GençVeteriner | Veteriner Hekimlik ve Evcil Hayvan Portalı
Veteriner Hekim ve Evcil Hayvan Platformu

Kedilerimle ilgili soru(n)larım var

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Gorkem1925

  • Üye
  • *
    • İleti: 1
    • Teşekkür: 0
    • Cinsiyet:Bay
  • Sınıf: 4. Sınıf
  • Üniversite: Diğer
Öncelikle herkese merhaba. Foruma daha yeni üye oldum, bu sebeple bir takım hatalarım olursa şimdiden kusura bakmamanızı rica ederim. Bsşlıkta da söylediğim üzere benim bir kaç sorum olacak. Ama öncelikle bir takım bilgiler vermek isterim.

Evimde bir dişi bir erkek olmak üzere iki adet kedi besliyorum. Yaşlarını tam bilmiyorum çünkü ikisini de sokaktan bulup getirdim eve. Ancak tahmin ediyorum ki bir tanesi 1 diğeri 1,5 yaş civarında şu an. Daha önce de kedi baktığım için onları aldığım tarihlerdeki boyutlarına bakarak yaptığım kaba taslak bir tahmin bu. Bunun dışında ikisinin aşıları tam ve düzenli olarak yapıldı. Son olarak ta dişi kedim yaklaşık 1 yıl önce (ki baya küçüktü) fıtık tehşisi konularak ameliyat edildi. Bundan 5-6 ay sonra tekrar aynı teşhisle bir ameliyat daha geçirdi ve bu sefer de kist bulunduğu ve temizlendiği söylendi. Bunlar sorularıma cevap vermeniz açısından yardımcı olabilir diye düşündüğüm bilgiler.

Sorularıma gelince; öncelikle davranışları hakkında bir sorum olacak. 1 yıla yakın süredir, 7/24 aynı yerde yaşayan bu hayvanlar bu kadar süredir hiç anlaşamadılar. Bugüne kadar, bir elin parmağını geçmeyecek sayıda birbirlerini kokladılar ve bunun yarısında koklama esnasında dişi kedim diğerine saldırdı. Erkek kedinin geldiği ilk 10-15 gün boyunca dişi olan sürekli tıslayıp saldırıyordu. Şimdi tıslama kalmadı ama hala canı ne zaman isterse, durup dururken saldırıyor. Diğeri uyurken, yalanırken, yürürken, otururken yani belirsiz bir şekilde neredeyse sürekli. Ancak ilginç bir şekilde sadece yemeklerini paylaşıyorlar. Ortak mama kaplarından yemek yiyorlar ve bu zamanlarda hiç bir kavga çıkmıyor. Bunun sebebi hakkında internette yaptığım araştırmalarda herkes en fazla 1-2 ay içinde alışacaklarını söylemiş. Benim kedilerim neden böyle?

Diğer sorum dişi kedim hakkında. Kedilerimi çiftleştirmeyi düşündüğüm ve yavrularına bakabilecek imkanım olduğundan kısırlaştırmayı düşünmedim ve kısırlaştırmadım. Bu sebeple haliyle kızışma dönemine giriyor. Ancak ne evdeki (ki durumundan az önce bahsettim) ne de dışarıdaki hiç bir kediyi yanına yaklaştırmıyor, kaçıyor. Sadece ben onu sevdiğimde çiftleşme pozisyonuna geçip bekliyor. Bu sırada başka bir erkek kedi geldiği an müthiş bir korkuyla kaçıyor. Bunun sebebinin ne olabileceğini merak ediyorum.

Son olarak sorum erkek kedimle ilgili. Az önce bahsettiğim gibi o da kısır değil. Az önce bahsettiğim sebeplerden ötürü dişi kedime zaten pek nadir yaklaşabiliyor. Diğer dişi/erkek kedilerle tanışma konusunda çok hevesli. Dışarıdaki kedileri gördüğünde hep yanlarına gitmek istiyor. Ancak bugüne kadar istisnasız tüm kediler kendisine saldırmaya çalıştılar. Çalıştılar diyorum çünkü çok iri ve büyük bir kedi olduğundan özellikle erkek kediler ondan kaçıyor. Dişiler ise kendilerine yaklaşmaya çalıştığı zaman tıslayıp bazen de saldırıyor. Ben daha önce de kedi besledim. Benim ailemde neredeyse herkes kedi besler. Çocukluğumdan beri kedilerle iç içe büyüdüm ancak böyle bir durumla ilk kez karşılaşıyorum. Bu yüzden çare olarak cevabı uzmanlardan öğrenebileceğimi düşündüm. Lütfen bana yardımcı olun. Şimdiden teşekkür ederim.
Linkback: http://www.gencveteriner.com/index.php?PHPSESSID=9439658418f62fc9ef49c3ab084d69e3&topic=4363.0


Çevrimdışı eXcaLibuN

  • Administrator
  • Fanatik Üye
  • *
    • İleti: 4732
    • Teşekkür: 1600
    • Cinsiyet:Bay
  • Veteriner Hekimlerin Dünyası
  • Sınıf: Mezun
  • Üniversite: Yüzüncü Yıl
merhabalar aramıza hoşgeldiniz.

ilk sorunuza gelecek olursa kediler kindardır dişi kediniz erkeği asla sevmıyor olabilir ve bundan sonra da boyle devam edebilir.benım 3 tane kedim var birbirlerin hiç ayrılmazlar nedeni hep küçüklüklerinden beri yanyana olmaları yanı dışardan bir kedi getirsem bu tarz tavırlarda bulunurlar bunda şüphe yok.sahibini kimi hayvanlar başkası ile paylaşmak istemezler bu durumlar normaldir ama tahmınımce kızgınlık sürecinde birleşmeden sonra biraz daha azalma söz konusu olabilir. kısacası tamamıyle psikolojiktir.

diğer sorunuza gelince kediniz ilk çiftleşmeyi yaşıyacak olmasından dolayı olabilir. siz severeken duruyorsa aynı şekilde yapıp yük almasını sağlayın muhtemeln doğum yaptıktan sonra bu sorunların tamamı olmayabilir ama çoğu düzelecektir.

son sorunuzu okurken aklıma garfıeld geldi :D nasılsa insanların doğasında var ise hayvanların da doğasında sürü içersinde mutalak üstün olanlar vardır. benım kedilerim 3 tane ama bir tanesi diğerlerine baskın durumda. bende keçi ve horoz da var bunlar dahi zaman zaman üstünlük kavgası çıkıyor. ama şu bir gerçek hayvanlar asla yıkamayacağı hayvana saldırmaz.kendisine denk görürse dövüşe başlar.demem o ki dışarı kediler yerine kendi dişi kedinize alıştırmanız daha doğru olur mesela ikisini kuçağınıza alıp kanepede üstünde yatsınlar vakit geçirirken her ikisinide yanında olsunlar birbirleri saldırdıkları zaman kızdığınızı onlara hissettirin. kedilerinize beraber olmalarını yaşamalarını siz hissettirmeye çalışın.

 
Beşeri hekimlik insan içinse Veteriner Hekimlik insanlık içindir.
Denilebilir ki insan hekimliği veteriner' in yanında okyanusa karşı iç deniz gibidir... 'İsmet İnönü - 1943'
Bilgi, paylaşıldıkça çoğalır.
Kör bir kurşun kalem dahi, keskin bir hafızadan daha iyidir.

https://vetrehberi.com