GençVeteriner | Veteriner Hekimlik ve Evcil Hayvan Portalı
Veteriner Hekim ve Evcil Hayvan Platformu

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı eXcaLibuN

  • Administrator
  • Fanatik Üye
  • *
    • İleti: 4732
    • Teşekkür: 1600
    • Cinsiyet:Bay
  • Veteriner Hekimlerin Dünyası
  • Sınıf: Mezun
  • Üniversite: Yüzüncü Yıl


Kargı Yarasası», (Phyllostomus) ile «Büyük sahte vampir yarasa» (Vampyrum), Amerika'nın iki en büyük yarasasıdır. İkisinin büyüğü olan «büyük sahte vampir» in açılmış kanatlarının eni 75 santim, vücut ile baş uzunluğu ise 12 ilâ 15 santimdir. Bu hayvanların ikisinin de rengi siyahımsıdır. Vatanları Meksika' dan Güney Amerika'nın Amazon bölgesine kadar uzanır.
Son derece İğrenç bir hayvan: Şimdi tamamıyla zararsız olduğu anlaşılan «büyük sahte vampir», bir zamanlar kan emmekle suçlandırıldı. Vampir lâkabı bundan ötürü ismine eklendi. İriliği ve iğrenç görünüşü de şüphesiz bu yanlış zamu kuvvetlendirmiştir. Şeytana benzeyen bu hayvan, yıllar önce Amazon bölgesini ziyaret eden tabiat bilgini Bates tarafından çok güzel tarif edilmiştir:
«Hiç bir hayvan çirkin sıfatına bu yarasa kadar lâyık olamaz. Derimin kanatlan, basının yanları ile tepesindeki derimsi iri kulakları, burnunun ucundaki dimdik bir kılıç görünüşlü çıkıntısı, sırıtan yüz ifadesi ve parlak kara gözleriyle insana, masallardaki kötü ruhlu cinleri hatırlatmaktadır.»
«Kargı yarasası» da, sahte vampir gibi kudretli çeneli ve sağlam dişli bir hayvandır. Başlıca besini mey-valarsa da, küçük kuşları, kurbağaları ve başka yarasaları da öldürüp yer. Umumiyetle bütün hayvanı midesine indirir, kemikleri de kudretli çeneleriyle çıtır çıtır çiğner. İnsanları rahatsız ettiği  görülmemiştir.
Kargı   yarasalarını   bir   ziyaret:
Kargı yarasaları da yakından inceleme konusu edilmişlerdir. Tabiat bilgini Goldman onlara Panama'da yaptığı bir ziyareti anlatıyor:
«Mağaranın birinde, ana boşluğun mutlak karanlığında kubbeli tavana asılı binlerce yarasa gördüm. Hele yüz tanesi bir kösede o kadar sıkışık bir kitle teşkil etmişlerdi ki, insan, vücutlarının birbirine değdiğini zannedebilirdi.
«Hepsi bir ağızdan cıyak cıyak sesler çıkarmaktaydılar. Ben 3-4 metre yaklaşıncaya kadar kıpırdamadılar. Fakat sonra âdeta tek vücut halinde harekete geçtiler. Mağaranın yankı yapan koridorlarında uçarken kanatlarının çıkardığı gürültü, bir çağlayanın uzaktan duyulan, kulakları sağır edici gümbürtüsüne benziyordu.
Linkback: http://www.gencveteriner.com/index.php?PHPSESSID=fff4797732510b844d5a02b6b2f4c331&topic=2197.0
Beşeri hekimlik insan içinse Veteriner Hekimlik insanlık içindir.
Denilebilir ki insan hekimliği veteriner' in yanında okyanusa karşı iç deniz gibidir... 'İsmet İnönü - 1943'
Bilgi, paylaşıldıkça çoğalır.
Kör bir kurşun kalem dahi, keskin bir hafızadan daha iyidir.

https://vetrehberi.com