GençVeteriner | Veteriner Hekimlik ve Evcil Hayvan Portalı
Veteriner Hekim ve Evcil Hayvan Platformu

Köpeklerin Doğum Öncesi ve Sonrası Davaranışları

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı eXcaLibuN

  • Administrator
  • Fanatik Üye
  • *
    • İleti: 4732
    • Teşekkür: 1600
    • Cinsiyet:Bay
  • Veteriner Hekimlerin Dünyası
  • Sınıf: Mezun
  • Üniversite: Yüzüncü Yıl
Köpeklerin Doğum Öncesi ve Sonrası Davaranışları

Köpeklerde gebelik yaklaşık 57- 63 gün sürer.İştah ve kiloda artış ile memelerin büyümesi gebeliğin belirtileridir. Ancak yalancı gebelik yaşayan dişiler de bu belirtileri gösterebilir. Gebelik sırasında beslenmeye dikkat edilmelidir. Bu dönemde yavruların da gereksinimleri olacağı için annenin ihtiyaçları artacaktır.
Köpeklerde gebelik sırasında aşırı sinirlilik gibi mizaç değişikliği olabilir.Köpeğin doğum yapacağı yere alışması gerekmektedir. Doğum yapılacağı yer; sıcak, kuru, sessiz ve onun güvende hissedeceği bir yer olmaktadır. Köpeklerde doğum öncesinde belirlenen bu yere yuvasını hazırlayacaktır.

Doğumdan birkaç gün önce, köpeklerin iştahı azalır yada yemek yemezler. Doğum başlamadan kısa bir süre önce vücut ısısı düşer. Bu durumda yaklaşık 24 saat sonra ilk sancıların başlaması beklenebilir. İlk sancılar başladığında köpekler hızlı solumaya, huzursuzlaşmaya ve bazen de kusmaya başlar. Devamlı eşelenme halindedir. Doğum iyice yaklaştığında sancılı hali çok belirginleşir.

DOĞUM

 
Yavrular; doğumun başlamasından itibaren, her yarım saatte bir kendi yavru zarları içerisinde doğarlar. Anne genellikle yavrunun içinde bulunduğu yavru zarını parçalar yer ve bu arada göbek bağını da keser. Anne doğumdan sonra yavrularını temizlemek ve nefes almalarını başlatmak için sürekli yalar. Doğumdan sonra da yavrunun genital bölgesini yalamaya devam eder. Bu yavrunun dışkılamasını sağlamak için yapılan içgüdüsel bir harekettir ve yavru kendi başına tuvaletini yapıncaya kadar devam eder.


genel mekanizma


Tüm dişilerde olduğu gibi köpeklerde de gebelik ve doğum özel bir dönemdir. Bu dönemde vücuttaki tüm hormonlarda farklılaşım söz konusudur. Annelik de içgüdüsel bir davranıştır ve bu davranışların hormonlar ile yakından ilişkisi vardır. Özellikle LTH (Luteotrop hormon) sütün salınması gibi önemli bir annelik vazifesini sağlayan hormondur. İlk kez doğum yapan bir köpeğin yavrularını emzirmesi hormonların annelik dürtüsü ile olan bağlantısını daha iyi açıklayabilir.

Hormon mekanizması birbirini stimüle ederek çalışır ve yumurtlamadan başlayarak gebeliğin sonuna hatta doğum ve süt salınmasına kadar pek çok mekanizmanın temelini oluşturur

Vücutta şekillenen bu hormonal değişimlere bağlı olarak köpeğin davranışlarında da bazı değişimler gözlenir. Ancak karakter değişimlerinde etkin olan sadece hormonlar değildir. Çevresel faktörler ve stress de önemli rol oynamaktadır. Örneğin gebelik döneminde yaşanılan olumsuz bir olay (sahibinden ayrılma gibi) anne köpeğin doğum sonrasında yavruları ile ilgilenmemesine neden olabilir. Bunun yanında sahibine karşı agresif bir tutum içine de girebilir.


Özellikle gebeliğin son dönemlerinde belirginleşen davranış değişimlerinde neden annelik içgüdüsü ile yavrularını koruma dürtüsünün başlamasıdır. Henüz doğum yapmamış olmasına karşın yavrularını güven içerisinde doğurabileceği bir yer arayışı içindedir. Bu dönemde yer seçimi anne için çok önemlidir ve yapılacak her hangi bir değişim onun huzurunu kaçırabileceği gibi saldırganlaşmasına neden olabilir.

Doğum ile birlikte büyük bir davranış değişikliği gözlenir. Bu değişim bazen olumlu olabileceği gibi hiç istenmeyen olumsuzluklarda görülebilir.
Bazı anne köpekler doğum sonrasında yavrularına tamamen ilgisiz kalır ve onları beslemek dahi istemez. Hatta bazen yavrularını yeme eğilimi de olabilir. Bu durumun açıklaması oldukça güçtür. İlgisizliğin nedeni yetersiz hormon salınımı ile ilgili olabileceği gibi sahibinin ilgisini kaybetmek gibi bir nedenle de olabilir.

Yavrularını yeme eğilimi ise yavruların güçsüz olması ile bağlantılı olabilir. Bu içgüdüsel olarak doğası gereği yapılan bir davranıştır. Ancak bazı annelerin yavrularına insan kokusu sindiğinden dolayı ilgisizlik gösterdiği ve yeme eğilimde olduğu da gözlenmiştir. Bu nedenle mümkün olduğunca doğum sonrasında yavrularla ilk temasın anne tarafından yapılması daha iyi olur.

Bazı köpekler hamilelik öncesinde saldırgan bir tavır sergilerken hamileliğin başlaması ile mizaçlarında bir yumuşama görülebilir. Hamilelik döneminde genellikle daha yavaş ve kontrollü hareketlerde sergileyebilirler.Doğum için anne köpeğin kendi seçtiği yere müdahale edilmemesi faydalıdır. Ayrıca gerek duyulmadığı dürece doğuma müdahale edilmemeli eğer izin verirse okşayarak kasılmalar sırasında yanında olunmalıdır.

Eğer yanına gittiğinizde huzursuzlanarak yer değiştirme çabası içerisine giriyorsa doğumu uzaktan izlemeniz daha iyi olacaktır. Yavrularına zarar gelebileceğini düşünerek yer değiştirme çabasında olabilir. Bu da doğum sürecini olumsuz etkileyebilir.Hangi nedenle olursa olsun anne köpeğin yaşadığı bu davranış değişimleri genellikle geçicidir. Yarular kendi başlarının çaresine bakacak duruma geldiği andan itibaren yani emzirmenin bittiği dönem sonunda anne kendi yaşam şekline ve eski tarzına dönmekte gecikmeyecektir
Linkback: http://www.gencveteriner.com/index.php?PHPSESSID=5fba6a0fc87b3110e2f5d7abc3fa3e09&topic=3218.0
Beşeri hekimlik insan içinse Veteriner Hekimlik insanlık içindir.
Denilebilir ki insan hekimliği veteriner' in yanında okyanusa karşı iç deniz gibidir... 'İsmet İnönü - 1943'
Bilgi, paylaşıldıkça çoğalır.
Kör bir kurşun kalem dahi, keskin bir hafızadan daha iyidir.

https://vetrehberi.com