GençVeteriner | Veteriner Hekimlik ve Evcil Hayvan Portalı

Veteriner Hekimlik Ders Notları => Klinik Öncesi Bilimleri Bölümü => Patoloji => Konuyu başlatan: eXcaLibuN - 12 Mart 2009, 19:34:03

Başlık: Tümör ve Tümörlerin Sınıflandırılması
Gönderen: eXcaLibuN - 12 Mart 2009, 19:34:03
TÜMÖR

Tanımı Organizmadaki hücrelerden herhangi birisinin otonomi kazanarak söz konusu o organizmanın kontrol mekanizmalarından kurtularak sınırsız çoğalması ile oluşan, normal dokunun aksine hızlı olarak çoğalması ve sebep veya sebepler ortadan kalkıktan sonra bile çoğalmasına devam etmesi ile karakterize yeni doku oluşumudur.  

“Neoplasm ” Tümörle aynı anlama gelen bir ifade olup, organizmadaki yeni ve kontrol edilemeyen doku oluşumunu ifade etmek için kullanılır.
Halk dilinde iyi huylu tümör demek olan “ur” ve kötü huylu tümör anlamına gelen “kanser” terimleri de tümör olaylarını ifade etmek için kullanılan terimlerdir.

Tümörlerde Sınıflandırma

Tümörler histogenetik (köken aldıkları dokulara) göre ve  biyolojik davranışlarıa göre sınıflandırılabilir. Biyolojik davranışlarına göre iyi huylu ve kötü huylu olarak (tümör hangi dokudan kök alırsa alsın) tümörler ikiye ayrılırlar,

Buna göre :

     a)İyi huylu (benign) Tümörler:

 Köken aldıkları doku hücrelerine benzeyen hücrelerden oluşan tümörlerdir. Ayrıca makroskopik olarak sınırlı, yavaş ve ekspansif büyüyen, kapsüllü ve bu kapsülün bazal memranı bozmadığı tümörlerdir. Mitotik indeksi düşük, metastaz ve invazyon olaylarının olmadığı tümörlerdir.  Bu tür tümörler, operasyonla alınabilen ve çoğunlukla canlıda hayati tehlike oluşturmayan tümörlerdir. Fakat gene bu tümörler sinirlere, damar ve kanallara basınç yaparak çeşitli hastalık durumlarının oluşmasına sebep olabilirler.

(http://img17.imageshack.us/img17/9504/clipimage002guy.jpg)

Resim:1/1: İyi Huylu (benign) Tümörlerden Fibromun mikroskobik görünümü: Mitotik figürler az, hücreler daha çok kök aldıkları bağ doku hücrelerine benzer.

 b) Kötü huylu (malign) Tümörler:  

Bu tümörler latince “cancrum” kelimesinden türemiş ve yengeç anlamına gelen kanser terimi ile ifade edilen tümörlerdir. Bu tümörler, az diferensiye (köken aldığı dokuya benzemeyen), çevre doku ve damarlara invazyon ve metastaz yapabilen,  hızlı ve infiltratif büyüyebilen ve mitotik indeksi yüksek olan tümörlerdir.
 
(http://img17.imageshack.us/img17/2283/clipimage002pcg.jpg)

Resim1/2: Kötü huylu tümörlerden olan leomiyosarkomun mikroskobik görünümü: Mitotik indeksi yüksek olan Bu tümördeki hücreler köken aldıkları düz kas hücrelerine adeta hiç benzemiyorlar.