GençVeteriner | Veteriner Hekimlik ve Evcil Hayvan Portalı
Veteriner Hekim ve Evcil Hayvan Platformu

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı eXcaLibuN

  • Administrator
  • Fanatik Üye
  • *
    • İleti: 4732
    • Teşekkür: 1600
    • Cinsiyet:Bay
  • Veteriner Hekimlerin Dünyası
  • Sınıf: Mezun
  • Üniversite: Yüzüncü Yıl
Tympani: Rumen ve retikulumda fazla miktarda gaz (CH4, CO2, CO) toplanmasına denir. Bu gazlar, protein ve karbonhidratların dekompozisyon ürünleridir ya da yenilen bitkiler üzerine saprofit bakterilerin etkimesi ile oluşurlar.

Akut-primer tympaniler çoğunlukla baklagillerin fazla miktarda yenilmesiyle oluşur (rumen içeriği kö-püklü).
Kronik-sekonder tympaniler ise bazı fiziksel (özofagal obstrüksiyonlar ve stenoz, retikulum adezyonları, apseler, peritonitis ve tümörler) ve fonksiyo-nel defektler (organofosfat zehirlenmesi ve lenfosarkomatöz infiltrasyon) sonucu normal olarak oluşan gaz, geğirme ile atılamaz ve ön midelerde top-lanır (gaz serbest durumda).

Primer tympanide patogenezis
Gaz oluşumu baklagillerde yüksek düzeyde bulunan çözünür proteinlerden ileri gelir. Bu proteinler de klorop-lastlardan serbest bırakılır. Kloroplast orijinli bu proteinler rumen mikroflorasi tarafından parçalandıktan sonra denature olurlar ve çözünmezler, köpükleri stabil duruma getirirler. Köpük oluşumunda kloroplastlar ve partiküllü substans önemli role sahiptir. Bunlar rumen mikroorganızmalarının kolonizasyonu için uygun bir ortam oluşturur ve böylece rumen içeriği daha hızlı fermente olarak gaz oluşumu artar.

Tükürük köpük oluşumunu artırıcı ya da azaltıcı özelliklerde olabilir. Burada tükürüğün miktarı ve yapısı önemlidir. Miktar olarak tükrük salgısı azaldığında rumen içeriğinin yapışkanlığı artar, bu da köpük oluşumuna neden olur. Sulu ve yüksek konsantre yemler tükürük salgısını azaltır.

Yapısal olarak tükürükte bikarbonatın fazla olması durumunda baklagillerde yüksek konsantrasyonda bulunan organik asitler ile birleşerek fazlaca CO2  oluşur. Ayrıca tükürükteki mukoproteinler yapışkanlığı artırırken musinler azaltır, parotis ve submaksiller tükürük bezlerinin salgısında musin konsantrasyonu yüksektir. Bu bezlerden hayvan yem alırken ve rumen basıncı yüksekken aktif sekresyon yapılır.

Baklagillerden veya konsantre yemden zengin, kaba yemden fakir rasyonlarla beslenen hayvanlarda hem tükrük salgısı azalır, hem de ruminal mikroflorada da değişiklik olur, yanı kapsüllü bakteriler artar, böylece polisakkarit kon-santrasyonu yükselir, bu da rumen içeriğinin vizkositesini artırır. Bu bakteriler ayrıca musinleri de parçalar.

Dilatasyon ve tympanilerin komplikasyonları
1.   Diyaframa ve akciğerlere basınç sonucu solunu-mun engellenmesi, kalp ve solunum yetmezliği oluşur.
2.   Dilate rumenin V.kava kaudalise basıncı ile vü-cudun arka kısımlarındaki kanın ön kısımlara yön değiş-tirmesi sonucu arka kısımlarda anoksi şekillenir.

Nekropsi bulguları
Ön midelerde aşırı genişleme, rumen içeriği köpüklüdür (nekropsi ölümden hemen sonra yapılırsa), doğal deliklerden kan sızması, kanın koyu renkte olması ve pıhtılaşmaması (anoksiye bağlı ölüm belgesi), boyunda ve göğüste subkutan kanamalar, boyun kasları ile baş ve boyun lenf düğümlerinde ödem, konjesyon ve kanama, servikal özofagusta; konjesyon, peteşi ve ekimotik kanamalardan oluşan timpani çizgisi, karın boşluğu organlarından özellikle karaciğer, dalak ve böbrekte basınç anemisi veya durgunluk hiperemisi, vücut boşluklarında durgunluk transudasyonu, akciğer amfizemi ve akut kalp dilatasyonu görülür.
Postmortal timpaniler: Ölümden sonra rumen ve retikulumdaki protein ve karbonhidratların bakterilerce fermantasyonu sonucu oluşan gaza ilişkin olarak timpani gelişir. Bu timpanileri ölümden önce oluşan timpanilerden ayıran özellikler;
•   Karın organlarında pasif hiperemi yoktur.
•   Serozalar altında peteşi ve ekimozlara rastlan-maz.
•   Trakeada asfeksi belirtisi köpüklü sıvı bulunmaz.
•   Rupturların kenarlarında kanama ve ödem bu-lunmaz.
•   Yırtık kenarları kendi üzerlerine kıvrılırlar.
•   Dışarıya dökülen yem parçaları peritona yapış-maz ve dağılmaz.
•   Akut kalp ve akciğer değişiklikleri oluşmaz.
Linkback: http://www.gencveteriner.com/index.php?PHPSESSID=6974587fbcf66b1607640a9443f1f9bf&topic=4883.0
Beşeri hekimlik insan içinse Veteriner Hekimlik insanlık içindir.
Denilebilir ki insan hekimliği veteriner' in yanında okyanusa karşı iç deniz gibidir... 'İsmet İnönü - 1943'
Bilgi, paylaşıldıkça çoğalır.
Kör bir kurşun kalem dahi, keskin bir hafızadan daha iyidir.

https://vetrehberi.com