GençVeteriner | Veteriner Hekimlik ve Evcil Hayvan Portalı
Veteriner Hekim ve Evcil Hayvan Platformu

Bovine Viral Diyare - BVD

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı eXcaLibuN

  • Administrator
  • Fanatik Üye
  • *
    • İleti: 4732
    • Teşekkür: 1600
    • Cinsiyet:Bay
  • Veteriner Hekimlerin Dünyası
  • Sınıf: Mezun
  • Üniversite: Yüzüncü Yıl
BOVİN VİRAL DİYARE
MUKOZAL HASTALIK, BVD

ETİYOLOJİ:
PTogaviridae ailesinden pestivirus. Rekombine olma kapasitesine sahip RNA virustur. Farklı serotiplere sahiptir. Virusun 2 formu vardır, sitopatik ve non-sitopatik form. Bu iki form sadece sebep oldukları lizis ile hücre kültürlerinde ayırt edilebilirler. Pestivirus kökenli diğer hastalıklar küçük baş hayvanların Border hastalığı ve domuz ateşidir.

BULAŞMA:
- Direkt: nazal-faringeal sekresyonlar, idrar, aerosoller ve venereal yolla bulaşma izlenir. Dışkı zayıf bir infeksiyon kaynağıdır. PII buzağı (kalıcı infekte immunotolerant) oluşumu, fötüs gestasyonun 120. gününden önce infekte olursa meydana gelmektedir; bu zaman zarfında bağışıklık sistemi olgunlaşmış ve fonksiyoneldir. Bir grupta PII hayvanların bulunması, akut BVD salgınlarının görülmesinin sebebidir, çünkü bu hayvanlar hayatları boyunca yüksek derecede infektif olacaktır.

KLİNİK BELİRTİLER:
Hayvanlar neredeyse her zaman hafif ya da belirgin olmayan klinik belirtiler sergilemektedir, ancak durum iki koşulda farklılık gösterir: gebe bir inek infekte ise ve başka bir virüsle ko-infeksiyon varsa, örneğin, solunum sisteminin tropizmi (BRSV, IBR, PI-3, Adenovirus, gibi.), farklı klinik tablo izlenebilmektedir. 
- Azgınlıktaki inek: damızlık ve infertilite (6 ila 8 haftalık)problemleri, erken reabsorpsiyonlar izlenir. 
- Gebe inek: gebeliğin ilk 4 ayındaki infeksiyon ölü doğumlara, mumifikasyona ve fötal ölümlere neden olabilir
- Eğer fötüs infekte ise ancak atılmazsa, hayatı boyunca BVD taşıyıcısı olacaktır (PII). 120 gün sonraki infeksiyon fötüse zarar verebilir (serebral hipoplazi) ancak hayvan immunotolerans geliştirmez. 
- Eşzamanlı infeksiyonlar: BVD daha sıklıkla solunum sisteminde olmak üzere eşzamanlı infeksiyonların şiddetini arttıran belirgin bir immunosupresyona neden olmaktadır. 
- Mukozaların hastalığı: sitopatik BVD tipi olan PII bir hayvandaki sekonder infeksiyonlar meydana gelir. İshal, anoreksi; bukkal ve nazal ülserler ve dil üzerinde ülser oluşumu görülür. Topallama, prostrasyon ve 5-10 gün içinde kaçınılmaz ölüm izlenir.

LEZYONLAR:
Oral ülserler, abomazum, ince bağırsak ve kolonda ülserler dikkat çekicidir.

DIAGNOZ:
İzolasyon ve identifikasyon - Seroloji: ELISA, IHA, SNT ve PCR.

TEDAVİ, ÖNLEMLER VE KONTROL:
PII hayvanların gruptan uzaklaştırılması gerekmektedir. Tüm hayvanlara profilaktik aşılama uygulanması öngörülür. Canlı aşılar (gebe hayvanlarda kontrendike) ve inaktif aşılar yaygın biçimde kullanılmaktadır.
hipra
Linkback: http://www.gencveteriner.com/index.php?PHPSESSID=59d3a53a11cd79be19f76118f6d2d0f7&topic=4182.0
Beşeri hekimlik insan içinse Veteriner Hekimlik insanlık içindir.
Denilebilir ki insan hekimliği veteriner' in yanında okyanusa karşı iç deniz gibidir... 'İsmet İnönü - 1943'
Bilgi, paylaşıldıkça çoğalır.
Kör bir kurşun kalem dahi, keskin bir hafızadan daha iyidir.

https://vetrehberi.com