GençVeteriner | Veteriner Hekimlik ve Evcil Hayvan Portalı

Veteriner Kütüphane => Veteriner Hekimlere Sorun => Konuyu başlatan: dr.buse - 28 Nisan 2009, 14:20:01

Başlık: kediler hakkında herşey......
Gönderen: dr.buse - 28 Nisan 2009, 14:20:01

Kedi sahibi olurken
Evinize bir kedi almak hayatınızı değiştirir! Eğer bir kedinin arkadaşlığının beraberinde getireceği sorumluluklara ve onun ihtiyaçlarını karşılamaya hazır değilseniz kedi bakmak size göre değil demektir. Evinizi bir kediyle paylaşmaya hazır olduğunuza karar verdiğinizde nasıl bir kedi istediğinizi düşünmeye başlayabilirsiniz. Yavru bir kedi mi istiyorsunuz, yoksa yetişkin mi? Safkan bir kedi mi istiyorsunuz, yoksa sokak kedisi mi? Kısa tüylü mü, uzun tüylü mü?

Safkan Kediler
Safkan kedi ırklarının özellikleri ve davranış biçimleri önceden oldukça bilindiği için yaşam tarzınıza en uygun kedi ırkını seçmeyi düşünebilirsiniz

Sokak Kedileri
Safkan bir hayvanın bahçenize veya sokağınıza bırakmaktan endişeleniyorsanız, sokak kedilerini tercih edin. Sokak kedileri bazen sahiplerini kendileri bulurlar :)

 
Başlık: Ynt: kediler hakkında herşey......
Gönderen: dr.buse - 28 Nisan 2009, 14:22:01
..... ONU ANLAMAK....
Bir kediyi köpeklerde olduğu gibi bazı komutlara uyması için eğitemezsiniz, ancak yine de insanlarla birlikte yaşaması için evde bazı alışkanlıklar edinmesi sağlanmalıdır. Kediler doğal olarak temiz ve titiz hayvanlar olup, kedi kumunu nasıl kullanacaklarını çok çabuk öğrenirler. Kediler genel olarak daha az ilgi isteyen evcil hayvanlardır. Gerçekten ihtiyaç duydukları şeyler düzenli beslenme, taranma, kedi kumu veya kedi tuvaleti, periyodik aşılar ve içinde sessizce uyuyabileceği sepet veya yatağı için bir köşe. Ancak günlük bakım düzeninizi aksatmamalısınız, örneğin günlük beslenmesini unutur veya önemsemezseniz mutsuz olurlar. Bir kediyi evinize getirmeden önce gerekli malzemelere ve aksesuarlara sahip olduğunuzdan emin olunuz: Kedi kumu veya kedi tuvaleti, yatak veya sepet, ayrı ayrı mama ve su kabı.

 
Başlık: Ynt: kediler hakkında herşey......
Gönderen: dr.buse - 28 Nisan 2009, 14:23:11
KEDİNİZİN BESLENMESİ....
Et:Kediler her tür eti sever. Çok yağlı olmamak kaydıyla her çeşit eti pişmiş ve küçük parçalar halinde verebilirsiniz.
Yumurta:Çok değerli bir besindir. Çiğ yumurta akının içinde B vitaminini nötralize eden kimyasal bir madde olduğu için çiğ halde verilmez.
Sebzeler:Hazım ve dengeli bir beslenme için gereklidir.Besin değeri çok azdır. Ancak kedinin sebzeyi yemesi için etle birlikte pişirilmesi ya da köfte içerisine katılması gerekir.
Balık:Çok önemlidir, ama balıkta B1 vitaminini etkisiz hale getiren bir enzim olduğu için pişirilmesi gerklidir.
Ciğer:Kedilerin çok sevdiği yiyecekler arasındadır. Yüksek besin değeri olmamasına karşın diyet görevini de üstlenir. Çiğ ciğer ishale, pişirilmiş ciğer ise kabızlığa neden olabilir. Çok fazla çiğer tehlikeli olabilir.
Tatlı gıdalar:Şişmanlatır, dişlerine zarar verir, görme bozukluğu yaratır.
 
 
Başlık: Ynt: kediler hakkında herşey......
Gönderen: dr.buse - 28 Nisan 2009, 14:23:42
SAĞLIKLI KEDİ
Vücut sıcaklığı 38.6 derece
- Kalp atışları 110 - 120
- Solunum sayısı 20 - 30
- Canlı ve çevik
- Derisi ve tüyleri parlak
- Gözler ve kulaklar akıntısız ve parlak
- Burnu kuru ve sıcak
- Dişleri beyaz
- Nefesi kokusuz
- Uykusu ve iştahı yerinde
- Günde 2 - 3 kez açık sarı renginde duru bir idrar çıkarır.
- Günde bir kez dışkısını yapar.
- Dışkısı kahverengi ve normal kıvamdadır.
- Öksürme, kulak ve vücudunu kaşıma, başını sıkça sallama, kusma gibi hallere rastlanmaz.
 
Başlık: Ynt: kediler hakkında herşey......
Gönderen: dr.buse - 28 Nisan 2009, 14:24:28
KEDİ VE DENGE

Denge
Kedinin koordinasyon yeteneği yüksektir. Çünkü kas ve eklemlerden beyne giden son derece etkin bir uyarı gönderme sistemi vardır. İnce bir dal üzerinde yürürken, tıpkı elinde sırıkla yürüyen bir ip cambazı gibi kuyruğunu karşı denge organı olarak kullanır.
Atlama
Her kedi müthiş bir atlettir.. Dikey, yatay sıçrayışlar ve dönme konularında üstüne yoktur. Boyunun beş katı yükseğe sıçrayabilir. Güçlü arka bacak kasları ve esnek omurgası sayesinde hem yerde hem de havada kendine zarar vermeden hareket edebilir. Bir kedi sıçramadan önce inceği yeri ve uzaklığını dikkatle inceler.
 

Tırmanma
Kedi bir ağacın ya da çitin üstüne çıkıp, bölgesini ya da avını kendini göstermeden gözetleyebilir. Güçlü arka bacak kaslarını kullanarak ve ön pençeleriyle kavrayarak kolayca tırmanır. Ancak inişi bu kadar kolay değildir.
Düşme refleksi
Kedinin dönme ve koordinasyon yeteneğinin üzerine yoktur. Bu yüzden, kedilerin yükseklik ne olursa olsun dört ayak üzerine düşeceklerine inanılır. Ama, bu her durumda geçerli değildir. Yine de 20 metreyi aşkın yüksekliklerden düşüp hayatta kalan kediler vardır. Kedideki düşme rekleksi hızlı ve otomatiktir. Kedinin gözlerindeki ve kulağındaki denge organları, ona boşluktaki konumunu bildirir. Bu sayede, kedi dört ayak üstüne düşer.

 
Başlık: Ynt: kediler hakkında herşey......
Gönderen: dr.buse - 28 Nisan 2009, 14:25:07
KEDİ HASTALIKLARI

Kedi Nezlesi
İsmi sizi yanıltmasın, çok rastlanan ve akut bir biçimde geçen kedi nezlesi çok tehlikelidir. Bu hastalık yavru kedilerin ölümüne bile neden olabilmektedir.
Belirtileri
- Yaşaran gözler
- Salya akımı
Bu durumdaki kedi vakit kaybetmeden veterinere götürülmelidir. Maalesef bazı durumlarda bu hastalık başka hastalıklara neden olabilmektedir. Bu nedenle KORUMA AŞISI yapılması tavsiye edilir.
Kedi Epidemisi
Çok tehlikeli olan bu hastalık bulaşıcıdır. Bu hastalığın kurbanları daha çok genç ve yaşlı kedilerdir. tedavisi mümkündür ama maalesef her zaman olumlu sonuç vermeyebilir. Koruma aşısı kedinizi bu hastalıktan uzak tutacaktır.
 
 

Gençlik Hastalığı
Kediseverler arasında çok korkulan bir hastalıktır.

Belirtileri
- Yüksek ateş
- İştahsızlık
- Kusma
- Ağızda kötü bir koku
Bu belirtilerden 3 - 4 gün sonra kusma başlar. Hayvan dikkatle izlenirse belirgin bir zayıflama gözlemlenir. ayrıca gözlerde akıntı başlamıştır. Ateş daha sonra düşse bile tekrar yükselir. Hastalığa yakalanan hayvan çok su içer ve soğuk yerler bularak buralarda yatar.
Bu aşamadan sonra hastalık ölümle sonuçlanır.
Hastalığın teşhisini veteriner kan ya da salya testleri ile saptayabilir. Ciddi bir hastalık olan gençlik hastalığının aşısı mevcuttur. Kedinizi hastalığa yakalanmadan önce aşı yaptırarak bu hastalıktan korunmasını sağlayabilirsiniz.
 
Başlık: Ynt: kediler hakkında herşey......
Gönderen: dr.buse - 28 Nisan 2009, 14:25:45
KEDİNİZİN RAHATI İÇİN GEREKENLER
Kedinin bir avcı olduğu unutulmamalıdır. Her avcı hayatını gerginlik ve fazla hareketlilik ile geçtiği için uzun dönemli dinlenme sürelerine ihtiyaç duyar. Dinlenme süresinin vucut bakımı, oyunlar ve sevgi gösterileri gibi bölümleri vardır. Bunlar tabii ki yararlıdır. Başarılı bir av, yüksek efor ve ona yetecek enerji gerektirmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda kedilerin temizlik ve dinlenmek için aralıklı olarak günde toplam 9 saate yakın zaman hacadığı öğrenilmiştir. Bir 9 saat de uyku için gereklidir.
Bu işlemleri gerçekleştirebilmek için tabii ki bir gözlem yerine gerek vardır. Bu yer biraz yüksekte olmalıdır. Çünkü kediler bulundukları yerden hertarafı görmek isterler. Gözlem yerini kediniz seçeçektir. Bu yeri sahiplenerek diğer hayvanlara ve hatta size karşı koruyacaktır.
 
Başlık: Ynt: kediler hakkında herşey......
Gönderen: dr.buse - 28 Nisan 2009, 14:26:14
UYKU YERİ

Aralıklı olsa bile kediler günde 9 saat uyurlar ve bu nedenle bir uyku yerine ihtiyaçları vardır. Bir seçim yapmadan önce kedilerin de mağara hayvanları olduklarını ve kapalı yerleri tercih ettiklerini unutmayınız.
Bunlar;
- İçinde yumuşak bir taban olan bir karton kutu
- Yuvarlak bir sepet
olabilir. Ev - Bahçe ayrımı gibi kedilerde bu yeri birinci bölgeleri yani kendi evleri olarak benimserler.
 
Başlık: Ynt: kediler hakkında herşey......
Gönderen: dr.buse - 28 Nisan 2009, 14:26:56
ÖNEMLİ!!!
Kedinizin yuvasının zeminine koyduğunuz yumuşak malzeme kolayca çıkartılabilir olmalıdır. İçerisinde pire yuvaları oluşmaması için sık sık yıkanması gereklidir.
Kediler köpekler gibi yemeklerini çabuk yemeyi sevmezler. Doğada avlarını iyi korunmuş bir bölgeye götürerek yavaş yavaş yerler. Dairede de yemek odasına (yemek kaplarının durduğu yer.) ihtiyaçları vardır.
Yemek kabı asla banyoya ya da tuvalete konulmamalıdır.
Kedinin yemek odası olarak belirleyecegi bölgenin biraz korunmuş görünmesi ve kedi tarafından sevilmesi gereklidir. Ve bu yeri bulabilmek için birçok deneme yapmanız gereklidir. Sonunda kediniz size nereyi beğendiğini rahat tavırlarıyla belirtecektir. Eğer birden fazla kediniz varsa her kedi için ayrı yemek ve su kabı koymalısınız.
 
 
Başlık: Ynt: kediler hakkında herşey......
Gönderen: dr.buse - 28 Nisan 2009, 14:28:01
TUVALET
Sağlıklı kediler temizdir. Ve mutlaka bir tuvalete ihtiyaçları vardır. Tuvalet yeri yemek yediği yerin yakınında olmamalıdır. Plastik bir kabın içerisine kum koyarak bu sorunu halledebilirsiniz. Kum yerine kağıt kullanmak daha pratiktir. Çünkü temizlemesi kolaydır, kum gibi koku yapmaz. Fakat kedinizin buna alışması zaman alabilir. Kedinizi ön ayaklarını tuvaletini yapacagi yere sürterseniz kediniz tuvaletini yapacagı yeri daha kolay öğrenir. Birden fazla kedi aynı tuvaleti kullanabilir. Kendinizi kedinize para harcayarak saydıramazsınız.
 
 
Başlık: Ynt: kediler hakkında herşey......
Gönderen: dr.buse - 28 Nisan 2009, 14:28:45
 
Kedinizi temizlerken dikkat edilmesi gerekenler
- Kedinizi tümüyle yıkamaktan kaçının. Bunun yerine kedinizin vucudunu parca parca gerek silerek, tarayıp fırçalayarak temizleyin.
- Eğer tüyleri kuru bir şekilde kirlenmiş ise talk pudrası ile fırçalayarak temizleyin. Böylece tüyleri parlaklıkta kazanacaktır.
- Kedinizi yıkamak zorunda kalırsanız. Şampuanlı yada sabunlu ılık bir su içerisinde başı dışarıda kalacak şekilde yıkayınız. Ve tabii ki bol su ile iyice durulayınız. Çünkü Şampuan ya da benzeri temizlik malzemeleri kedinize zarar verebilecek kimyasal maddeler içerir.
- Kedinizi yıkadıktan sonra havlu ile iyice kurulayınız. Ve ortamın sıcak olmasına çok dikkat ediniz.
- Kedinizin dişlerinde oluşan taş birikintilerini temizletmek için veterinere götürün. Yapılan başka bir yanlışta AŞIRI BAKIM yapmaktır.
Bazı kedi sahipleri işi oyle abartırki günde birkaç kez kulakları pamuklu cubuklarla temizler, gözlerini tamamen yıkar. (bu kesinlikle yapılmamalıdır.) Lütfen abartmayın ve kedinize EZİYET etmeyin.
 
Başlık: Ynt: kediler hakkında herşey......
Gönderen: dr.buse - 28 Nisan 2009, 14:29:22
Kedinizde aşırı tüy dökülmesinin sebepleri
- Hormonal
- Yanlış beslenme
- Vitaminsizlik
- Sinirsel & ruhsal problemler
- Parazit nedeniyle
- Karaciğer yetmezliği nedenlerinden olabilir.
 
 
Başlık: Ynt: kediler hakkında herşey......
Gönderen: dr.buse - 28 Nisan 2009, 14:30:07
Kedi Zehirlenmesi
Zehirlenmenin olası belirtileri;
- Kusma
- Balgam çıkarma
- kasılmadır.
Fakat bu belirtiler her zaman kesinlikle kedinizin zehirlendiği anlamına gelmez. Çünkü hastalıkların ve zehirlenmelerin belirtileri birbirlerine çok benzerdir. Tecrübeli birisi bile bu tanıyı zorlukla belirler. Dikkatli bir evcil olan kedilerde zehirlenme sık görülmez.
Ev bitkileri
Kedilerin hassas hisleri onları doğada zehirli bitkilerden kesin bir şekilde korur. Ama evin içerisindeki durum aynı değildir. Kediniz can sıkıntısını gidermek için evin içerisindeki bitkilerle oynaşır. Bu çoğu zaman kötü şekilde sonuçlanır. Çünkü zehirli olan ev bitkilerinin listesi uzundur.
Örneğin ;
- Tavşankulağı
- Dikenli defne
- İnci çiçeği ...
Bu sorunun çözümü zehirli bitkileri evinizden uzak tutmaktır.
Zehirlenme durumlarında kedinize insanlara iyi geldiğini düşünerek tuzlu su, süt, yoğurt, vb. maddeler vermeyiniz. En doğrusu veterinere gitmektir.
 
Başlık: Ynt: kediler hakkında herşey......
Gönderen: dr.buse - 28 Nisan 2009, 14:31:59

Kedime hangi yaşta neler yapılmalı ?
Yavru < 6 ay
Rutin bakım
1-Tam fiziki muayene
2-İlk muayenede FeLV ve FIV testleri
3-Dışkı muayenesi ve barsak parazitlerine karşı ilaçlama
4-FVRCP aşısı : 8,12,16 haftalar
5-Kuduz aşısı 12. Hafta
6-Eğer dışarı çıkıyorsa Leukemia testi , negative ise 12 ve 16. haftalarda aşı
7-Pire/kene kontrolü
Ek bakım
1-Kısırlaştırma
2-Anestezi öncesi kan ve idrar testleRİ


Yetişkin - 1 ila 7 yaş
Rutin bakım
1-Yıllık tam fiziki muayene
2-Yaşam tarzına göre uygun aşı protokolü
3-Diş bakımı
4-Yılda bir defa kuduz aşısı
5-Yılda bir defa FVRCP aşısı
6-Dışarı gidiyorsa yılda bir defa FeLV aşısı
7-Dışarı gidiyorsa yılda bir defa FeLV / FIV testleri
8-Yılda bir defa dışkı muayenesi ve parazitlere karşı ilaçlama
9-Pire ve kenelere karşı koruma
Ek bakım
1-2 yılda bir laboratuvar testleri ile tam tarama : Biyokimya, kan sayımı , Tiroid , İdrar muayenesi
2-Gerektiğinde diş temizliği

İleri yetişkin – 7 ila 11 yaş
Rutin bakım
1-6 ayda bir tam fiziki muayene
2-Kilo değişimlerinin takibi
3-Yaşa göre uygun diyet seçimi
4-Aşı protokolünün yaş ve yaşam türüne göre ayarlanması
5-Diş bakımı
6-Yılda bir defa Kuduz aşısı
7-Yılda bir defa FVRCP aşısı
8-Dışarıya çıkıyorsa yılda bir defa FeLV ve FIV testleri
9-Dışarı çıkıyorsa ve test negatif ise
Yılda bir defa FeLV aşısı
10-Yılda bir defa barsak parazitleri için ilaçlama ya da dışkı muayenesi
11-Pire ve kenelere karşı koruma
Ek bakım
1-Yılda bir defa tam laboratuvar testleri
2-Göğüs ve batın röntgenleri ile tarama
3-Gerektiğinde diş temizliği ve bakımı
 
Altın yıllar >11 yaştan büyük
Rutin bakım
1-Yılda bir defa tam fiziki muayene
2-Kilo değişimlerinin takibi
3-Yaşa göre uygun diyet seçimi
4-Aşı protokolünün yaş ve yaşam türüne
göre ayarlanması
5-Diş bakımı
6-Yılda bir defa Kuduz aşısı
7-Yılda bir defa FVRaşısı
8-Dışarıya çıkıyorsa yılda bir defaFeLVveFIV testleri
9-Dışarı çıkıyorsa ve test negatif ise
Yılda bir defa FeLV aşısı
10-Yılda bir defa barsak parazitleri için ilaçlama ya da dışkı muayenesi
11-Pire ve kenelere karşı koruma
Ek bakım
1-Yılda bir defa tam laboratuvar testleri
2-Göğüs ve batın röntgenleri ile tarama
3-Gerektiğinde diş temizliği ve bakımı
 
Başlık: Ynt: kediler hakkında herşey......
Gönderen: dr.buse - 28 Nisan 2009, 14:32:43
KEDİ TIRMIĞI HASTALIĞI
• Kedi tırmığı hastalığı; pirelerden kedilere, kedilerden tırmık yoluyla insanlara geçen, lenf bezlerinin şişmesiyle karakterize bir hastalıktır..Kediden kediye, insandan insana geçmez.
• Hastalığın en çok görüldüğü aylar Ağustos-Eylül aylarıdır.
• Kedi tırmığı hastalığında ateş düşüklüğü ve optik sinir sistemini etkilerse gözde zaman zaman bulanma gözlenir.Antibiyotik tedavisiyle (Klacid) bir hafta içinde iyileşme gözlenir.
•Pet sahiplerinin en çok üzerinde durması gereken nokta , bu hastalığın Lenf Kanseriyle karışması durumudur.Böyle bir durumla karşılaştığınızda doktorunuza mutlaka kediniz olduğunu ve böyle bir hastalığın olabileceğini söylemelisiniz.Kaldı ki Kedi Tırmığı gibi bir hastalık için biopsi yapılmasının ciddi yan etkileri vardır ve Kronik Lenf Bezi enfeksiyonlarına davetiye çıkarılabilir.

 
Başlık: Ynt: kediler hakkında herşey......
Gönderen: dr.buse - 28 Nisan 2009, 14:33:52

KEDİ ANATOMİSİ
Kedi anatomisini tek bir cümle ile özetlenmek gerekirse "avlanmak için yaratılmış mükemmel bir sistem" rahatlıkla diyebiliriz. O kadar avlanmaya yönelik bir beden yapıları vardır ki, örneğin ayak yapıları hep ileriye gitmek için kurgulanmış gibidir. Geri geri gidebilirlerse de zorlanır. 230 kemikten oluşan iskelet sistemi insanınkinden oldukça farklı olup iskeletler arası oluşumlar vücudun esnemesine izin verecek şekildedir.
Kedi bıyığı (ya da latince adıyla vibrissae) kalın kedi tüyünden iki üç kat kalındır. Burun bölgesinde üst dudağın yanlarından çıkan bıyıklar yine kedi tüyüne kıyasla üç kat daha derine gömülüdürler. Kökleri sinir sistemi ile ilinti halindedir. Bıyıklar tarafından algılanan bir hareket hemen köklerden sinirlere ve oradan beyine iletilerek alınacak aksiyon konusunda bilgilendirme ve uyarı işlevi görür.
Akciğerin içindeki tüpler oksijenin tüm akciğere dağılmasını sağlar. Akciğerler kedinin her iki tarafında ve diyaframın tam üstünde yer alır. Diyafram kedinin soluk alma hızını kontrol eder. Soluk borusu bir anlamda akciğerlerin havalandırma sistemi olarak kabul edilebilir. Dışarı atılması gereken kirli hava ve alınması gereken temiz hava diyaframın kontrolünde soluk borusu aracılığıyla taşınır. Solonum sitemini oluşturan organlar bir çok kedi hastalığının da hedefidirler.
Bir kedinin kalbi dakikada 100 ila 200 kere atar. Kalp kapakçıkları hızla açılıp kapanır. Bu sırada eşit ölçüde kan kalbe alınır ve kalpten damarlara pompalanır. Bu sırada kandaki karbondioksit temizlenerek kana oksijen verilmesi sağlanır. Kalp bu anlamda solunum sistemi ile işbirliği içinde çalışır. Kalp sol ve sağ bölüm olmak üzere iki parçadan oluşur ve her iki bölüm de aynı hızla çalışır.
Kediler bir şey içerken dillerini inanılmaz bir hızla kullanırlar. Dil hızla suya dalar ve çıkar. Bir anlamda fillerin su içmesine benzer. Ağız suya değdirilmez, su dil aracılığıyla (fillerde hortum) ağza taşınır. Kedilerin dili zımpara gibidir. Üzerinde onlarca küçük odacık vardır ve su içme sırasında bu odacıklar su havuzcuklarına dönüşür. Suya dalan dilin üzerindeki odacıklar su ile dolar ve taşımada dökülmemesi için dil ağza doğru bükülür. Dil aynı zamanda lapa yiyeceklerin yenmesinde de aynı işlevi görür.
Kediler 26 diş ile doğarlar ve erişkin olduklarında diş sayısı 30’a tamamlanır. 6 ay içinde dişler yenilenir. Kedilerin damakta 2 kedi dişi, 6 ön-diş, 6 ön-azı diş ve 2 azı diş bulunur.
Çenede ise 2 küçük kedi dişi, 6 küçük ön-diş, 4 küçük ön-azı diş ve 2 küçük azı diş vardır.Ön dişler yiyeceği kavramada, köpek dişleri ise hem yiyeceği kavramada hem de savunmada kullanılır. Kedi dişleri, kedinin dişleri arasında en duyarlı olanıdır.
Kedi beyni 20 ile 30 gram arasındadır. Ama diğer memelilerle kıyaslandığında beyni bedenine göre en büyük olan memelidir. Beynin büyüklüğü ile zeka arasında bir bağlantı olsa da –örneğin suya dalabilen kuşların beyni diğer kuşlara göre yaptıkları eylemin karmaşıklığı sebebi ile daha büyüktür- beynin büyüklüğü ile zeka arasında her zaman için birebir ilinti kurmak doğru değildir. Sözgelimi kediler, kendilerinden çok daha iri olan aslanlarla kıyaslandığında daha zekidirler. Öte yandan kedigil ailesindeki canlıların beyin yapısı inanılmaz derecede benzerlik gösterir.
Patiler kediler için hareketin ve dengenin temelidir. Tırmanmak, kazmak, savunmak, savaşmak ve spreylemek (cinsel sıvı atımı) için patilere ihtiyacı vardır. Bir kedinin patisi ayağının en son kemiğine bağlıdır. Pençeler esnek ve dönebilirdir. Böylelikle en iyi tırmalama açısını rahatlıkla yakalarlar. Pençeler protein ve keratin dolu bir deri ile çevrilidir.
Kediler mükemmel bir kulağa sahiptirler. Hani şu bestecilerin “müzik kulağı var” dedikleri türden işittiklerini tek tek ayrıştırıp değerlendirebilirler. İşitme kediler için hem güvenlikleri (tehlikeden kaçma anının tespiti) hem de avlanmaları (besin olacak canlının yerinin tespiti) için önemlidir. Kediler insanlardan da köpeklerden de daha iyi işitirler. İnsanlar 20 Hz’e kadar sesleri işitirken köpekler 40 Hz'e kadar sesleri işitir. Ama kediler için bu sınır 60 Hz’dir. Bu metrelerce uzaktaki bir böceğin yürüyüşünün ya da saklanan bir farenin soluğunun duyulmasıdır.
“Kedi Gözü” deyimlere geçecek ve çeşitli adlandırmalara girecek kadar hayranlık uyandırır. Kediler gözleri ve görme yetenekleri ile ayırt edilirler. Bir kedinin gözü doğumdan 7 ila 10 gün sonra açılır. İki ay içinde de gerçek rengini alır.
 
Başlık: Ynt: kediler hakkında herşey......
Gönderen: dr.buse - 28 Nisan 2009, 14:34:31
Kedilerle İlgili Gerçekler...
*Kedilerde 230 adet kemik bulunur. İnsanlarda bulunan kemik sayısından 24 fazladır.
*Kedilerde köprücük kemiği yoktur. Bu sayede başının sığdığı her yere girebilir.
*Kedilerin işitme duyusu insanlarınkinden ve köpeklerinkinden hassastır.
*Kendi boyutlarındaki bütün memeliler arasında en büyük gözlere kediler sahiptir.
*Kedinin görüş acısı 185 derecedir.
*Kediler dakikada 20 ile 40 nefes alırlar.
*Kedinin normal vücut sıcaklığı 38.6 derecedir.
*Normal bir evcil kedi 49.6 km/h hızla koşabilir.
*Kendi yüksekliğinin 5 katı yüksekliğe sıçrayabilir.
*Mırıltı sesi çıkaran tek hayvan kedidir.
*Çok eski dönemlerde mısırda kedi öldürmek ölümle cezalandırılırdı.
*Ortalama kedi ömrü 15 - 16 yıldır.
*Kedinin yaşının karşılığını insan yaşı olarak bulmak için kedinin yaşının ilk yılı için 20 sonraki yıllar için 4 ekleyin.
*Kediler memeliler içerisinde en fazla uyuyan canlılardır. Günde ortalama 16 saat uyurlar.
 
Başlık: Ynt: kediler hakkında herşey......
Gönderen: dr.buse - 28 Nisan 2009, 14:35:07
Süt, Kediler
İçin Zararlı Olabilir Mi?
Kedi ne yer ne içer diye sorulsa herhalde akla ilk gelen şey süttür. Ama süt her kedi için sindirimi pek de o kadar kolay bir içecek değildir. Bu sebeple kedilere süt verirken daha özenli olunması ve onların sindirebileceği ölçüde verilmesi gerekir.
Süt protein ve yağ açısından zengin bir içecektir. Ama bu zengin içerik kedilerin sindirimini oldukça zorlar. O yüzden genelde 4 kg. ağırlığındaki bir kediye 1/4 litre kadar verilen süt bizce küçük bir kapmış gibi görülse de kediniz için ağır bir yemek olacaktır.
Aşırı süt içilmesi durumunda sütteki laktoz yeterince sindirilemez ve kalın barsaklara giden laktoz bu durumda barsaklarda bakterilerin çoğalmasına ve barsak enfeksiyonlarının oluşmasına ya da barsaktan vücuda yayılan diğer enfeksiyonların başlamasına sebep olur.
 
 
Başlık: Ynt: kediler hakkında herşey......
Gönderen: dr.buse - 28 Nisan 2009, 14:35:42
Kedinize süt verirken ölçünüz şu olmalıdır;
Kedinizin 1 kg. ağırlığının karşılığında 1 gram kadar laktozu sindirmesi mümkündür. Yani 4 kiloluk bir kedi için 4 gramdan fazla laktoz içeren süt verilmemelidir.
Peki laktozun ölçüsünü nasıl anlayacaksınız. Pastörize sütlerin kabında içerdiği materyaller yazmaktadır. Sütün litre ölçüsüne kıyaslayarak laktoz dozajını ayarlayabilirsiniz.
Ayrıca kedinize süt verirken verilecek süt kadar su eklemeyi unutmamalısınız. Bu sindirimi daha kolaylaştıracaktır.
Önemli bir hatırlatma, süt asla suyun yerini tutmaz. Kedinize süt verdiğiniz için suyu kesmemelisiniz. Su, sütten çok daha önemli ve zorunlu bir içecektir. Her daim de taze tutulmaya çalışılmalıdır.
 
Başlık: Ynt: kediler hakkında herşey......
Gönderen: dr.buse - 28 Nisan 2009, 14:36:20
Oyun Oynamak Onun Da Hakkı..
Oyuncaklar çocukların olduğu kadar yavru kedilerin, yetişkin kedilerin ruhsal gelişimi ve ruhsal sağlığı için çok önemlidir.
Oyuncak düşünmeye, incelemeye, hayal kurmaya teşvik eder. Bütün bu eylemler beynin gelişimi, algılama çerçevesinin genişlemesi ve sebep-sonuç ilişkilerinin kurularak mantığın sağlamlaşması açısından çok önemlidir. Bir kedi de tıpkı bir insan gibi oynadığı oyuncağı inceler ve o oyuncak ile olan diyalogunun perspektifini öğrenir. Oyuncağı ile oynayan bir kediyi gözlemlediğinizde farkedersiniz ki, kendince hayaller kurar, oyunlar üretir ve sanki canlı bir şeyle diyalog kuruyormuş gibi koşar, ses çıkarır. Oyuncaklar, kedileri neşelendirir, iletişimlerini arttırır ve spor egzersizi açısından da faydası vardır.
Can sıkıntısı sadece insanlara mı özgüdür sanıyorsunuz. Kesinlikle kediler de sıkılabilir ve sıkıntıyı aşmak için çözüm isteyebilir. Oyuncaklar bu anlamda çözümün bir parçasıdır. Ama oyuncaklarla dolu bir odaya kedinizi kapatmak bir çözüm değildir. Sizinle birlikte oynamak ister. Tıpkı annesi ve babası ile oynadığı oyunlardan daha çok keyif alan çocuklar gibi. Oyunda onun kazanmasına izin vermelisiniz.
Kedilere oyuncak seçerken onu incitmeyecek oyuncaklar olmasına önem veriniz. Oyuncak diye herşeyi kedinize veremezsiniz. Bir çocuk için güzel olan bir oyuncak kediler için tehlikeli olabilir. Isırdığında dişlerine, ağzına zarar vermeyecek ya da parçalarını yuttuğunda zehirlenmeyeceği oyuncaklar kedilere verilmelidir. Toplar, peluş bebekler, yumuşak plastikten çıngıraklı kutular kedilerin bayıldığı oyuncaklardandır.
 
Başlık: Ynt: kediler hakkında herşey......
Gönderen: dr.buse - 28 Nisan 2009, 14:37:22
 
KEDİNİZ SİZİNLE KONUŞUYOR
Onu Duyuyor Musunuz?
 

Kediler, sesleri ve hareketlerini birleştirerek size sayısız cümleler kurarlar. İşte bunlardan bazıları ;
Size karnını gösteriyorsa;
Kesinlikle kendini tam bir güven içinde hissetmektedir. Size ve ortama olan güveni sonsuzdur. Keyfi yerindedir.
"Sana güveniyorum."

Fare yürüyüşüne geçmişse ;
Ortamda tekin olmayan bir şeyler vardır. Korku söz konusudur. Güvenli bir ortamda değildir.
"Ters giden bir şeyler var."

Karanlık yerlere çekiliyorsa;
Keyfi yerinde değildir. Kuvvetle ihtimal önemli bir hastalık söz konusudur. Yorgun ve mutsuzdur. Mutlaka gözetim altında tutulmalı, gerekirse veterinere götürülmelidir.
"Kimseyi görmek istemiyorum."

Ayağı ile yemeğini kapatmaya çalışıyorsa ;
Yediği yemek hoşuna gitmiştir. Bir parçayı da ilerisi için saklamak ister.
"Biraz da yarına kalsın."

Pencereden dışarı bakıp uzun uzun miyavlıyorsa ;
Yalnızlık canına tak etmiştir. Oyun oynamak, sosyalleşmek, arkadaş edinmek istiyordur.
"Ah ah çok yalnızım, çoook."




 
 

Kulaklarını geriye çekmişse ;
Korkmuş ya da kızmıştır. İstenmeyen bir şeyi yaptığının farkına varmıştır ya da bir düşman ile karşı karşıyadır. Gelecek tehlikeyi keşfetmeye çalışıyordur.
"Kahretsin ne'olacak şimdi?"

Yere yüzünü yaklaştırıp öksürüyorsa ;
Muhtemelen yuttuğu kedi tüyleri topak olmuş ve nefes almasını zorlaştırıyordur.
"Ah içim dışım tüy oldu."

Kuyruğunu bacaklarının arasına almışsa ;
Tehlikeli bir durum ile karşı karşıyadır. Korkuyordur. Acilen güvenli bir yer aramaktadır.
"İmdat tehlikedeyim. Yok mu beni kurtaracak biri?"

Aniden kakasını yaparsa ;
Çok korkmuştur. Kakasını kaçıracak kadar çok korkmuştur. İleride kakasını bıraktığı bu yerin anısını yine kakasının kokusunu alarak hatırlayacaktır.
"Vay başıma gelenler."

Kuyruğunu bacağınıza sarıyorsa ;
Mutludur ve sizi görmüş olmaktan memnunluk duymaktadır.
"Hoşgeldin. Günün nasıl geçti?"

Yemek yemiyorsa ;
Hastalık belirtisidir. Veterinere götürülmelidir.
"Hiç canım çekmiyor."







 
 

 
Hızlı hızlı kuyruğunu sallıyorsa ;
Yatmış iken kuyruğunu sallıyorsa kızgınlık anlamındadır. Oturmuş bir şekilde iken sallıyorsa sinirlerini bozan bir durumla karşı karşıyadır. Saldırı öncesinde uyarıda bulunmaktadır.
"Birazdan canına okuyacağım.''

Burnu kurumuşsa ;
Hastalık ya da ateş belirtisidir. Veterinere götürülmelidir.
"Ateşimi ölçer misin?"

Tüyleri diken diken olmuşsa ;
Kızgındır ve saldırıya geçmek için bedeni tam hazırlık halindedir. Kırmızı alarma geçmiştir. Olacakları kimse kestiremez.
"Eee yeter artık."

Gözlerini hafif hafif kapatıyorsa ;
Size selam veriyordur. Muhtemelen yatmış vaziyettedir. Sakin ve keyiflidir veya biraz yorgun ve keyifisizdir ama sizinle olmaktan mutluluk duymaktadır. İç çekmeye benzer bir ruh hali içindedir.
"Merhaba. Yine biz bize kaldık, değil mi."

Ağzında bir şey tutarak size gelmişse ;
Başarılı bir av dönüşündedir ve avını size hediye etmek istemektedir. Başarısı için övgü beklemektedir.
"Bak sana ne aldım?"


 
 
 

Uyurken bıyıklarını ve ağzını hareket ettiriyorsa ;
Rüya görüyordur. Tatlı bir kedinin peşinde ya da çimlerde kelebek kovalamaktadır.
"Ahh ne güzel. Şimdi seni yakaladım."

Tuvaletini yaparken miyavlıyorsa ;
Canı yanıyordur. Kabız olabilir ya da barsak kurtları ile başı derttedir. Veterinerin görmesi gerekir.
"Ahh canım yanıyor."

Tostoparlak olarak duruyorsa ;
Bir şeyler bekliyordur (muhtemelen yiyecek) ve beklemekten yorulmuştur.
"Öff. Daha ne kadar beni bekleteceksin?"

Oyun oynarken elinizi ısırıyorsa ;
Dişleri kaşınıyordur. Ya da dişleri için egzersiz yapması gerekmektedir. Kedi oyuncağı istemektedir.
"Dişlerimi fırçalıyorum."

Halının üzerine patilerini açarak yan yatmışsa ;
Sevilmek istiyordur. Keyfi yerindedir ve ilgi odağı olmayı beklemektedir.
"Hadi bakalım gel ve beni ne kadar sevdiğini göster."



 
 
 

Saksı çiçeklerine göz açtırmıyorsa ;
Kedi otuna ihtiyaç duymaktadır. Tüy topaklarını çıkarmak ve ihtiyaç duyduğu vitaminler için sebze yeme zamanı gelmiştir.
"Beni de vejeteryan yaptınız ya helal olsun size."

Tuvaleti yerine başka yerlere tuvaletini yapıyorsa ;
Tuvaleti ya kirlidir ya da tuvaletinin yerini beğenmemiştir.
"Sana tuvaletimi temizlemen gerektiğini söylemiştim."

Mobilyaların kenarına kafasını sürtüyorsa ;
Keyfi yerindedir. Evi ve kafasını sürdüğü mobilyaları sahiplenmiştir. Hatta biraz sevilmeye de hazırdır.
"Evim evim güzel evim."

Evinizin çeşitli yerlerine sidik bırakıyorsa ;
Egemenlik alanını belirlemektedir. Muhtemelen egemenlik haklarını ihlal edebilecek rakipler söz konusudur.
"Herkesin haberi olsun, burası yalnızca bana aittir."

Dişi kediniz poposunu yukarı kaldırıyorsa ;
Çiftleşmek istiyordur.
"Şimdi aşk zamanıdır."
 
Başlık: Ynt: kediler hakkında herşey......
Gönderen: dr.buse - 28 Nisan 2009, 14:38:45
 
ENGELLİ KEDİLERİN DÜNYASI
Bırak Güneş İçeri Girsin...
 
Bazı kediler doğuştan gelen sebeplerden ötürü bazı kediler ise bir kaza yada hastalık sonucu ne yazık ki engelli olurlar. Böylesi bir talihsizlik ister çocukken isterse daha sonraki bir evrede gelse de engellilik kedinin yaşamını ciddi bir şekilde etkileyecektir. Engelli olmak ve engelli olarak yaşamak bir öğrenme sürecidir. Sadece kediniz için değil sizin için de. Engelli bir kedi için yapılacak ilk iyi şey onu kabullenmek ve onun bu durumuna üzülerek değil tam tersine daha çok sevgi göstererek cevap vermektir. Kimseyi suçlamayın ya da kızmayın, kedinizle kuracağınız yeni yaşamın tebessümlerini keşfetmeye çalışın.
Engelli bir kedi ile yaşıyorsanız yada engelli bir kediyle evinizi paylaşmak gibi harika bir davranışta bulunduysanız, evinizde onun rahat etmesi ve daha kolay hareket etmesi için bazı düzenlemeler de yapmanız gerekecektir.
Engelli kediler yerden yüksek yerlere sıçrama, tırmanma konusunda zorluk yaşarlar. Uzanmasını istediğiniz ya da çıkmasını istediğiniz ve onun için ulaşılması güç olan mekanlara bir tahta üzerine halı geçireceğiniz rampalarla yardımcı olabilirsiniz.
Eğer gözleri görmeyen bir kedi ile beraberseniz, onu genel olarak aynı mekanlarda tutmalı ve eşyaların yerini mümkün olduğunca değiştirmemelisiniz. Ayrıca onun hareket alanında yer alan sivri uçlu ya da sert köşeli cisimleri de ya tamamen kaldırmalı ya da bu türden eşyaların kenarlarını kalın naylonlarla kaplamalısınız.
Kapı,açıkken dışarı çıkmaları riskine karşı kapı eşiğine aralıklarla kolonya dökebilirisiniz.
Engelli bir kedi için mümkünse evinizde birden fazla kedi kumu ve birden fazla su kabı bulundurmalısınız. Çünkü tek bir kaba erişmekte normalden fazla enerji harcayacak ve yorulacaklardır.
Ayrıca, engelli kedilere mutlaka kimlik tasması takılmalı ve kimliğine engelli olduğu da belirtilmelidir.
Engelli kediler genel olarak 6 kategoriye ayrılmaktadır :
1) Üç Ayaklı Kediler (Amputi)
2) Ama Kediler
3) Sağır Kediler
4) Hem Ama Hem Sağır Kediler
5) Zihin Engelliler
6) Raşitik Kediler
Üç bacaklı kediler genellikle dört bacaklı kediler kadar hareketlidirler. Ama temizliklerinde sizden biraz yardım alabilirler. Eğer bir kaza sonucu üç bacaklı kaldı ise yeni yaşamına alışmasında belli bir süre yardımcı olduktan sonra fazla korumacı davranmamalısınız.
Gözleri görmeyen kediler için ses çok önemlidir. Sese eskisinden de duyarlı olurlar. Eğer tek gözleri görüyorsa başlarını daha fazla hareket ettirme eğilimindedirler. Tek gözü görmeyen kediler perspektif duygularını belli ölçüde yitirdiklerinden yüksek yerlere çıkmaları düşme ile sonuçlanabilir.
Sağır kediler, duymadıkları için bir çok tehlikenin gelişinden habersizdirler. Bu yüzden kapalı veya kontrollü mekanlarda tutulmaları gerekir. Ayrıca sizin onu bulmanıza yardımcı olması amacıyla (sizin çağırdığınızı duyamayacağından) boynuna küçük bir çan takmak iyi bir çözüm olabilir
Hem sağır hem kör kediler ise yer titreşimlerinden ya da kendilerine dokunulduğunda hissederler. Evin eşyalarının yerlerinin sabit kalması özellikle onlar için daha çok önem arzeder.
Spastik kediler ya doğumda ya da beyin enfeksiyonu sebebi ile engelli olmuşlardır. Düzgün yürüyemez ve düzgün hareket tarzı gösteremezler. Özen ve koruma gösterilmelidir. Spastik kediler sıradışı yürüyüşleri sebebi ile ilginçtir ki iyi avcıdırlar ve ani hareketleri ile rahatlıkla bir av yakalayabilirler. Ama kapalı ya da kontrollü mekanlarda yaşamaları onları tehlikelerden ciddi ölçüde uzak tutacaktır.
Hastalık sebebi ile ya da doğumdan kaynaklanan bir sebeple kemik yapısı yeterince gelişmemiş kedilerin kemiklerinin kırılma tehlikesi vardır ve bu sebeple sıçrama gibi aktiviteler onlar için sıkıntılı sonuçlar doğurabilir.
Bir engelli kedi ile yaşamak özveri gerektirse de bunu başaranlar yardımın ve korumanın sevgiyi ne kadar cömertleştirebileceğinin o gizli tadını yaşarlar.
 
Başlık: Ynt: kediler hakkında herşey......
Gönderen: dr.buse - 28 Nisan 2009, 14:39:51
Kedilere Sıvı İlaç Nasıl Verilir?
Eğer sıvı ilaç yiyeceğe karıştırılamıyorsa iğnesi çıkarılmış yeni açılmış temiz bir plastik şırınga ile sıvı ilaç verilecek ölçüde çekilir. Kedinizin ilaç verme davranışınıza tepkisine göre ya sıkı sıkı tutarak ya da sıkı tutmaya gerek kalmadan ağzının içine yavaş yavaş sıvı ilaç bırakılır. Özellikle yavru kedilerde şırıngaya doldurulmuş sıvı ilacın aniden boşaltılması tehlikelidir. Nefes alma borusuna kaçabilir. Bir de eğer kedinizin ensesinden tutarak ilacı veriyorsanız ayakları duruşu yere doğru sallanacak şekilde olmalı, yemek borusundan bir şeyin geçmesine izin vermeyecek bir açı yaptırılmamalıdır.

Kedilere Aspirin Verilir Mi?
Kesinlikle hayır. Küçük dostlarımızın mideleri hassas değilmiş gibi gözükse de aslında kediler inanılmaz hassas bir mideye sahiptirler. Aspirin kedilerde mide kanamasına yol açabilen bir ilaçtır.Ayrıca Aspirinin etken maddesi olan ''Acetylsalicylic acit'' kedilerde toksik etki yaratır. Veterinerinize danışmadan kedinize ilaç vermemelisiniz.


 
Kediniz Zehirli Bir Şey Yedi İse...
Hemen bir veterinere gitmeniz gerekir. Ama yediği şeyi kusturmak istiyorsanız kahve ile tütünü karıştırıp biraz su ile ıslatarak hemen ağzına sürebilirsiniz. Kahve ve tütün karışımı hemen kusma etkisi gösterir. Sakın boğazına kaçan bir şey için kedinize bunu yapmayın. Kusma halinde boğazını daha da tıkayabilirsiniz.
 

 
Başlık: Ynt: kediler hakkında herşey......
Gönderen: dr.buse - 28 Nisan 2009, 14:41:14
 
Kediler de AIDS olur...
Kedi Aids’i (feline immunodeficiency virus- FIV) retrovirus olarak adlandırılan bir virüsün yol açtığı ve kedi lösemisi ve insanlardaki Aids ile yakın benzerlikler gösteren bir hastalıktır.
Virüs, kedilerin bağışıklık sistemine saldırmakta ve bir süre sonra bağışıklık sistemini yok ederek kedilerin çok çeşitli enfeksiyonlu hastalıklara ve kansere yakalanmasına sebebiyet vermektedir. Kedi Aids’inin diğer memeli hayvanlara ya da insanlara geçtiğine ilişkin şu ana kadar bir kanıt bulunabilmiş değildir. Bu anlamda Kedi Aids’inin sadece kedilerden kedilere bulaşan bir hastalık olduğunu söyleyebiliriz.
Kedi Aids’i Kedi Lösemisi gibi yakın temasla geçen bir hastalık olmayıp salyada bulunan virüs, ısırma yoluyla kediden kediye geçmektedir. Doğum ya da anne sütü yoluyla geçtiğine ilişkin örnekler oldukça azdır.
Erkek kediler, dişi kedilere kıyasla iki kat daha fazla bu hastalığa yakalanma riski taşımaktadır.
Kedi Aids’i tıpkı insanlardaki gibi üç aşamada gelişmektedir. İlk aşamada ateş, lenflerde şişkinlik ve şüpheli deri rahatsızlıkları görülmektedir. Bu aşama virüsün kapılmasından sonra yaklaşık 4 ila 6 hafta sürmektedir. İkinci aşamada virüs belirtilerini saklamakta ve bir belirti görülmemektedir. Bu aşama yıllar boyu sürebilir ve bu süreçte bağışıklık sistemi peyderpey yok olmaya başlar. Üçüncü aşama bağışıklık sisteminin çöktüğü ve ciddi rahatsızlıkların başladığı aşamadır.
Kedi Aids’i genellikle 5 ila 12 yaş arası kedilerde görülmektedir.Kedi Aids’ine yakalanan kedilerde sıkça görülen rahatsızlıklar, üst solunum hastalıkları, barsak hastalıkları, deri ve kulak hastalıkları olup bazı kedilerde kanser de görülmektedir. Kedi Aids’inde üçüncü aşamaya geçmiş kediler için beklenen yaşama süresi bir yıl civarındadır.
 

 
Kedi Aids'inin klinik belirtilerine gelince;
Deride kızarıklık, iştah kaybı, ateş, lenflerde şişme ve kilo kaybıdır. Kedi lösemisi ile çok benzer belirtiler gösterir. Kedi Aids’ine yakalanmış kedilerin % 50’sinde ağız rahatsızlıkları da görülür. Yüzlerine dokunulduğunda canları yanar ve acıdan dolayı yemek yemeyi reddederler. Ağızda kötü bir koku oluşur. Solunumda güçlük görülebilir, zatüre gelişmesi olasılıklar içindedir. Gözde kızarıklar ya da kornea tabakasında kararmalar da klinik işaretler arasındadır. Görme kaybına yol açan rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Kedi Aids’ine yakalanmış kedilerin %10 ila % 20’sinde mide rahatsızlıkları ortaya çıkar ki bu rahatsızlıkların kansere dönüşme olasılığı yüksektir. Deri rahatsızlıkları ise en yaygın belirtilerdendir. Deride dökülme, kaşınma, kronik paraziter rahatsızlıklar gözlenir.Fiziksel aktivite azlığı vekansızlık da gözlenir.Lenf kanseri olma olasılığının 5 kat arttığı görülmektedir.
 

 
Teşhis
Kedi Aids’i, ELISA testi yapılarak anlaşılmaktadır. Eğer test sonuçları pozitif çıkarsa, teyit için Western Blot Testi uygulanmaktadır. Ama testlerin % 100 doğru sonuç verdiğini söylemek mümkün değildir. Bu sebeple testin 8 ila 12 hafta sonra tekrarlanması tavsiye edilmektedir.
Kedi Aids’ine yakalanmış bir anne kediden doğan yavrular 12-16 haftalık olana kadar bu testlerde hastalığı kapmış olarak sonuç vermektedirlerse da daha sonra test sonuçları tersi değerlere dönebilmektedir.Doğru sonuç için,yavru kediler en az 6 aylık olmuşken test edilmeli ve test bir altı ay sonra da tekrarlanmalıdır.

 
Tedavi
Kedi Aids’ine yakalanmış kediler uzun yıllar yaşayabilmektedir. Bunun için iyi bir bakım, kuvvetli bir beslenme, hastalık taşıyabilecek canlılardan uzakta temiz bir çevre, düzenli aşılama ve kapılan enfeksiyonlara karşı şiddetli mücadele gerekmektedir. Kedi Aids’ine yakalanmış bir kedinin evde tutulması ve dışarı çıkmasına izin verilmemesi en doğru yöntem olacaktır. Ayrıca, Kedi Aids’i, Kedi Lösemisi kadar kolay geçebilen bir rahatsızlık olmasa da hastalığa yakalanmış bir kedi diğer kedilerden ayrı tutulmalıdır.
Fort Dodge firması tarafından 2002 baharında piyasaya sunulmuş bir aşı bulunmaktaysa da Kedi Aids’ini % 100 engelleyen bir aşı henüz yoktur. Ama hastalığın etkilerini azaltıcı bir çok ilaç bulunmaktadır. Hemen söylemeliyiz ki -ne yazık ki- Aids ile mücadele eden ilaçlar çok ucuz değildir.
Tedaviye bir ölçek de sevgi eklemeyi unutmayın.Sağlıklı günler dileğiyle..
Kediler çok güçlü canlılar olsa da 9 canlı değillerdir.
Onlar da bizim gibi hastalanırlar ve virüslerden,
bakterilerden ciddi bir şekilde etkilenirler.
Bazı virüs, bakteri türleri onlar için hayati bir tehdit
kolaylıkla yaratabilir. Bunu engellemenin birincil yolu
kedinizin sağlık ve bakımına gereken hassasiyeti göstermenizdir. Aşılama, kedinizin ve sizin sağlığınız için kritik önemdedir.
Aşı, kedinizin ömrünü uzatır, bağışıklık sistemini güçlendirir,
öldürücü ve tehlikeli hastalıklarla karşı koruma sağlar.
 
Başlık: Ynt: kediler hakkında herşey......
Gönderen: dr.buse - 28 Nisan 2009, 14:42:09
Aşıya Gitmeden Önce Ne Yapmalıyım?
•Hamile kedinizi aşılamaya götürmeyin.
•Dişi kedileri çiftleştirmeden önce leukemia aşısını yaptırın.
•Kediniz hasta olmamalıdır. (üşütme, ishal ya da diğer rahatsızlıklar vb.)
•Süt emen yavru kedileri, sütten kesilmeden aşıya götürmeyin.(Zira anne sütünün içinde yavruları hastalıklara karşı koruyan enzimler bulunmaktadır. Bu enzimler aşılamanın sağlayacağı gücü azaltır.)
•Kedinizin aşılama periyodu bitene kadar başka hayvanlara direkt yada indirekt (mama kabı,fırça vb) temastan kaçının.
•Aşı öncesi ve sonrası kedinizi yıkamayın.
•Aşılar bitene kadar karışık beslemeden uzak durun.
•Kedinizi çok fazla hayvanın dolaştığı park, bahçe, barınaklara bırakmayın.
•Dışardan birşey yemesine izin vermeyin.

 
 

 
Aşı Yapıldıktan Sonra Ne Yapmalıyım?
•Kedinizi stres yaratacak etkenlerden uzak tutun. Mümkünse istirahat etmesini sağlayın. (Aşıdan sonra genel yan etkiler; hafif rahatsızlık, hafif ateş, iştah kaybı, aktivite kaybı)
•Aşıdan sonraki ilk saatler aşının yan etkilerini gözlemlemek açısından çok önemlidir. Kedinizde normal dışı gelişmeler ya da alerji söz konusu ise vakit geçirmeden Veterinerinizle irtibata geçin. (Kedilerin çok da az olsa aşıya karşı reaksiyon geliştirmeleri mümkündür.)
•Aşı yerini ara ara kontrol edin. 10.000'de bir olmakla birlikte aşı yerinde tümör oluşma olasılığı vardır. Böylesi bir oluşum aşılanmadan sonra 2 aya kadar söz konusu olabilir.
 
Başlık: Ynt: kediler hakkında herşey......
Gönderen: dr.buse - 28 Nisan 2009, 14:43:10
 
KEDİ AŞILARI HAKKINDA
Karma Aşı
Karma aşı aslında üç rahatsızlığa ("Feline Calicivirus", "Feline Herpes Virus" ve "Feline Panleukapenia Virus") karşı yapılan bir toplu aşıdır.

Feline Panleukapenia Virus, kediler için öldürücüdür. Virüs kedilerde "iştah kaybı" ve "kusma" ile kendini gösterebileceği gibi hiçbir belirti göstermeden de etkili olabilir. Bu virüs inanılmaz sıcaklıklarda, nemli ortamlarda bile yaşayabilen çok güçlü bir virüstür. O sebeple aşılama önemlidir.

Feline Calicivirus ve Feline Herpes Virus, kedilerde solunum yolu rahatsızlıklarına sebebiyet verir. Kedilerdeki solunum rahatsızlıklarının % 80'inin arkasındaki bu virüsler bulunur. Nezleli kedilerden ya da nezleli insanlardan geçebilir. (Akan gözler, burunlar bu virüslerin dağılmasında etkendir.)

Özellikle nezleli ortamlarda kedilerin yiyecek kaplarının nezlenin etkisinden iyi korunması gerekir. Bu virüs ciddi solunum hastalıklarına sebep olur.
Her yıl tekrarlanmalıdır.
 
Leukemia (Feline Leukemio Virus),Kuduz (Rabies)
Leukemia (Feline Leukemio Virus)
Kedi Lösemisi olarak da bilinen leukemia hastalığı için aşılama iki ya da üç aşamalı olarak yapılmaktadır. Bununla birlikte kedinizi leukemia'ya karşı aşılatmadan önce leukemia testi yaptırmalısınız. Zira kediniz ne yazık ki leukemia ise bu durumda onun sağlığını daha da kötüleştirmeniz söz konusudur. Bu hastalığı taşımadığını test ile tespit ettikten sonra aşılamaya geçilmelidir.
Her yıl tekrarlanmalıdır.

Kuduz (Rabies)
Kuduz aşısı kedi besleyenler için aslında yasal bir zorunluluktur. Zira kediniz bir yabancıyı ısırdığında ya da tırmaladığında halk sağlığı kuralları açısından ısırılan/tırmalanan kişi kedinizin kuduz olup olmadığını teşhis ettirme hakkına sahiptir. Bu tür bir sıkıntıyı bertaraf etmenin en doğru yolu bir veteriner kliniğinde kedinizi kuduza karşı aşılatmak ve aşılandığının delilini teşkil eden karneyi de emin bir şekilde saklamaktır.

Her yıl tekrarlanmalıdır.
 
Başlık: Ynt: kediler hakkında herşey......
Gönderen: dr.buse - 28 Nisan 2009, 14:45:04
Doğru ve Dengeli Beslenme
Kedilerin beslenmesi konusunda kedi dostları genellikle sıkıntı çekerler. Ama bir kedinin sağlıklı ve doğru beslenmesi için bilmemiz gerekenlerden birkaçı :

• Kedinize su yerine süt vermeyin. Süt suyun yerini tutmaz. Ayrıca anne sütü (doğal/yapay) haricinde 6 haftalık olana dek yavru kedilere sadece süt vermek onlarda kusmaya ve gelişim bozukluklarına neden olur.

• Kuru mama ile yaş mama arasında sağlık açısından bir tercih yapmak zordur. Her ikisi de sonuçta aynı kapıya çıksa da kuru mamaların aşırı tüketilme ihtimali yüksektir. Bu durumda kediler gereğinden fazla kilo alırlar. Ayrıca kuru mamalar kedilerin vücutlarındaki su miktarını da azalttığı için kedinin mutlaka bol su alması gerekir.
• Bazı kedi dostları kedilerine ilave vitamin katkısı yapmanın iyi bir şey olduğunu düşünürler. Fazla olarak verilen vitamin türü katkı maddeleri fayda yerine zarara sebep olur. Ölçülü olmak en doğrusudur.
• Ağırlıklı olarak bir kediyi ciğerle beslemek doğru değildir.Ciğer A vitamini açısından çok zengin bir yiyecek olup aşırı tüketimi halinde kedilerin kemik yapılarında lezyonlara yol açar. Aşırı ciğerle beslenen kedilerin boyun bölgelerinde kemik sorunları baş gösterebilir.

• Aynı şekilde ağırlıklı olarak bir kediyi balıkla beslemek de dengesiz bir beslenme türüdür. Aşırı balık tüketimi iştah kaybına yol açar. Beden, hastalıklara direncini kaybetmeye başlar.

• Bir kediye sıkça çiğ yumurta vermek sanıldığının aksine iyi bir şey değildir. Çiğ yumurta biotini azaltır ve kedilerde kilo kaybına, alerjiye yol açar.

• Kedilere asla yumuşak küçük kemikler verilmemelidir. Ağız tavanını kolayca delerek öldürücü rahatsızlıklara neden olabilir.

• Kediler için ideal olan çeşitli yiyeceklerden oluşan bir beslenme programıdır. Beslenmede aşırıya kaçmak ya da belli bir besine bağlı kalmak dengesiz belenmenin tehlikelerini beraberinde getirir.
 

 
Beslenme Programı
 

Günlük Alması Gereken Miktar
1-SU : Kilo başına 1/3 çay bardağı

2-MİNERALLER
-Cobalt : 2 mg
-Zinc : 3 mg
-Manganese : 2 mg
-Iodine : 2 mg
-Copper : 2 mg
-Iron : 5 mg
-Magnesium : 10 mg
-Phosphorus : 400 mg
-Calcium : 400 mg
-Potassium : 200 mg
-Sodium : 1500 mg
Kuru ve Yaş Mamalar genellikle bu mineralleri içerir.

3-BİOTİN : 002 mg
Biotin; Et,ciğer,yeşil yiyecekler,bira mayasında bulunur.

4-FOLİC ACİT : 01 mg
Folic Acit; Et,ciğer,yeşil yiyecekler,bira mayasında bulunur.
5- Vitamin E :5 mg
Et ve hazır kahvaltılıklarda bulunur.

6-Vitamin D: 150 i.u
Güneş, yağlı balık, süt, yumurta

7-Vitamin B6: 3 mg
8-VitaminB2: 5 mg
9-VitaminB1: 5 mg
Sebzeler, ciğer ve bira mayası

10-Vitamin A: 2000 i.u
Yumurta, süt, ciğer, havuç

11-Karbonhidrat 33%
Ekmek, patates, hazır kahvaltılık

12-Yağ 25-30%
Bitki yağları ve hayvansal yağlar

13-Protein 25%
Balık, yumurta, süt
Kediler iki elleri ve iki ayakları üzerinde yürümelerine rağmen yerde iki pati izi bırakırlar...
Çünkü ellerini kaldırdıkları yere ayaklarını basarlar. Bu o kadar mükemmel bir kareografidir ki doğada sadece üç canlı (Zürafa, Kedi ve Deve) bu muhteşem kareografiyi başarıyla icra eder.
Kediler yürürken oldukça yumuşak bir şekilde patilerini yere basarlar. Bu özel yürüyüş onların oldukça sessiz hareket etmesini ve yürürken daha az enerji harcamalarını sağlar. Aynı zamanda ava yaklaştıklarında hızlarını artırmanın da ideal bir yoludur.
Yürümeye önce ön sol pati ile başlarlar Ama sanıldığının aksine ön sol patilerini kaldırdıkları yere arka sol pati değil arka sağ pati gelir..
 
•Lütfen mutfağınızı kapalı tutun. Kapalı da olsa çöp kutuları, ağzı hafif açık tencereler, ambalajlı etli yiyecekler yemek saatimiz yaklaştığında bizi meraka sevk ederler.
•Hem kendinizin hem de bizim sağlığımız için tavaların saplarını mutfak taşına doğru çeviriniz. Böylelikle sakar bir hareket sonucu devrilmesi zorlaşmış olacaktır.
•Özellikle et, peynir kestiğiniz bıçakları açıkta bırakmayın. Üzerindeki parçacıkları yalamak isteyebiliriz.
•Su çeksin diye bırakılmış kuru fasulye, nohut kapları da nedendir bilinmez bizi üzerlerinden su içmeye davet eder.
•Bu arada sakın ve sakın baharatlarla bize şaka yapmayın. Özellikle karabiberler. Sizden daha hızlı ve süratli bir şekilde soluk aldığımız için keskin baharat tozu bizim için ciddi sıkıntı yaratır.
•Yemeklerimize de baharat katmayın lütfen.
•Açık buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve hatta fırın bizleri içine girmeye davet eder. O sebeple bunları biz mutfaktayken kapalı tutunuz.
 
Başlık: Ynt: kediler hakkında herşey......
Gönderen: dr.buse - 28 Nisan 2009, 14:46:09
 
Bir Kediye Asla Sahip Olamazsınız....
"Özgürlük" onun dünyasının diğer adıdır ve bu dünyayı sadece ve sadece binlerce yıldır kuşaktan kuşağa devredilmiş olan içgüdüler yönetir. Siz tertemiz su koysanız da tuvaletteki su havuzcuğundan su içmeye devam eder. Ağzına kadar doymuş bir mide ile pencere kenarına konan güvercine hamle eder. Tüm dostluğunuza rağmen canı gezmek isterse çağırsanız da sizi kulak arkası edip gözden kaybolur. Ama sizi asla unutmaz ve sizi sevmeye devam eder.
Kendince ve kedice.....
Çok Ama Çok Sevmelisiniz. Aksi Takdirde Dayanılmazlardır....

Bir Düzen Tutkunudurlar...
Klasörler ve kutular onları düşünerek çıkarılmış olabilir. Düzeni severler ve statükocudurlar. Değişimden, devrimden hoşlanmazlar. İsyanlara karşıdırlar. Yeri değiştirilen koltuklar, değişen ev, değişen yemek kabını isyan olarak yorumlarlarsa aldıkları tedbirler ciddi olabilir. Dün nasılsa bugün öyle olmalıdır. Yarın da bugünden farklı olmamalıdır.

Dakiktirler...
Gecikenleri sevmezler. İşe geç gelenlere karşı acımasız olan patronlar bir ölçü kedilerden huy edinmişlerdir. Yemeği aynı saatte isterler. Aynı saatte evde olmanızı beklerler ve balkon kapsının aynı saatte açılmasına sizi zorlarlar. Ev halkı ne zaman gelir, çöp arabası kaçta geçer, guguklu saatin kuşu ne zaman yuvadan başını çıkarır hepsini ezbere bilirler. Saat yerine rahatlıkla kullanılabilirler.
Eksikliklerden Hoşlanmazlar...
Kuru mama ile süt veriliyorsa aynı yerde aynı biçimde olmalıdır. Ev halkının eksikliğinden hoşlanmazlar. Tam kadro akşam yemeğine oturulmasında ayak direyen aile babalarına benzerler. Geç kalanlar mutlaka mazeret bildirmelidirler.

Keyifleri Kaçarsa Vay Halinize...
"Başım ağrıyor"un kedicesi "canım yemek yemek istemiyordur". Ne açılan leziz mamalara ne de bile bile çiğ verilen ciğerlere bile inadına hayır derler. Bir kere bam teline basılmıştır. Fatura ödenecektir. Ekstra sevgi ve ilgi faturada bir indirim sağlayabilir.

Çocukluk Dönemleri Önemlidir...
Çocukluk döneminde yaşadıkları bir travma var ise tüm yaşamları boyunca izlerini taşırlar ve belli ederler.

Yalnızlığı Sevmezler, Yalnız Bırakanları da...
Kalabalık isterler. Sosyalleşmeye bayılırlar. Ama aşırı kalabalıkta da çok çabuk sıkılırlar.
Uyku Onlar İçin Her Şeydir...
Günlük yaşamlarının dörtte üçünde uyudukları için tatlı uykularının bölünmesini sevmezler. Gösterilen değil istedikleri yerde yatarlar. Güneşin hareketlerine ve ısının değişimine göre yatak yerlerini değiştirirler.

Gözleri Yüksek Mevkilerdedir...
Dolapların, kitaplıklarının üzeri onların rutin gezinti alanlarıdır. Sizin uzanamadığınız yerlere çıkıp inmesi için uğraşmanıza içten içe gülerler.

Çok Ama Çok Onurludurlar...
İlk düello kediler arasında olmuştur. Her şey için düelloya kalkışabilirler. Ama keskin nişancıdırlar, düellodan yara almadan çıkarlar. Sakın ve sakın yanlış bir hareket yaptığında gülmeyin, köpeklerin aksine hatalarına mizahla yaklaşmazlar. Gülenlere şiddetle bozulurlar ve unutmazlar.

Münasebetsizleri Sevmezler...
Sırnaşıklardan ise hoşlanmazlar. Hele küçük muamelesi yapanları asla affetmezler. Yay burçları gibi sevgide saygıya büyük önem verirler. Yüz göz olmaya gelemezler.
 
Başlık: Ynt: kediler hakkında herşey......
Gönderen: dr.buse - 28 Nisan 2009, 14:46:45
Bu Evde Kedi Beslemek Yasaktır !...
1. Tamam, bu evde kedi beslenebilir ama, yanlızca belirli odalarda.
2. Tamam, tamam bu evde kediler tüm odalarda kalabilirler, fakat koltuklara çıkamazlar.
3. Kediler eski koltuklara çıkabilirler.
4. Peki, kediler eski olsun, yeni olsun, tüm koltuklara çıkabilirler fakat sahiplerinin yataklarında yatamazlar.
5. Peki, kediler sahiplerinin yataklarında yatabilirler ama, yorganın altında ve yastığın üstünde yatamazlar.
6. Peki kediler sahiplerinin yataklarında, yorgan altında ve yastık üstünde yatabilirler ama, ancak
sahipleri tarafından çağrıldıkları zaman.
7. Tamam, tamam... Kediler, canları her istediğinde yorgan altında ve yastık üstünde de yatabilirler.
8. Sahipleri kendi yataklarında yorgan altında yatabilirler, fakat yastığı kullanamazlar. Çünkü
yastığı yanlızca kendileri kullanabilirler!
 
Başlık: Ynt: kediler hakkında herşey......
Gönderen: dr.buse - 28 Nisan 2009, 14:47:12
 
KEDİ ALMADAN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
1-Önce dört patiliyi doyuracaksın...
2-Sevecenliğin can yakabileceğini kabul edeceksin...
3-Klozetin kapağını hep kapalı tutacaksın...
4-Koltuk, kanepe gibi mobilyalarını kurban etmeye razı olacaksın...
5-Olmadık yerden tüylerin çıkmasına alışacaksın...
6-Gecenin bir vakti uyandırılmayı baştan kabul edeceksin...
7-Durduk yere tırmalandığında nedenini anlayamamaktan gocunmayacaksın...
8-Mamayı hazırlayıp verene kadar gördüğün ilginin, mamayı vermenle biteceğini bileceksin...
9-Gazete, kitap okurken üzerine yatılmasına laf etmeyeceksin...
10-Evin asıl sahibinin kim olduğunu bileceksin...
11-Eşyalarının senin düşünmediğin kullanımları durumunda şaşkınlığını kısa tutacaksın..
12-Kediler hakkında ister istemez yaptığın araştırmalara şaşıracaksın...
13-Kedin seni terk ettiğinde suçu sadece kendinde aramayı bileceksin...
14-Tırnaklarını kendi üzerinde kaşımasını istemene şaşıracaksın...
15-Belgesellerde patiligiller üzerine yoğunlaşan dikkatine şaşıracaksın...
 
Başlık: Ynt: kediler hakkında herşey......
Gönderen: eXcaLibuN - 28 Nisan 2009, 18:24:44
buse hanım çok guzel bılgıler paylaşıyorsunuz bızle ama bu bılgılerı ayrı ayrı konularda açarsanız çok memnun olurum ilginiz için teşekkür ederim kolay gelsın

+teşekkür
Başlık: Ynt: kediler hakkında herşey......
Gönderen: dr.buse - 28 Nisan 2009, 18:38:44
kedi kapsamına girdiği için tek başlık altında toplamak istedim.köpekler içinde aynısını yapmayı düşünüyorum..sölediklerinizi dikkate tabiki alırım.
Başlık: Ynt: kediler hakkında herşey......
Gönderen: eXcaLibuN - 28 Nisan 2009, 18:45:28
kedi kapsamına girdiği için tek başlık altında toplamak istedim.köpekler içinde aynısını yapmayı düşünüyorum..sölediklerinizi dikkate tabiki alırım.

tek başlık altında olması tabı ki güzel ama işte arama yapıldığında ayrı konu olarak bulunması daha rahat ama bu şekılde yapacam dıyorsanız diyeceğim birşey yok benım sadece admin olarak bir öneri :)
Başlık: Ynt: kediler hakkında herşey......
Gönderen: dr.buse - 28 Nisan 2009, 18:47:54
köpekler için herbir konuyu ayırırım teşekkür ederim
Başlık: Ynt: kediler hakkında herşey......
Gönderen: eXcaLibuN - 28 Nisan 2009, 19:17:56
anlayışınız için teşekkür ederim kolay gelsin ii paylaşımlar...
Başlık: Ynt: kediler hakkında herşey......
Gönderen: hasan - 18 Temmuz 2009, 18:12:58
teşekürler buse hanım kediler hakkında baya derin billgiler vermişsiniz
Başlık: Ynt: kediler hakkında herşey......
Gönderen: nicolaugur - 20 Temmuz 2009, 14:26:32
teşekkürler ...
Başlık: Ynt: kediler hakkında herşey......
Gönderen: boomerang - 24 Temmuz 2009, 03:08:45
teşekkür ederim...