GençVeteriner | Veteriner Hekimlik ve Evcil Hayvan Portalı
Veteriner Hekim ve Evcil Hayvan Platformu

kedi köpek zehirlenmesi hakkında bilgi...

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı dr.buse

  • Acemi Üye
  • *
    • İleti: 53
    • Teşekkür: 9
    • Cinsiyet:Bayan
Evcil hayvan sahiplerinden kaçı kedi veya köpeğinin evinde kullandığı temizlik malzemelerinden, her gün yediği bir sebzeden veya salonundaki bir çiçekten zehirlenebileceğinin farkındadır acaba? Bu konuyu daha önce araştırmış olmama rağmen ben bile tam listeleri çıkarmaya kalktığımda şaşırdım.

Bahçemdeki bitkilerin yarısından fazlası zehirliymiş. Bundan sonra bitki seçiminde önceliklerim aptal köpeğimin herşeyi yeme alışkanlığı nedeniyle değişmek zorunda, ama bahçedeki ağaçları da yerinden sökecek değilim. Kayısı mevsiminde başımız dertte sanırım.

Zehirlenmelerle ilgili detayları toparladıkça yazmaya devam edeceğim. Öncelikle kedi veya köpeğinizin zehirlendiğini düşünüyorsanız ne yapmalısınız, bunu özetleyeyim dedim.



Köpekler genelde evin içinde ulaşabilecekleri ne varsa yerler. Tadının güzel olmasına falan gerek yok. Hatta çoğu zaman yedikleri şeyin yenecek bir şey olması da gerekmez. Benim köpeğim örneğin, bazen duvar kemiriyor.

Kediler yemek konusunda daha seçiciler. Genelde kendilerine zararlı olacak şeyleri yemezler. Bitkilere karşı bir zaafları var. O yüzden evde kediniz varsa zehirli bitki bulundurmamanızda fayda var. (Bir kaç yerde bitkileri kedilerin ulaşamadıkları yerlere koyun gibi öneriler okudum, bence böyle bir şeyle uğraşmak akıl karı bir iş değil. Kediler her yere eninde sonunda ulaşır.)

Ölümcül kedi zehirlenmelerinin sebebi genelde kedilerin tüylerine bulaşan kimyasal maddelerdir. Kediler tüylerini yalayarak temizleyen hayvanlar oldukları için bir deterjanı devirip sonra da üzerine basarlarsa, deterjan eninde sonunda midelerine girecektir.

Peki kedi veya köpeğinizin zehirlendiğini nereden anlarsınız? En bariz belirtiler şunlar:

1) Aşırı salya
2) Kusma
3) İshal
4) Karın ağrısı
5) Seğirme
6) Ürkeklik
7) Kasılma
8) Koma

Kediler karın ağrısı gibi belirtileri genelde saklarlar. Köpeğiniz karnı ağrıdığında inleyerek bir sorunu olduğunu belli edecektir, ama kediniz çok şiddetli olmayan ağrılarda hiçbir şeyi yokmuş gibi normal hayatına devam edebilir. Bunun sebebi kedi vücudunun endorfin üretme yeteneğinin köpeklerinkinden farklı olmasıdır. Endorfinlerin kar etmediği şiddetli ağrılarda kediler genellikle hiç kımıldamadan, kendilerini kasarak otururlar ve vücuduna dokunmanıza izin vermezler. Bazı kediler dokunulduğunda agresifleşebilir.

Kedi veya köpeğinizde bu belirtilerin bulunması her zaman zehirlenme anlamına gelmez. Böyle durumlarda veterinerinize mutlaka danışmalısınız. (Tercihen zaman kaybetmeden. Bu yüzden veterinerinizi seçerken 24 saat ulaşabileceğiniz biri olmasına özen göstermelisiniz.)


Belirtiler zehirlenmeyi gösteriyor. Şimdi ne yapacaksınız?

1) Kedi/köpeğiniz baygınsa ya da vücudu kasılıyorsa, bir battaniye veya havluya sararak hemen veterinere götürün.

2) Kedi/köpeğinizin vücudunda kimyasal bir madde (veya koku) varsa tüylerini bol su ile yıkayın. Özellikle kediler temizlenmek için kimyasalın bulunduğu bölgeyi yalamaya devam edecektir.

Zehirlenmeye sebep olan madde bir pire ilacıysa el sabunu veya şampuan kullanılabilir. Madde petrol ürünü benzeri, yağlı bir maddeyse bulaşık sabunu kullanın.

Zehirli madde kedi/köpeğin gözüne kaçtıysa gözünü bol su ile yıkayın.

Zehirli madde toz halindeyse, bölgeyi ıslatmadan önce fırçalayarak veya elektrikli süpürgeyle mümkün olduğunca temizleyin.

3) Kedi/köpeğiniz soluduğu bir şeyden zehirlendiyse hemen dışarı, temiz havaya çıkarın. Nefes almakta zorlanıyorsa hemen veterinere götürün.

4) Kedi/köpeğiniz zehirli bir madde yedi ve henüz kusmadıysa (aşağıda belirtilen durumlar haricinde) kedi/köpeğinizi kusturmaya çalışın.

Kedi/köpeği kusturmak için vücut ağırlığının her 5 kilosu için bir çay kaşığı oksijenli su (%3'lük hidrojen peroksit solüsyonu) verin. Kusmazsa 10 dakikada bir tekrarlayın. 3 defa tekrarladıktan sonra kedi/köpeğiniz hala kusmadıysa hemen veterinere götürün.

Evde oksijenli su yoksa bir çay kaşığı tuz yedirmeyi deneyebilirsiniz.


Aşağıdaki durumlarda kesinlikle kedi/köpeğinizi kusturmayın:

- Kedi/köpeğiniz aşındırıcı/yakıcı bir madde yediyse (bulaşık deterjanı, lavabo
açıcı, yağ sökücü, kireç sökücü, tiner, yer cilası vb.)
- Kedi/köpeğiniz nefes almakta zorlanıyorsa
- Kedi/köpeğinizin vücudu kasılıyorsa
- Kedi/köpeğiniz depresif veya aşırı agresifse
- Kedi/köpeğinizin kalp atışları yavaşladıysa
- Kedi/köpeğiniz sivri veya keskin bir cisim yuttuysa
- Kedi/köpeğinizin yediği maddenin kutusunda kusturulmaması öneriliyorsa


Kedi/köpeğinizin zehirlendiğini düşünüyorsanız ve veterinere gitmeye karar verdiyseniz, zehirlenmeye sebep olan maddenin ve kedi/köpeğiniz kustuysa kusmuğun örneğini yanınızda götürmeyi unutmayın.


Linkback: http://www.gencveteriner.com/index.php?PHPSESSID=92250bf69be57a8026d468b01bc65251&topic=2555.0