GençVeteriner | Veteriner Hekimlik ve Evcil Hayvan Portalı
Veteriner Hekim ve Evcil Hayvan Platformu

Arıların Oğul Vermesini Önleme

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı eXcaLibuN

  • Administrator
  • Fanatik Üye
  • *
    • İleti: 4732
    • Teşekkür: 1600
    • Cinsiyet:Bay
  • Veteriner Hekimlerin Dünyası
  • Sınıf: Mezun
  • Üniversite: Yüzüncü Yıl
Arıların Oğul Vermesini Önleme

Arıların oğul vermeye zorlayan nedenlerden biri de kovan içinin dar, fazla sıcak ve havasız olmasıdır. Bunun için, oğul vermeye hazırlandığı görülen bir kovanda yapılacak ilk iş kovanın iç hacmini genişletmektir. Bu kovanda bulunan çarpık ve düzensiz peteklerle, üzeri örtülü yavrulu peterlerden bir kaç tanesi alınır. Bu yavrulu peterler kuvvetlendirilmesi istenilen zayıf kovanlara verilir. Bunlardan boşlan yerlere de yarı kabatılmış durumdaki boş çerceveler takılır. Bölme tahtası iyice yan tarafa çekilerek kovanın içi mümkün olduğu kadar genişletilir. Uçma deliği ile havalandırma delikleri yeteri kadar açılarak kovanın bolca havanlması sağlanır.

Açıkta bulunan kovanların üzerleri sıcaktan etkilenmemesi için yaprak ve buna benzer koruyucu maddeler ile korunmalıdır. Aynı zamanda kovanların güneş ışınlarından etkilenmemesi içi yine kovanların rengi beyaz seçilmeli yada boyanmalıdır.



Arıların kuluçkalıkta fazla kalmaması için arıların ballığa çıkması sağlanarak bir an önce ballık ilavesinin yapılması gerekiyor.
Fazla ana arı memesi var ise bu memelerin bir hafta veya on günde bir bozulmalıdır. Kovan içinde bozulan petek ve çerçeveler var ise bunlar alınmalı ve kovan içi rahatlatılmış olur.  Oğul vermeyen ana arı cinsi tercih edilmelidir. Bazı yörelerde karniyol arının pek oğula gitmediği söylenmektedir. Ballık da ki boş çercevler ile kuluçkalıkta ki ballı çerçeveler yer değiştirilerek rahat çalışma ortamı sağlanarak arının ballığa çıkamasına yardımcı olmuş olunur.

Kovanda güzel yavrulu fazla çercevler varsa bunlar zayıf bulunan kolonilere verilerek onların güçlenmesini sağlamış oluruz ve aynı zamanda boş petekleri de bu aldığımız kovana ilave ederek arının oğula gitmesi engellenmiş olur. Anası olan kovanın anası alınarak onun yerine yeni ana memesi olan petekler ilave edilebilir. Eğer ana yaşlı ise ana kovan içinde ezilerek kovan atılır sonra kovan kendi kendine yeniden bir ana inşa edeceği için bu yaklaşık olarak 25 güne maal olur o yüzden arının oğul vermesi geçiktirilerek bal yapması sağlanmış olur. Arılar kontrol edildiğinde ana memeleri var ise bunlar zaman zaman bozularak oğul vermeyi engellemiş oluruz.


Linkback: http://www.gencveteriner.com/index.php?PHPSESSID=9829eb7d8784f9f5cae7ed3102b3c231&topic=4320.0
Beşeri hekimlik insan içinse Veteriner Hekimlik insanlık içindir.
Denilebilir ki insan hekimliği veteriner' in yanında okyanusa karşı iç deniz gibidir... 'İsmet İnönü - 1943'
Bilgi, paylaşıldıkça çoğalır.
Kör bir kurşun kalem dahi, keskin bir hafızadan daha iyidir.

https://vetrehberi.com