EL KONULAN ETLERİN İMHASI:
Madde 31- Tüketimine müsaade edilmeyerek el konulan etlerin ve organların imhası
aşağıdaki şekilde yapılır.
a) El konulan etler kaynatılmak , basınçlı buhara tutmak , yakmak gibi fiziki metotlarla veya
kimyevi vasıtalar kullanılarak imha edilir.
b) İmha edilecek etler iyice parçalanarak asit fenik, katran veya kreolin gibi dezenfektanlarla
muamele edildikten sonra , kuyulardan, akarsulardan, meralardan, hayvan ve insanlar ile
yollardan uzak yerlerde en az iki metre derinliğinde çukurlara usulüne uygun olarak
gömmek suretiyle imha edilir.
c) İmha edilecek iç organlar imha edilinceye kadar özel olarak bu maksat için yaptırılmış
kilitli taşıma kaplarında saklanır.
d) İmhası yapılacak et ve organların kesim yerlerinden kaçırılmaması için idari ve inzibati
bakımdan sıkı kontrol altında bulundurulur.
ETLERİN TEFTİŞ TALİMATI
11
EL KONULAN ETLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ:
Madde 32- El konulmasına karar verilen etlerin aşağıdaki şekilde muameleye tabi tutulduktan
sonra Sanayide kullanılmasına müsaade edilir.
a) El konulan etler veteriner hekim kontrolünde yeterli derecede kaynatılmak suretiyle
domuz, tavuk ve köpek yemi imalinde kullanılabilir.
b) El konulan et ve organlar , bugün en fazla tercih edilen ve termik usul denilen yüksek
basınçlı buharla sterilizasyon usulü ile zararsız hale getirilir. Bu usulle 160 dereceye kadar
yükseltilen hararet devriyle en dayanıklı mikrop sporları dahi imha edilir.
Bu usullerin tatbikinden sonra gövdelerden elde edilen yağ, fiziki ve kimyevi vasıtalarla
tasfiye edilerek sabun imalinde veya makine yağı olarak kullanılır, elde edilen et kemik unu
ise yem hammaddesi olarak tüketilebilir.
Linkback: http://www.gencveteriner.com/index.php?PHPSESSID=ad7dbf1956bd56c903ac6f56435db7f3&topic=2074.0