GençVeteriner | Veteriner Hekimlik ve Evcil Hayvan Portalı

Hayvanlar Alemi => Kanatlılarda Beslenme => Hayvanlar Aleminde Beslenme => Tavuklarda Beslenme => Konuyu başlatan: eXcaLibuN - 28 Ekim 2007, 00:33:09

Başlık: Etlik Piliçlerin Altlık
Gönderen: eXcaLibuN - 28 Ekim 2007, 00:33:09
Etlik piliç üretiminde kafeste ve yerde yetiştirme uygulanmakta beraber yaygın olanı altlıklı (yataklıklı) yer sistemidir. Yer sisteminde sürünün bakım ve idaresinde önem verilecek en önemli birkaç husustan birisi altlıktır. Yer sisteminde kullanılan altlığın en önemli faydaları veya kullanım amaçları şu şekilde özetlenebilir:

Tavuklar, nispeten sıcak ve kuru bir sağlanmasında etkindir.
Suluklardan kaynaklanabilecek su kaynaklanan su damlalarını emer.
Altlık, ısı izolasyonunu Sağlar. Yer civciv ve piliçlerin üşümesini önler.
Yataklık için en uygun ve yaygın materyal, %14-18 nemli beyaz veya yumuşak ağaç talaşıdır. Bu bulunmadığı zaman seçilecek diğer altlık materyalleri arasında buğday, arpa, çavdar gibi hububatların kesilmiş sap ve samanları, çeltik kavuzları, ince öğütülmüş veya ezilmiş mısır koçanları, yerfıstığı kabukları, kağıt parçacıkları ve testere talaşı sayılabilir.

Altlığın kalınlığı kullanılacak materyale göre az çok değişmekle beraber, yaz aylarında 5 cm ve kış aylarında 8-10 cm’ dir. Fakat, kümesin her yerine eşit olarak serilmesi gerekmektedir. Ağaç talaşı kullanıldığında 100 m alana 550 kg hesaplanır.