Tarımsal kooperatif borçları Ekim 2015’e kadar ertelendi

Tarımsal kooperatif borçları Ekim 2015’e kadar ertelendi

Başlatan konyaetdepo, 17 Nisan 2013, 16:42:56

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

konyaetdepo

Geçen yıl Türkiye genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle, tarımsal proje uygulayan ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kaynaklarından kredi kullanarak borçlanan bazı tarımsal kooperatifler ve ortaklarının kredi borçlarını ödeme sıkıntısı çekmeleri, borç ertelemeyi de beraberinde getirdi.
3 Nisan 2013 tarihli ve 443 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun değişikliği ile 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu'na göre kurulan tarımsal amaçlı kooperatifler ve ortaklarının borçlarının ödenmesine kolaylık getirildi. Düzenleme ile 2015 yılı Ekim ayına kadar ertelenen borçlar, bu tarihten sonra sözleşme faizi üzerinden 5 eşit taksitte ve 5 yılda ödenebilecek.
Ödeme kolaylığından yararlanmak isteyen tarımsal kooperatifler ve ortaklarının, kanunun yürürlüğe girdiği 3 Nisan tarihinden itibaren 8 ay içerisinde bulundukları ilin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor. Daha önce 6111 sayılı kanun ile yeniden yapılandırma hakkı kazanan, ancak tekrar muaccel duruma düşen kooperatifler de, bu haktan faydalanabilecek.
Öte yandan kredi kullanan ve kefil olan tarımsal amaçlı kooperatif ortaklarına uygulanan "eşlerin rızasının aranması şartı" da yeni düzenleme ile kaldırıldı. Bundan böyle kullanılacak olan kredilerde, kooperatif ortak ve kefil eşlerinin rızasına gerek duyulmayacak.
"İmkânın sınırını görmek için, imkansızı denemek lazım"