GençVeteriner | Veteriner Hekimlik ve Evcil Hayvan Portalı
Veteriner Hekim ve Evcil Hayvan Platformu

Trakya Makaracısı

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı eXcaLibuN

  • Administrator
  • Fanatik Üye
  • *
    • İleti: 4732
    • Teşekkür: 1600
    • Cinsiyet:Bay
  • Veteriner Hekimlerin Dünyası
  • Sınıf: Mezun
  • Üniversite: Yüzüncü Yıl
“Trakya”, Türkiye’de ülkemizin Avrupa kitasi topraklarinda kalan bölümü için kullanilan bir tanimlamadir. Bu bölgeye genel olarak Trakya bölgesi denilmektedir. Aslinda Trakya tanimlamasi eski Yunan’dan günümüze kadar gelen ve Balkanlardaki bir bölgeyi tanimlayan cografi bir terimdir. Bu tanimlamaya göre bugünkü Bulgaristan’in güney kesimleri, Yunanistan’in Tharaki yönetim bölgesi ve Türkiye’nin Avrupa’daki topraklarini içine alan bölgeye genel olarak Trakya denilmektedir. Trakya güvercinleri, bu bölgede yogun olarak yetistirildikleri için adini bu bölgemizden almis olan güvercinlerdir. Bu güvercinlere ülkemiz genelinde “Trakya Makaracisi” adi verilirken, Trakya bölgemizde daha çok, “Trakya Taklacisi”, “Rumeli Taklacisi”, “Rumeli Yerlisi”, “Trakya Yerlisi” ya da “Yerli” adi ile bilinirler. Dünyada ise “Thrace Roller” adi ile taninmaktadirlar.

KÖKENI

Trakya irkinin kökeni hakkinda fazla bir bilgiye sahip degiliz. Ülkemizde uzun yillardir yetistirildigi bilinen bir irk olmakla birlikte daha çok bölgesel bir yapi göstermektedir. Trakya bölgemiz disinda fazla görüldüklerini söyleyemeyiz. Irkin köken olarak diger makaraci irklarla akraba olma olasiligi fazladir. Dünyada “Oriental Roller” olarak bilinen ve köken olarak ülkemizden kaynaklanan makaraci irk ile, Bulgar ve Arnavutluk kökenli makaraci irklarla akraba oldugu düsünülmektedir. Vücut yapilari ve büyüklük olarak bu irklara benzer olmasi böyle bir sonuca varilmasina neden olmaktadir.

FIZIKSEL ÖZELLIKLERI

Vücut yapisi olarak orta büyüklükte kuslardir. Gagalari orta büyüklükte olmalidir. Gaganin kisa olmasi farkli melezlemelerin yasandiginin göstergesidir. Bu tür kuslar kiymetli degillerdir. Boyunlari fazla uzun degildir. Ayaklar biraz kisa ve dirsekten asagisi paçasizdir. Dirsek asagisindaki her tüy paça olarak kabul edilir ve kusun ciddi sekilde deger yitirmesine neden olur. Kuyruk telek sayilari 14 ile 18 arasinda degisebilir. Kanatlar kuyruk üzerinde tasinir. Bu tasinma sekli kusun karakteristik özelligidir. Bazi diger makaraci irklarda görülen kuyrugun kanat altinda tasinma biçimi bu kuslarda olmamalidir. Eger kanatlar farkli sekillerde tasiniyorsa, bu güvercinlerin saf kan olmadiklari sonucuna varabiliriz. Gaga renkleri kusun rengi ne olursa olsun beyaz olmalidir. Ancak gaga ucunda kusun kendi renginde küçük bir koyuluk bulunabilir. Sadece mavi renklerde mor gaga rengine rastlanabilmektedir. Trakya güvercinlerinin rengi ne olursa olsun göz renkleri açik renktir. Sadece beyaz renk olanlar bu durumun istisnasi olarak siyah göz rengine sahiptirler. Trakya güvercinleri tepeli ya da tepesiz olarak görülmektedirler. Bütün renklerinin tepeli ve tepesiz olanlari bulunmaktadir. Bu güvercinlerde tepe kulaktan kulaga tabir edilen tarzda genistir. Tepe ensenin altindan baslar ve enseyi tam olarak sarmalar. Tepenin her iki ucunda “tepe gülü” adi verilen tarzda sekillenmeler makbul kabul edilmektedir.

RENK ÇESITLERI

Trakya irkinda baslica 5 çesit renk görülmektedir. Bunlar beyaz, siyah, kirmizi, sari ve mavidir. Yaygin olarak rastlanan renkleri beyaz ve kirmizidir. Bu renklerin tümünün tepelisi ve tepesizleri de bulunmaktadir. Bu renklerin bölgedeki adlandirilislari su sekildedir.

Beyaz: Bu güvercinlerin tüm vücutlari beyazdir. Isaret tasimazlar. Beyazlarda güvercinin herhangi bir yerinde farkli renkte tüy bulunmamasina dikkat edilir. Gözleri siyah olur. Gaga beyazdir.

Kanarya (sari): Bu güvercinler sari renklidirler. Tüm vücutlari saridir. Isaret tasimazlar. Vücutlarinin herhangi bir yerinde beyaz tüy bulunmamasina dikkat edilir. Gözler açik renklidir. Gaga beyazdir.

Pal (Kirmizi): Bütün vücutlari kirmizi (koyu kizil) bir tondadir. Isaret tasimazlar. Vücutlarinin herhangi bir yerinde beyaz tüy bulunmamasina dikkat edilir. Gözler açik renklidir. Gaga beyazdir.

Murakat (Siyah): Bütün vücutlari siyahtir. Isaret tasimazlar. Vücutlarinin herhangi bir yerinde beyaz tüy bulunmamasina dikkat edilir. Gözler açik renklidir. Gaga beyazdir.

Zavrak (Mavi): Bu güvercinler dumanli mavi olarak adlandirabilecegimiz sekilde mavi-gri renkte olurlar. Bu kuslarda isaret olarak adlandirdigimiz kanat üzerinde iki sira serit bulunur. Bu renk çesidinde mor renk gagaya da rastlanmaktadir. Daha az bulunan bir renk çesididir. “Küllü” olarak da adlandirilmaktadir. Zavraklarin bir de isaret olarak çakmaklilari vardir. Çakmakli olanlarina “Tekir” adi verilir. Tekirler de kanatlar üzerinde iki sira serit yerine küçük siyah noktaciklardan olusan pullu bir yapi vardir.

Trakya güvercinlerinde renkler kendi içinde eslestirilmelidir. Yani kirmizi kirmizi ile, sari sari ile vb. Farkli renklerin birbiri ile eslestirilmeleri sonucu çikan yavrular yine ana ya da babanin renginde olmakla birlikte iyi yetistiriciler tarafindan tercih edilmezler. Ancak farkli renkler arasinda yapilan eslestirmelerde renklerden biri beyazsa, yavrular alacali olmaktadir. Bu bakimdan özellikle beyazin beyaz ile eslestirilmesine özen gösterilmeli, beyaz baska renklerle ese atilmamalidir.

UÇUS SEKILLERI

Trakya güvercinlerinin ürkek yapili ve ele gelmeyen bir tarzlari vardir. Makaraci irklarimiza özgü uçus özelliklerinin tümüne sahiptirler. Her seyden önce Trakya irki bir performans irkidir ve uçus kusudur. Performans irklarinda temel alinmasi gereken özellik uçus özellikleri olmalidir. Tabi ki renk vb özelliklere de dikkat edilmelidir, ama uçustan taviz verilerek degil. Son yillarda makaraci irklarimizin tümünde karsilastigimiz kostümün ön plana çikma ve uçusun gerileme durumu ne yazik ki Trakya irkimiz için de geçerlidir. Balkanlar üzerinden ülkemize kus girisi son yillarda göçmenler araciligi ile hizla artmistir. Buradan getirilen kuslar daha çok gösteri kuslaridir. Bu kuslarla yapilan melezlemeler Trakya güvercinlerinin uçus özelliklerini geriletmistir. Bütün bu yasananlara karsin Trakya güvercinleri, uzun ve yüksek uçan kuslardir. Iyi bir Trakya kusundan 3–5 saat arasi uçmasi beklenir. Bu güvercinler nokta yükseklikte uçmalari ile taninirlar. Biraz da bu nedenle yerden yönetilebilmeleri kolay degildir. Yerden verilecek piriltilara fazla reaksiyon göstermezler. Grup olarak uçan kuslardir. 10–30 kustan olusan gruplar uçus için idealdir. Ancak havada daha küçük gruplar halinde ayrilarak ya da tamamen bagimsiz uçmayi tercih ettikleri görülmektedir. Bu güvercinlerin en önemli uçus özellikleri makara yapmalaridir. Trakya güvercinlerinden sik sik makara yapmasi yerine daha kaliteli makara yapmasi beklenmektedir. Pes pese makaraya girme sekli uçusa ayri bir renk kattigi için tercih nedenidir.



Linkback: http://www.gencveteriner.com/index.php?PHPSESSID=3f1b98fea9f99f169414a5111d157b8a&topic=2284.0
« Son Düzenleme: 06 Mayıs 2009, 19:31:11 Gönderen: eXcaLibuN »
Beşeri hekimlik insan içinse Veteriner Hekimlik insanlık içindir.
Denilebilir ki insan hekimliği veteriner' in yanında okyanusa karşı iç deniz gibidir... 'İsmet İnönü - 1943'
Bilgi, paylaşıldıkça çoğalır.
Kör bir kurşun kalem dahi, keskin bir hafızadan daha iyidir.

https://vetrehberi.com