GençVeteriner | Veteriner Hekimlik ve Evcil Hayvan Portalı
Veteriner Hekim ve Evcil Hayvan Platformu

Rottweiler Genel Beslenme Bilgileri

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı tokvet35

  • Acemi Üye
  • *
    • İleti: 53
    • Teşekkür: 4
    • Cinsiyet:Bay
Yavru köpek beslenmesi

Yaşamlarının ilk yedi ile on günü boyunca yavru köpeğin gözleri kapalı durumdadır. Bu süre içinde doğum ağırlıklarının iki katına ulaşırlar ve gittikçe daha da aktif hale gelirler. Tahmini olarak, emzirme dönemi boyunca her hafta, ağırlığın yaklaşık doğum kilosu kadar artması gerektiğini söyleyebiliriz (bu kilo artışı ilk hafta biraz daha az, son haftalarda da biraz daha fazla olabilir).

Yavru köpeğin katı mamayla tanışması, annesinin mama kabının etrafında sıçramaya başladığı ve annesinin katı mama artıkları bulaşmış pençelerini yaladığı döneme karşılık gelir (genellikle 3 – 4 haftalık iken). Yavru köpek beslenme ticareti hazır gıdalar üzerine kurulu olduğu için minik dostumuza cazip kılınmış hazır mamalar ve taze yiyecekler dönüşümlü olarak önerilmelidir. 6 haftalık iken çoğu yavru artık sütten kesilmeye hazırdır. Eğer daha önceden annesinin kabından katı mama yemeye başladıysa, 4 ya da 5 haftalık iken bile kendi kendine sütü bırakabilir.

Normal büyüme ve gelişmeyi sağlayacak olan besin ihtiyacı, erişkin köpeklere oranla yavrularda daha fazladır. Bu yüzden gelişme ve üreme ya da tüm yaşam evreleri için tasarlanmış, besinsel olarak tam ve dengeli diyetler önerilir. Vitamin, mineral, et ya da diğer herhangi bir ek maddeye gerek yoktur.

Bir yavrunun mide kapasitesi, gerekli günlük besini bir kerede alacak kadar büyük değildir. Daha küçük olan yavrular, günde en az üç kez beslenmelidir. Dört ya da beş aylık olduklarında günde iki öğüne kadar düşülebilir. Daima taze ve temiz su da sağlanmalıdır.

Yemeğin her gün aynı zamanda ve aynı yerde verilerek bir beslenme alışkanlığı oluşturulması önerilir. Köpeğinizin kabında sürekli mama bırakmayınız. Ona belli bir zaman tanıdıktan sonra yemediği mamayı önünden kaldırıp bir sonraki öğün saatine kadar bir şey vermezseniz hem davranış biçimi hem de sindirim sistemi açısından düzen sağlanmış olacaktır. Masadan, kendi yediğiniz yemeklerden vermek tavsiye edilmez çünkü bu şekilde bunu alışkanlık haline getiren, yemek seçen ve huysuz bir köpeğiniz olabilir. Tam ve dengeli diyetle beslenen yavrular ek olarak vitamin, mineral ya da ete ihtiyaç duymazlar. Hatta, fazla ilave besin verilmesinin düzenli gelişim açısından zararlı olduğu bile gösterilmiştir.

Bir yavruya verilmesi gereken mama miktarı boy, aktivite, metabolizma ve çevre koşullarına göre değişir. Aşırı kilo almaya izin verilmemelidir. Bu, sadece kötü bir görüntüye neden olmakla kalmaz; aşırı kilo kemik anormalliklerine yol açabilir. Köpeğinizin çok fazla kilo almaya başladığını fark ederseniz mama miktarı azaltılmalıdır. Eğer kilo alımı yavaş ise ve başka bir sağlık sorunu yoksa mama miktarı arttırılmalıdır. Köpeğinizin durumu ile ilgili bir sorunuz ya da şüpheniz varsa bir veterinere başvurmalısınız.

Erişkin Köpek Beslenmesi

Bir köpek tam erişkin duruma geldiğinde artık idame periyoduna girmiştir. Gebe, hasta ya da aşırı çalışmak durumunda olmayan normal sağlıklı köpekler, uygun vücut yapılarını idame ettirebilmek için daha az besine ihtiyaç duyarlar. Uygun vücut yapısı deyince anlaşılması gereken, iyi orantılar; kaburgaların gözle görülmemesi ama elle yoklandığı zaman hissedilebilmesi; kaburgaların hemen devamında bel kısmının belirgin olmasıdır.

Daha düşük kalori ihtiyacı olan ve/veya daha az aktif olan köpeklerde aşırı kilo alımı konusunda dikkatli olunmalıdır. Bir köpeğin ağırlığı çoğu zaman basitçe, yemek artıklarından, sürpriz kaçamaklardan ve yüksek enerjili mamalardan uzak durarak azaltılabilir. Aşırı kilolu köpekler daha sık sağlık sorunlarıyla karşılaşır ve beklenen yaşam süreleri daha kısadır.

Erişkin köpekler için beslenme önerileri ırk, aktivite, metabolizma ve sahibinin seçimine göre farklılık gösterir. Beslenme her gün aynı zamanda yapılmalı ve daima taze, temiz su bulundurulmalıdır. İnsanlar gibi, köpeklerin de iştahı her gün aynı olmayabilir. İştahsızlık kalıcı olmadığı sürece ya da diğer hastalık belirtileri veya kilo kaybı yoksa bu önemli bir sorun oluşturmaz; eğer devam ediyorsa bir veteriner tarafından görülmelidir.

Düşük Magnezyumlu Diyet

Erkeklerde üriner obstrüksiyon (idrar yolları tıkanması) ve hem erkek hem de dişilerde sistit oluşumunun önlenmesinde yararlıdır.

Verdiğiniz mama lezzetli ve iştah verici olduğunda köpeğiniz yemekten daha çok zevk alacaktır.

Verdiğiniz mama köpeğinizin sağlıklı olması, uzun yaşaması ve sağlıklı tüylere sahip olması açısından anahtar rol oynar.

Kuru Diyetler

Çoğu erişkin köpek kuru maması % 18 ya da daha fazla protein, % 5 ya da daha az yağ, % 12’den az nem içerir. Bu diyetler, ürünün kilogramı başına 3100 ile 4400 kilokalori verir.

Konserve Mamalar

Düşük kalori içeriğinden dolayı toplam mama tüketimi yüksektir. Kuru ve yarı yaş mamalara göre öğün başına hesaplanan fiyatı da daha fazladır. Ek olarak, konserve ürünlerin servisi diğerlerine oranla daha elverişsizdir; bir kez açıldıklarında, kullanılmayan mama buzdolabında saklanmalıdır. (Buzdolabından çıkardığınız mamayı köpeğinize vermeden önce oda ısınsa gelmesini bekleyin.)

Ne kadar beslemeli?

Mama miktarının en iyi belirleyicisi köpeğinizin kendisidir. Tüm hayvanlarda yemek alımı enerji ihtiyacına göre yönlendirilir. Serbestçe ve başarılı bir şekilde beslenebilirlerse, alınan yemek miktarını ayarlama mekanizması, öncelikle enerji ihtiyacı üzerine kurulmuştur. Eğer kontrollü porsiyonlarla besleniyorsa, köpeğin ağırlığı ve vücut durumu öncelikle göz önüne alınmalıdır. Köpek çok fazla kilo alıyorsa (gereğinden fazla enerji), miktar azaltılmalıdır ya da kilo kaybediyorsa miktar arttırılmalıdır. Belirli yaşam evreleri ya da yaşam tarzlarına göre formüle edilmiş ticari mamalar, köpeğin enerji ihtiyacını karşılayacak miktarda verildiklerinde gerekli besin maddelerini doğru olarak içerecek şekilde formüle edilmiştir. Besin içeriği ile enerji yoğunluğunu dengelemek, köpeğin kalori ihtiyacını karşılayan mama miktarının; aynı zamanda diğer tüm gerekli besinleri de karşılayacağını garanti altına alır. Bu tip Profesyonel mamalar, paketlerinin üzerinde köpeğinizin yaşına,kilosuna göre günlük yemesi gereken miktarları belirtirler. Bu miktarlar uzun yıllar yapılan araştırmalar sonucu belirlenmiştir. Ve bize köpeğimizi doğru miktarda beslememiz için fikir verir. Yine de köpeğimizin aktivite düzeyi ve şahsi durumu göz önüne alınmalıdır.
Linkback: http://www.gencveteriner.com/index.php?PHPSESSID=8aea2801f6abefbbbb177c54fd9b6d53&topic=2044.0