GençVeteriner | Veteriner Hekimlik ve Evcil Hayvan Portalı
Veteriner Hekim ve Evcil Hayvan Platformu

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı eXcaLibuN

  • Administrator
  • Fanatik Üye
  • *
    • İleti: 4732
    • Teşekkür: 1600
    • Cinsiyet:Bay
  • Veteriner Hekimlerin Dünyası
  • Sınıf: Mezun
  • Üniversite: Yüzüncü Yıl
Kaplumbağalar için uygun yerin sağlanması
 
Su kaplumbağaları güney Avrupa ve Amerika kıtasının tropikal bölgelerinden gelirler. Bu yüzden yeni ''ev arkadaşınız'' için doğasına tam uygun bir ortam yaratmanız önemlidir. Dolayısı ile ısının, ışığın, kızılötesi ve morötesi (infrared ve ultraviyole) ışınlarının güneş ışığının eksikliğini gidermek için çok gerekli olduğunu unutmayınız. Kaplumbağalarınız için özel tasarlanmış bir mekan içerisinde bataklık kömürü ve çakıl olan akvaryum ayarlamanız uygun olur. Sıcak ayları (18°C'nin üstündeki sıcaklıklarda) açık havada geçirmelidirler.
 
Ancak açık hava alanını başka hayvanlardan zarar görmeyecek şekilde düzenlemeniz gerekmektedir. Bunun dışında kaplumbağaların köşeler ve bitkilerin altına saklanmaktan hoşlandıklarını unutmayınız. Dinlenmeleri için gölgelik bir yer (güneydoğuya bakan) ayarlamak da onları mutlu edecektir. Şayet açık havada bir mekan ayarlayamayacak durumda iseniz o zaman güneş yerine geçecek şekilde haftada iki kez ve maksimum beşer dakikadan UV lambaları ile ışın görmesini sağlamalısınız. Bundan fazlası ağızlarına kadar yanıklara sebep olabilir. Sonbahar aylarında kaplumbağaların kış uykusuna yatmalarını izlemek ilginç olabilir. Her zaman nemli kalacak şekilde bir kutu ayarlayıp içine kömür çamuru koyun. Ancak buradaki ısının hiçbir zaman 8-10 °C'nin altına düşmemesine dikkat ediniz. Dışarıdan herhangi bir etkinin de gelmemesi gerekmektedir. Bahar aylarında ısı 20°C'nin üstüne çıktığı anda kaplumbağalar kış uykusundan uyanacaktır. Uzun bir ılık banyo yaptırıp bağırsaklarının içinin boşaltılması gerekir. Su düzeyinin çok yüksek olmamasına dikkat ediniz. Kaplumbağanın başının suyun üstünde kalması gerekmektedir, aksi takdirde boğulabilir. Artık kaplumbağaların iştahı açılacak ve yem isteyeceklerdir. Bunun yanında biraz meyve ve marul yiyebilirler. Su ve bataklık kaplumbağaları amfibiyan hayvanlar olup hem karada hem suda yaşayabilirler. Böyle bir düzeneğe akvaterariyum demekteyiz. Suyun derinliği kaplumbağaların tamamen suyun altında kalabilecekleri kadar derin olmalıdır. Suyun derecesinin hava derecesi 25 iken 20 ile 28 °C arası olması gerekmektedir. Kara kısmının yetişkin bir kaplumbağanın tamamen sığacağı ve güneşleneceği şekilde büyük olması ayarlanmalıdır.''Ev arkadaşınızın'' bu kara kısmına rahatça tırmanabileceğinden emin olunuz. Akvaryumunuzu bitki ve köklerle çok güzel dekore edebilirsiniz. Ancak kaplumbağalar bitkileri yiyebileceklerinden bunları onlardan korumalısınız. Dikkat: bazı saksı bitkileri zehirlidir.
 
Suyu ayarlama
 
Terariyumun suyunu düzenlemek için Sera aquatan kullanınız. Şu işlere yarar:
 
. zararlı metalleri yok eder.
. çeşme suyunun çözülmüş tuzlarını nötralize eder.
. klor etkisini azaltır.
 
Su kaplumbağaları için uygun asit değeri 7'dir. Çeşme suyun pH'ı 7.6'dır. Suyun pH derecesini çabuk bir şekilde Sera pH testi ile anlayabilirsiniz ve Sera pH plus veya Sera pH minus ile düzenleyebilirsiniz.
 
Linkback: http://www.gencveteriner.com/index.php?PHPSESSID=9c2e8bfd5fbef77d6d2ec1a1bb5a216d&topic=2960.msg5344
Beşeri hekimlik insan içinse Veteriner Hekimlik insanlık içindir.
Denilebilir ki insan hekimliği veteriner' in yanında okyanusa karşı iç deniz gibidir... 'İsmet İnönü - 1943'
Bilgi, paylaşıldıkça çoğalır.
Kör bir kurşun kalem dahi, keskin bir hafızadan daha iyidir.

https://vetrehberi.com