettikten sonra ülkesine dönecek.

İHRACAT ET FİYATLARINI OLUMSUZ ETKİLEMEZ

Son iki yılda küçükbaş hayvan üretiminde yüzde 40 artış olduğunu dile getiren Türkiye Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, hayvan ihracatını desteklediklerini belirtti. İhracatın iç piyasada et fiyatlarını etkilemeyeceğini söyleyen Yücesan, "Kurban Bayramı'ndan sonra üretici fiyatını 1-1.5 TL düşürdü. Etin kilosu bayramdan sonra 13 TL'ye indi" dedi.

170 BİN BESİCİ SEKTÖRE ADIM ATTI

Bakanlığın damızlık hayvan ithalatına izin vermesi ve vergiden muaf tutması hayvancılığa yatırımı da artırdı. 170 bin besici sektöre giriş yaparak en verimli ırkları Türkiye'ye getirdi. 3-7 ay arasında gebe kalan ve yavruları aşılanarak döllenen bu hayvanlarla ırk ıslahı sağlandı. Böylece Türkiye üretimde fazla verdi.
(Sabah)
Linkback: http://www.gencveteriner.com/index.php?PHPSESSID=28ded8ea8b4769192f1b791e11e40f7c&topic=4702.0
Beşeri hekimlik insan içinse Veteriner Hekimlik insanlık içindir.
Denilebilir ki insan hekimliği veteriner' in yanında okyanusa karşı iç deniz gibidir... 'İsmet İnönü - 1943'
Bilgi, paylaşıldıkça çoğalır.
Kör bir kurşun kalem dahi, keskin bir hafızadan daha iyidir.

https://vetrehberi.com