GençVeteriner | Veteriner Hekimlik ve Evcil Hayvan Portalı
Veteriner Hekim ve Evcil Hayvan Platformu

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı eXcaLibuN

  • Administrator
  • Fanatik Üye
  • *
    • İleti: 4732
    • Teşekkür: 1600
    • Cinsiyet:Bay
  • Veteriner Hekimlerin Dünyası
  • Sınıf: Mezun
  • Üniversite: Yüzüncü Yıl
1.   Kimyasal abomazitis: Fosfatlı gübreler, arsenik, aspirin ve formalin gibi maddelerin alınması durumunda midede konjesyon, kanama, nekroz ve ülserler oluşur. Çinko toksemisinde abomazum ve duodenum mukozası yeşil renkte ve nekrotiktir, submukoza ise konjesyone ve ödemlidir, mikroskobik olarak da nekrotik dokuda ışınsal kristaller görülür.

2.   Üremik gastritis: Özellikle köpek, at ve kedi-lerde görülür. Çeşitli böbrek hastalıklarının son dönemle-rinde oluşan böbrek yetmezliğine bağlı olarak kanda üre miktarının artmasıyla oluşur. Üremik toksinler parankim hücrelerini zedeler ve kapillar geçirgenliği artırır. Kanda tutulan üre maddeleri dokularda ve müköz zarların yüzeylerinde toplanır. Sindirim sistemi florasında bulunan üreaz üreten bakteriler üreden NH3 oluştururlar. Amonyağın mukozaları irkiltici etkisiyle; makroskobik olarak midede ödem, konjesyon ve hematemezis ile gaitada melena görülür. Mikroskobik olarak damarların ve bezlerin bazal membranlarında, kollagen ipliklerinde ve dejenerasyona uğramış düz kaslarda, pariyetal hücrelerde ve arteriyollerde kalsifikasyon ve nekrotik vaskülitis oluşur. Ayrıca submukoza ve mukozada ödem ile nötrofil löykosit infiltrasyonu görülür.

3.   Hemorajik gastritis (Braxy-bradsot) (Bradzot hastalığı)
Soğuk bölgelerde ve kış aylarında özellikle koyunlar-da, daha az olarak ta buzağılarda sporadik olarak görülür. C.septicum ekzotoksinleri tarafından oluşturulan hastalık; akut hemorajik gastritis, toksemi ve yüksek mortalite ile karakterizedir. C.septicum nematodların, donmuş ot ve yemlerin mukozada yaptığı lezyonlardan vücuda girer, ekzotoksinler üretir. Ani ölümler görülür. Nekropside; karın boşluğunda kanlı bir sıvı ve fibrinli peritonitis saptanabilir. Abomazum kıvrımları kalınlaşmış ve konjesyone, bazen de hemorajik veya nekrotik olabilir. Mikroskobik olarak submukozada diffuz jelatinöz ödem ve amfizem belirgindir. Koagulasyon nekrozu ve amfizem odaklarının çevresinde yaygın suppuratif infiltrasyon ve ödem gözlenir. Bu lezyonlar özellikle submukozayı etkiler, genişleyerek mukoza ve eksternal kas tabakasına kadar ilerler. Ayrıca venöz tromboz ve kanamalar da bulunabilir. Lezyonlu bölgelerde tek veya koloniler halinde Gram(+) etkenlere rastlanır.

4.   Fibrinli (pseudomembranous) gastritis: Sığır vebası ve BVD de görülür, sekonder bakteriyel enfeksi-yonlar, özellikle nekrobasillozun komplike olmasıyla da diphteroid–nekrotik bir karakter kazanır.

5.   Kronik gastritis: Travmalarda, parazit ve bazı viral enfeksiyonlarda görülür.

6.   Helicobacter gastritis. Helicobacter pylori insanlarda özellikle midenin antrumunda kolonize olarak fazla şiddetli olmayan kronik aktif (lenfosit, mononükleer hücreler ile nötrofiller) gastritis oluşturur, ancak bu gastritis kimi insanlarda mide ve duodenumda peptik ülserleşmeye kadar ilerleyebilir. Helicobacter spp’ler karnivor ve omnivorların da midelerinde gözlenir ve gastritise neden olurlar fakat hücresel infiltrasyonlar nötrofilik değil lenfoid yapıdadır.

7.   Kronik hipertrofik gastritis: Köpeklerde rastla-nır ve insanlardaki Menetrier hastalığına benzer, hastalı-ğın ileriki dönemlerinde hipoproteinemi, fundus mukozasının beyin gyruslarını andıran hipertrofisi, mikroskobik olarak bu bölgelerde mukoza hipertrofik ve hiperplaziktir, ayrıca bezlerde hiperplaziye uğrar, pariyetal hücrelerin yerini müköz hücreler alır, müköz bezlerde ise kistik dilatasyon şekillenir.

8.   Kronik hipertrofik pilorik gastropati: Pilorus obstrüksiyon sendromu olup mukoza ve/veya sirküler kasların hipertrofisidir. Pilorus mukozasında düzensiz, belirgin ve polipoid kıvrımlar görülür.

9.   Mikotik gastritis ve abomazitis: Mucor, Rhizopus ve Absida cinsi oportünistik mantarlar nekro-tik–ülseratif gastritis ve abomazitislerden (mukozal has-talık, IBR, E.coli ve salmonella enfeksiyonlarını kompli-kasyonu) sonra damarlara invaze olarak tromboz ve hemorajik infarktüslere neden olurlar.

Linkback: http://www.gencveteriner.com/index.php?PHPSESSID=55c4f34493ac7a9e5d9e3e44308e941f&topic=4943.0
Beşeri hekimlik insan içinse Veteriner Hekimlik insanlık içindir.
Denilebilir ki insan hekimliği veteriner' in yanında okyanusa karşı iç deniz gibidir... 'İsmet İnönü - 1943'
Bilgi, paylaşıldıkça çoğalır.
Kör bir kurşun kalem dahi, keskin bir hafızadan daha iyidir.

https://vetrehberi.com