Gıda maddelerindeki ilaç kalıntıları
-Tüketici sağlığını ve refahını
-Ülke ekonomisini ilgilendiren
-Uluslar arası boyutu olan bir husustur
İlaç kullanıldığı sürece,hayvansal kaynaklı gıdalarda ilaç kalıntıları bulunacaktır;önemli olan kalıntıların sıklığını ve düzeyini kontrol altında tutmaktır.
Gıdalarda bulunmasına izin verilen miktarın üzerindeki kalıntılar toksikolojik yönden tüketiciler için tehlike oluşturular.
Hayvanlarda ilaç kullanımı söz konusu olduğu sürece bunlardan sağlanan et, süt, yumurta, bal gibi besin maddelerinde ilaç kalıntısının bulunması da kaçınılmazdır.
Besin değeri olan hayvanlarda hastalıkların tedavisi, önlenmesi ve kontrolü ile gelişmenin hızlandırılması, yemden yararlanmanın artırılması amaçlarıyla hayvanlara uygulanan ilaç ve benzeri yetiştiricilik ürünlerinin kullanılmalarından sonra, hayvanların doku ve organlarında biriken kimyasal maddelerin hepsine birden kalıntı adı verilir. Çağdaş ülkeler kalıntıların üstesinden gelmek için oldukça sıkı önlemler almakta, ancak ne yaparlarsa yapsınlar sorunu tümden yok edememekte yalnızca azaltabilmektedirler.
Ülkemizde Tarım ve Köyişleri Bakanlığından ruhsatlı yaklaşık 1200 civarında veteriner ilacı bulunmakta ve bunlardan aşağı-yukarı 500 tanesinin sahada kullanıldığı belirtilmektedir. Ayrıca hayvanın yemleriyle, sularıyla birlikte ağızdan ya da çevresinden (solunum ya da deri yoluyla) aldığı bazı zirai mücadele ilaçları, ağır metaller (kurşun, krom, cıva, kadmiyum gibi) ve benzeri kirlilikler (dioksin gibi) de yenilebilir dokularında birikerek kalıntı sorunlarına yol açabilirler. Bu kadar fazla sayıdaki ilaç ve kirlilik çeşidinin yaygın bir şekilde kullanılması, doğal olarak besin değeri olan hayvanlarda kimyasal madde kalıntısı problemini de beraberinde getirmektedir. Hayvanlarda ilaç kullanımı söz konusu olduğu sürece bunlardan sağlanan et, süt, yumurta, bal gibi besin maddelerinde ilaç kalıntısının bulunması da kaçınılmazdır.
Yalnız burada bütün kalıntıların insan sağlığına zararlı olabileceğini söylemek doğru olmaz. Çünkü her maddenin bir etkisiz düzeyi ya da kabul edilebilir günlük alım miktarı vardır. İnsan ve hayvanlar tarafından tüketilen gıda ve yemlerde bulunmasına izin verilen en yüksek kalıntı miktarı tolerans düzeyi olarak adlandırılır. Karaciğer, böbrek, dalak, süt gibi hayvansal dokular için ayrı ayrı belirlenen tolerans düzeyi, insanlara yönelik risk değerlendirmesi ve gıda güvenliğinin sağlanmasına temel oluşturur ve yasal bir niteliğe de sahiptir. Ülkemizde 16.11.1997 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde hemen hemen bütün veteriner ilaçlarının hayvansal besinlerde bulunmasına izin verilen tolerans düzeyleri mevcuttur.
Kalıntıların Sebepleri
1.İlacın Vücuttan Arınma Süresine Uyulmaması
2.İlaçla İlgili Sebepler
3.Kullanım Sorumluluğu
4.Hastalık Hali
KALINTILARIN YOL AÇABİLECEĞİ ETKİLER
1.İlaç Alerjisi
2.Farmakolojik-Toksikolojik Etki
3.Karsinojenik-Teratojenik-Mutajenik Etki
4.Cinsiyet Özelliklerinde Değişme
5.Dirençli Bakteri Suşlarının Ortaya Çıkması-Gıda Zehirlenmeleri
6.Tüketicilerde Sindirim Sistemi Bozuklukları
Linkback: http://www.gencveteriner.com/index.php?PHPSESSID=f4acbc364ebcb8afc89343d8bba678e3&topic=4273.msg7992