GençVeteriner | Veteriner Hekimlik ve Evcil Hayvan Portalı
Veteriner Hekim ve Evcil Hayvan Platformu

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı konyaetdepo

  • “Ham düşünceleri, ancak akıl pişirir.”
  • Tecrübeli Üye
  • *
    • İleti: 366
    • Teşekkür: 7
    • Cinsiyet:Bay
  • Veteriner Hekimlerin Dünyası
  • Sınıf: Mezun
ACIPAYAM KOYUNU
Morfolojik Özellikleri
Vücut beyaz, yapağılı ve lekelidir. Baş ve ayaklarda kahverengi lekeler vardır. İri bir vücut yapısına sahiptir. Koyunlar boynuzsuz, koçlar boynuzlu olabilir. Kuyruk orta yağlıdır. Meme bezel meme yapısındadır.
 
Fizyolojik Özellikleri
Kirli yapağı gömlek ağırlığı : 2-2,5 kg.
Canlı ağırlık (koyunlarda) : 60-70 kg. (koçlarda) : 100-130 kg.
Laktayson süresi : 150 gün
Laktasyon süt verimi : 180-200 lt.
Döl Verimi : % 130-140
Doğu Friz, İvesi ve Dağlıç koyunlarının melezlenmesiyle oluşturulmuştur. Yağlı kuyruklu koyunlarla doğal olarak çiftleşebilir.

ANADOLU MERİNOSU
Morfolojik Özellikleri
 Vücut, baş ve bacaklar beyazdır. Lekelik istenmez. Kuyruk ince ve kısadır.
 Koyunlar boynuzsuz, koçlar boynuzlu olabilir.
 
Fizyolojik Özellikleri
 Kirli yapağı gömlek ağırlığı : 3,0-3,5 kg.
 Canlı ağırlık (koyunlarda) : 50-60 kg. (koçlarda) : 80-100 kg.
 Laktasyon süresi : 120 gün
 Laktasyon süt verimi : 70-100 kg.
 Döl Verimi : % 120
 Karkas ağırlığı : 30-35 kg.
 Et Randımanı : % 45-50
  Alman Et Merinosları ile Akkaramanların melezlenmesiyle elde edilmişlerdir. Bu Merinos tipi % 75-80 genotipi taşır.   

AKKARAMAN
Morfolojik Özellikleri: Vücut rengi beyazdır. Ağız, burun, göz etrafında ayaklarında siyah lekeler vardır. Koçlar boynuzlu, koyunlar boynuzsuzdur. Kuyruk üç parçalı yuvarlak yapılı ve S harfi görünümündedir. Yapağı kaba karışıktır. Orta cüsseli bir ırktır. Cidago yüksekliği, 65 cm civarındadır. Ulaş TİM' deki Kangal tipi ortalama tipe göre daha iridir.
Fizyolojik Özellikleri:
Kirli yapağı gömlek ağırlığı : 1,5-2 kg.
Canlı ağırlık (koyunlarda) : 35-40 kg.
Canlı ağırlık (koçlarda) : 50-60 kg.
Laktasyon süt verimi : 40-55 lt.
Döl Verimi : %115-135

BAFRA KOYUNU
Morfolojik Özellikleri: Sakız koyununun Karayaka koyunlarıyla melezlenmesi sonucu oluşturulmuştur. %75 Sakız ve %25 Karayaka kanı taşır. Vücut beyaz yapağı ile örtülüdür. Ağız, göz etrafı ve kulaklarda siyah lekelere rastlanır. Ortalama canlı ağırlık 62 kg., cidago yüksekliği 68 cm., vücut uzunluğu 71 cm’dir.
Fizyolojik Özellikleri:
Kirli gömlek ağırlığı : 2,2 Kg.dır.
Canlı ağırlık (koyunlar) : 60 Kg.
Canlı ağırlık (koçlar) : 70 Kg.
Laktasyon süresi :
Laktasyon süt verimi :
Döl verimi : % 178

İVESİ KOYUNU
Morfolojik Özellikleri
Vücut orta yapılıdır. Süt tipine uygun, ince fakat sağlam kemik yapısına sahiptir. Yağlı kuyrukludur. Erkekler boynuzludur. Baş kirli sarı ve kahverengi renklidir. Vücut beyaz-kremdir.
 
Fizyolojik Özellikleri:
Kirli yapağı gömlek ağırlığı : 2-2,5 kg.
Canlı ağırlık (koyunlarda) : 50 kg.
Canlı ağırlık (koçlarda) : 70 kg.
Laktasyon süt verimi : 180 lt.
Döl Verimi : %125-140

KARACABEY MERİNOSU
Morfolojik Özellikleri
Vücut beyaz, kısa ve ince yapağılı, karın altı ve bacaklar yapağılı, baş yapağısız, kuyruk ince ve uzun, genellikle 30 cm. omuzdan itibaren kesiktir. Koyunlar boynuzsuz, koçlar bazen boynuzludur.
 
Fizyolojik Özellikleri
Kirli yapağı gömlek ağırlığı : 3,0-3,5 kg.
Canlı ağırlık (koyunlarda) : 50-60 kg. (koçlarda) : 80-100 kg.
Laktasyon süresi : 70 gün
Laktasyon süt verimi : 30-35 kg.
Karkas ağırlığı : 25-30 kg.
Döl Verimi : % 120
Et Randımanı : % 45-50
Alman- Et Merinosları ile Kıvırcık koyunlarının çevirme melezleridir. % 90-95 Merinos genotipi taşırlar.

KIVIRCIK KOYUNU
Morfolojik Özellikleri
 Vücut beyaz, ince yapağılı, ince uzun kuyruklu, orta uzunlukta , dişiler kuyruksuz, erkekler boynuzlu, baş, karınaltı ve kasıklar yapağısız, et kalitesi yerli ırkların en iyisidir.
 
Fizyolojik Özellikleri
 Kirli yapağı gömlek ağırlığı : 1,5-2,5 kg.
 Canlı ağırlık (koyunlarda) : 30-40 kg.
 (koçlarda) : 40-50 kg.
 Laktasyon süresi : 120-150 gün
 Laktasyon süt verimi : 60-200 kg.
 Karkas ağırlığı : 15-20 kg.
 Et Randımanı : % 50
 Döl Verimi : %135-145

MALYA KOYUNU
Morfolojik Özellikleri
Vücut beyazdır, baş ve bacaklarda siyah lekeler bulunabilir. Kuyruk yarım yağlı.
 
Fizyolojik Özellikleri
Kirli yapağı gömlek ağırlığı : 2,4-2,8 kg.
Canlı ağırlık (koyunlarda) : 45-50 kg. (koçlarda) : 70-90 kg.
Laktasyon süresi : 120 gün
Laktasyon süt verimi : 30-35 kg.
Döl Verimi : % 110
Karkas ağırlığı : 35-45 kg.
Et Randımanı : % 45-50
 Alman-Et Merinoslarının Akkaraman Koyunlarıyla birleştirme (kombinasyon) melezlemesi yöntemiyle çiftleştirilmesi suretiyle oluşturulmuştur.   

POLATLI KOYUNU
Morfolojik Özellikleri
Vücut iri ve derin, sırt geniş, kuyruk ince,uzun ve yağsızdır. Erkek ve dişileri boynuzsuzdur. Yüz çıplak ve hafif dışbükeydir.
Fizyolojik Özellikleri
Kirli yapağı gömlek ağırlığı : 2,5-3 kg.
Canlı ağırlık (koyunlarda) : 70 kg. (koçlarda) : 100-110 kg.
Döl Verimi : % 150
Ile de France ve Akkaraman koyunlarının melezlenmesiyle oluşturulmuştur.

TÜRKTAHİROVA KOYUNU
Morfolojik Özellikleri
Vücut, baş ve bacaklar beyazdır. Orta uzun boynu, uzun ve sallı bir vücudu vardır. Koyunlar boynuzsuz, koçlarda boynuzlulara rastlanabilir. Kuyruk ince ve uzundur. Memeleri bezel meme görünümündedir.
 
Fizyolojik Özellikleri
Kirli yapağı gömlek ağırlığı : 2-2,5 kg.
Canlı ağırlık (koyunlarda) : 50 kg. (koçlarda) : 70-80 kg.
Laktayson süresi : gün
Laktasyon süt verimi : 150-180 kg.
Döl Verimi : % 140-150
Karkas ağırlığı : 30-35 kg.
Et Randımanı : % 50
 
Trakya Bölgesi için elde edilen Türktahirova tipi koyun, Türkgeldi ile Tahirova koyunu melezidir.

MOR KARAMAN
Morfolojik Özellikleri: Vücut kahverengi ve kaba yapağılı, kuyruk yassı ve yağlı. Yüksek bacaklılık, dişiler ve erkekler genellikle boynuzsuz.
Fizyolojik Özellikleri:
Kirli gömlek ağırlığı : 1.5-2.5 Kg.dır.
Canlı ağırlık (koyunlar) : 30-40 Kg.
Canlı ağırlık (koçlar) : 40-50 Kg.
Laktasyon süresi : 120-150 gün.
Laktasyon süt verimi : 60-200 Kg.
Döl verimi : % 104-108
Karkas ağırlığı : 15-20 Kg.
Et randımanı : % 50
Linkback: http://www.gencveteriner.com/index.php?PHPSESSID=29513f77908de9bc378f36c12a3ccd66&topic=3884.0
“İmkânın sınırını görmek için, imkansızı denemek lazım”