GençVeteriner | Veteriner Hekimlik ve Evcil Hayvan Portalı
Veteriner Hekim ve Evcil Hayvan Platformu

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı eXcaLibuN

  • Administrator
  • Fanatik Üye
  • *
    • İleti: 4732
    • Teşekkür: 1600
    • Cinsiyet:Bay
  • Veteriner Hekimlerin Dünyası
  • Sınıf: Mezun
  • Üniversite: Yüzüncü Yıl
GUMBORO
IBD, İNFEKSİYÖZ BURSAL HASTALIK


ETİYOLOJİ:
Bir RNA virus olan Birnavirus, çevresel koşullar altında oldukça dirençlidir. Serotip 1 ve 2’ye (apatojenik) sahiptir. ABD’nde varyant serotipler bulunmaktadır.

BULAŞMA:   
- Direkt: dışkıyla.
- İndirekt: fomitler, çiftlik personeli ve Alphitobius diaperinus gibi sinekler ile.

KLİNİK BELİRTİLER: 
İshal, karışık tüyler, septik şok, depresyon, prostrasyon ve ibikte solgunluk dikkat çeker. Bağışıklığın baskılanması sonucu sekonder belirtiler meydana gelir: aşılara daha az cevap verme, koksidiyoz ve diğer patolojik olayların insidansında artış şekillenmesi gibi reaksiyonlar izlenir. Zayıflık, beyaz ishal, karışık tüyler gibi belirtilerin izlenmesi ve kaslarda kanamalar, ödem ya da bursal atrofi gibi lezyonlar dikkate alınarak varsayımsal bir tanı koymak mümkündür.

LEZYONLAR:
Bursa boyunda artış görülür, içerisinde jelatinöz ve hemorajik içerik bulunan ödem, hastalığın ilerleyişi sırasında atrofik hale geçer. Baldırlarda ve göğüs kaslarında kanamalar şekillenir. Renal değişiklikler: inflamasyon ve ürat birikimi izlenir. Virusun virülens derecesi ve lenfositer yıkımlama kapasitesi, bursal dokunun histolojik analizi ile öngörülebilmektedir.

DIAGNOz:
- Etmen identifikasyonu: İzolasyon, RT-PCR, RFLP. 
- Serolojik: ELISA.

TEDAVİ, ÖNLEMLER VE KONTROL:
Bu hastalığa karşı etkin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır, bunun yanında sekonder ajanların ve baskılanmış bağışıklık belirtilerinin kontrol edilebilmesi amacıyla hasta hayvanlara bazı ilaçlarla yardım edilebilmektedir. Bu hastalıktan korunma için en önemli temel unsurlardan biri damızlık hayvanlarda inaktif aşılar ile aşılama uygulanarak gelecek nesiller için iyi seviyede pasif bağışıklık sağlamaktır. Civcivler maternal bağışıklık seviyesi uygun olduğunda canlı aşılar ile aşılanmalıdır, bu şekilde aşı nötralize olmayacaktır. Aynı derecede önemli olmak üzere yüksek düzeyde biyogüvenlik, dezenfeksiyon ve haşerelere karşı koruma oluşturulması ve bunların yanında hastalık insidansını düşürmek için çoklu-yaş sistemlerinden kaçınılması gerekmektedir.

hipra
Linkback: http://www.gencveteriner.com/index.php?PHPSESSID=69b5651dcc66ab5dd0e882456b4ba8e2&topic=4172.0
Beşeri hekimlik insan içinse Veteriner Hekimlik insanlık içindir.
Denilebilir ki insan hekimliği veteriner' in yanında okyanusa karşı iç deniz gibidir... 'İsmet İnönü - 1943'
Bilgi, paylaşıldıkça çoğalır.
Kör bir kurşun kalem dahi, keskin bir hafızadan daha iyidir.

https://vetrehberi.com