GençVeteriner | Veteriner Hekimlik ve Evcil Hayvan Portalı
Veteriner Hekim ve Evcil Hayvan Platformu

Vetiflor 300 Enjeksiyonluk Çözelti

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Malevolance

  • Acemi Üye
  • *
    • İleti: 81
    • Teşekkür: 8
    • Cinsiyet:Bay
  • Veteriner Hekimlerin Dünyası


Vetiflor 300 Enjeksiyonluk Çözelti

Veteriner Sistemik AntibakteriyelVitafos Enjeksiyonluk Çözelti

Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır

BİLEŞİMİ
Vetiflor 300 enjeksiyonluk çözelti açık sarıdan saman sarısına kadar renkte olup her ml 300 mg Florfenikol içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
Florfenikol Gram pozitif ve Gram negatif bakterilere bakteriyostatik etkili, geniş spektrumlu yarı sentetik bir kloramfenikol türevidir. Kloramfenikol ilk olarak Streptomyces venezuelae kültürlerinden elde edilmiş daha sonra sentez yoluyla elde edilmiş nitrobenzen türevidir. Florfenikol kloramfenikolün yapısındaki nitro grubunun yerine p-metil sulfonil grubu içermesi ve terminal ucunda hidroksil grubu yerine flor atomunun eklenmesiyle elde edilmiştir. Bu sayede kloramfenikolün istenmeyen etkileri tamamen ortadan kaldırılmış ve antibakteriyel etkinliği genişletilmiştir. Florfenikol bakteri ribozomlarının 50S alt birimlerine bağlanıp aminoasitlerin peptit zincirinin uzamasına katılmalarını etkili bir biçimde önler ve protein sentezini inhibe ederek bakteriostatik etki gösterir. Bununla birlikte H. influenza, Strep. pneumoniae ve N. meningitis’e bakterisid etkilidir.Başlıca duyarlı bakteriler şunlardır:
Gram pozitif bakteriler: Actinomyces sp., Corynebacterium sp., Erysipelotrix rhusiopathie, Listeria monocytogenes, çoğu Staphylococcus sp. ve Streptococcus sp.
Gram negatif bakteriler: Actinobacillus sp., Bordetella bronchiseptica, Enterobacteraceae (E.coli, Klebsiella sp., Proteus sp., Salmonella sp.), Haemophilus sp., Leptospira sp., Moraxella sp., Pasteurella sp.
Tüm anaeoroblar genellikle duyarlıdır.
Rhodococcus equi’e etkisi orta derecededir. Mycobacterium sp. ve Nocardia sp. ise dirençlidir.

Florfenicol enjeksiyon noktasından tam olarak emilir ve dokulara ve vücut sıvılarına yüksek konsantrasyonda geçer. Beyinde plazma seviyesinin üstüne çıkar. BOS’a ise plazma seviyesinin %50’sine eşit bir konsantrasyonda geçer. Aynı zamanda pleura sıvısına, periton sıvısına, synovial sıvıya ve göz sıvısına etkili konsantrasyonlarda geçer. Serum proteinlerine %13 oranında bağlanır, yarılama ömrü 18 saattir. Başlıca karaciğerde glukoronit metabolitine dönüştürülerek idrarla vücuttan atılır. Çok az kısmı safra ile atılır.

KULLANIM YERİ / ENDİKASYONLAR
Vetiflor 300 Enjeksiyonluk Çözelti sığırlarda florfenikole duyarlı bakterilerin sebep olduğu hastalıkların tedavisinde kullanılır. Florfenikol
- Pasteurella haemolitica, P. multocida, Haemophilus somnus ve Corynebakterium pyogenes’in sebep olduğu solunum sistemi hastalıklarının (BRD),
- Fusobacterium necrophorum, Bacteroides meleninogenicus’un sebep olduğu akut interdigital nekrobasillozis ve enfeksiyoz pododermatitis gibi bakteriyel kaynaklı ayak enfeksiyonları
- Moraxella bovis’in neden olduğu keratokonjiktivitis (Pink-eye) hastalığı ve
- Bakteriyel kaynaklı buzağı ishallerinin tedavisinde kullanılır.

UYGULAMA ŞEKLİ VE DOZU
Veteriner hekim tarafından başka şekilde önerilmediği takdirde: sığırlarda kas içi (im) yolla uygulanır. Sığırlarda önerilen farmakolojik dozu 20 mg/kg canlı ağırlık olup, pratik dozu 48 saat aralıkla iki kez olmak üzere 15 kg canlı ağırlık için 1 ml’dir. Kas içi yolla tercihen boyun kasına tatbik edilir. Tek noktaya 10 ml’den fazla uygulama yapılmamalıdır.

İSTENMEYEN/YAN ETKİLER
İlaç kullanımında sonra yem ve su tüketiminde azalma olabilir.
Tedavi sırasında iştahda bir azalma görülebilir. Ancak tedavinin bitiminden sonra iştah kısa zamanda normale döner. Enjeksiyon bölgesinde nadiren de olsa kendiliğinden iyileşen lokal reaksiyonlar oluşabilir.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Eritromisin ve diğer makrolidler, linkozamidler ile birlikte kullanıldığında ribozomlarda bağlanma yerlerinin yakın olmasından dolayı florfenikolle birlikte kullanıldığında birbirlerini etkisini inhibe ederler. Penisilin veya aminoglikozidler gibi bakterisidal ilaçlarla antagonist olduğundan beraber kullanılmamalıdır.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI
İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s.) : Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen hayvanlar 30 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. İnsan tüketimi için süt elde edilen sağmal ineklerde kullanılmamalıdır.

KONTRENDİKASYONLARI
Damızlık olarak kullanılacak yetişkin boğalarda kullanılmamalıdır.
Flrofenikole aşırı duyarlı hayvanlarda kullanılmamalıdır.
Gebelikte kullanım: Gebelik üzerine etkileri belirlenmediğinden gebe hayvanlarda kullanılmamalıdır.
Linkback: http://www.gencveteriner.com/index.php?PHPSESSID=523ef01a89cc305a8454a8a5bfc5b904&topic=3374.0