GençVeteriner | Veteriner Hekimlik ve Evcil Hayvan Portalı
Veteriner Hekim ve Evcil Hayvan Platformu

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Malevolance

  • Acemi Üye
  • *
    • İleti: 81
    • Teşekkür: 8
    • Cinsiyet:Bay
  • Veteriner Hekimlerin Dünyası


Anipracit Enjeksiyonluk Çözelti

Kedi ve Köpekler için AntihelmentikAnipracit Enjeksiyonluk Çözelti

Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır

BİLEŞİMİ
ANİPRACİT berrak, renksiz çözelti halinde olup her ml’sinde 56,80 mg praziquantel içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
Praziquantel, izokinolin bileşiklerinden geniş spektrumlu anticestodal (şeritlere etkili) etkili bir ilaçtır. Etkisini; şeritleri zar geçirgenliğini bozarak glikoz alımını engellemek ve parazitlerin enerji depolarını tüketmek suretiyle gösterir. Praziquantel ile şeritin (cestod) temasından çok kısa bir süre sonra strobilada bütün halkalar boyunca şiddetli kasılmalar olur ve bunun sonucunda barsağa gömülü çengeller serbest kalır ve barsakla parazitin teması kesilir. İlaç şeritlerin larvalarına da etki eder. Praziquantel’in biyolojik yarılanma ömrü 3 saat kadar olup % 80’i ilk 24 saatte vücuttan atılır. İlaç tüm vücut dokularına dağılır ve büyük oranda karaciğerde biyotransformasyona uğrar.

KULLANIM YERİ / ENDİKASYONLAR
ANİPRACİT enjeksiyonluk çözelti, köpek ve kedilerdeki aşağıda isimleri yazılı mücadelede kullanılır:
Echinococcus granulosus, Echinococcus multilocularis, Taenia hydatigena, Taenia pisiformis, Taenia ovis, Hydatigera (Taenia) taeniaeformis, Dipylidium caninum, Multiceps multiceps, Joyeuxiella pasqualei, Mesocestoides sp.

UYGULAMA ŞEKLİ VE DOZU
Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde ;
Köpek ve kediler için farmakolojik doz : 5,7 mg Praziquantel / kg canlı ağırlık olup Pratik doz ; Her 10 kg canlı ağırlık için 1 ml ANİPRACİT enjeksiyonluk çözelti’dir.
Canlı ağırlık    Anipracit Enjeksiyonluk Çözelti    Uygulama yolu
10 Kg    1 ml    Kas içi veya Deri Altı
11-20 Kg    2 ml    Kas içi veya Deri Altı
21-30 Kg    3 ml    Kas içi veya Deri Altı

Echinoccoccus ( kist hidatit ) kontrolünde ilaç kas içi kullanılmalıdır.
Deri altı uygulamada Anipracit miktarı 3 ml’yi geçiyorsa ; doz ikiye bölünerek ayrı noktaya enjeksiyon yapılır. Kas içi uygulamada buna gerek yoktur.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN UYARILAR
Kedi ve köpeklerin yaşam şartları, beslenme şartları ve şeritlerin konakçı vücudunda olgun hale gelip yumurta bırakması ( pre-patent dönem ) dikkate alınarak:
Çoban ve av köpeklerinde 4 haftada bir, E.granulosa, T.ovis ve T.hydatigena’nın yaygın olduğu bölgelerde 6 haftada bir, D. caninum enfestasyonu bulunan yerlerde 2 - 3 haftada bir, ev köpeklerinde 3 ayda bir, ev kedilerinde 4-6 ayda bir tedavi yenilenmelidir.

İSTENMEYEN ETKİLER
Büyük köpeklerde deri altı kullanılan ürün miktarının çok oluşu sebebiyle lokal deri reaksiyonu görülebilir.

KONTRENDİKASYONLARI
Bilinen bir kontrendikasyonu yoktur.



Aniprazol KK Oral Tablet

Veteriner AntihelmintikAniprazol KK Oral Tablet

Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır

BİLEŞİMİ
ANİPRAZOL KK Oral Tablet; yuvarlak, yassı bölünmeye uygun, beyaza yakın renkte olup 600 mg’lık her tablet 50 mg Praziquantel ve 500 mg Fenbendazol içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
ANİPRAZOL KK geniş anticestodal etkili praziquantel ile antinematodal etkili fenbendazolün biraraya getirilmesi ile oluşturulmuş; köpek ve kedilerdeki şerit ve yuvarlak kurtların mücadelesinde kullanılan bir üründür. Bir izokinolin bileşiği olan Praziquantel ağız yoluyla verilmesinden sonra sindirim kanalında tam ve çabuk emilir. 30 -120 dakika sonra pik plazma yoğunluğuna ulaşır. Tüm vücut kesimlerine dağılır, kan-beyin engelini aşar; safraya geçer. Bu nedenle konakçının baş, beyin, karın boşluğu, safra kanalları, bağırsaklar gibi değişik organ ve dokularına yerleşmiş olan şerit larvalarına ve erginlerine karşı etki gösterir. Etkisini; şeritlerin zar geçirgenliğini bozarak glikoz alımını engellemek ve parazitlerin enerji depolarını tüketmek suretiyle gösterir. Praziquantel ile şeritin (cestod) temasından çok kısa bir süre sonra strobilada bütün halkalar boyunca şiddetli kasılmalar olur ve bunun sonucunda bağırsağa gömülü çengeller serbest kalır ve bağırsakla parazitin teması kesilir. İlaç şeritlerin larvalarına da etki eder. Praziquantel’in biyolojik yarılanma ömrü 3 saat kadar olup % 80’i ilk 24 saatte vücuttan atılır. İlaç tüm vücut dokularına dağılır ve büyük oranda karaciğerde biyotransformasyona uğrar.
Benzamidazol gurubundan olan fenbendazol ağızdan verildiğinde sindirim kanalı tarafından çok az emilir. Parazitlerin enerji metabolizmasını bloke edip, glikoz alımına engel olup aynı zamanda neurotoksik etki ile parazitleri öldürür. Fenbendazol tedavi dozlarında maximum serum konsantrasyonuna 6 ila 30 saat içinde ulaşıp ilacın 10 ila 27 saat sonra % 50’si ortadan kalkar. Ürünün % 50’si değişmemiş halde % 40’ı sülfon, sülfoksit gibi metabolitleri halinde dışkı ile atılır. İdrarda değişmemiş madde oranı % 1’den azdır.

KULLANIM YERİ / ENDİKASYONLAR
ANİPRAZOL KK Oral Tablet; köpek ve kedilerde aşağıda isimleri yazılı şerit ve yuvarlak kurtlara karşı mücadelede kullanılan kombine bir üründür.
Askaritler: Toxocara canis, Toxocara catis, Toxascaris leonia
Kancalı Kurtlar: Uncinaria stenocephala, Ancylostoma caninum
Şeritler: Echinococcus granulosus, Ecinococcus multilocularis, Dyplidium caninum, Taenia sp., Multiceps multiceps, Mesocestodies corti
Kamçılı kurtlar: Trichuris vulpis

UYGULAMA ŞEKLİ VE DOZU
Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde; ANİPRAZOL KK’nın köpek ve kedilerde farmakolojik dozu 5 mg/kg canlı ağırlık praziquantel, 50 mg/kg canlı ağırlık fenbendazol olup pratik dozu her 10 kg canlı ağırlık için 1 tablettir. Pratikte aşağıda verilen doz tablosu kullanılabilir.

Köpeklerde:
Canlı ağırlık    Aniprazol KK Oral Tablet
10 Kg    1 tablet
11-20 Kg    2 tablet
21-30 Kg    3 tablet

Kedilerde canlı ağırlığa göre doz ayarlaması yapılmakla birlikte genellikle 1/2 tablet kullanılır. Köpek ve kedilerde tedaviye günde bir defa olmak üzere birbirini takip eden üç (3) gün süreyle devam edilmelidir.
ANİPRAZOL KK Oral Tablet köpek ve kedilere sosis içine konularak (veya sosis ile sarılarak), diğer yiyeceklerinin içine kırılıp karıştırılarak veya doğrudan yutturulmak suretiyle verilebilir. Ürünün kullanımdan önce veya kullanımı esnasında herhangi bir diyete gerek yoktur.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN UYARILAR
Kedi ve köpeklerin yaşam şartları, beslenme şartları ve şeritlerin konakçı vücudunda olgun hale gelip yumurta bırakması (pre-patent dönem) dikkatte alınarak:
* çoban ve av köpeklerinde 4 haftada bir,
* E.granulosa, T.ovis ve T.hydatigena’nın yaygın olduğu bölgelerde 6 haftada bir,
* D.caninum enfestasyonu bulunan yerlerde 2-3 haftada bir,
* ev köpeklerinde 3 ayda bir,
* ev kedilerinde 4-6 ayda bir tedavi yenilenmelidir.

İSTENMEYEN / YAN ETKİLER
Ürünün tavsiye edilen dozlarda yan etkileri görülmez. Aşırı dozlarda kusma ve ishal görülebilir. Köpeklerde praziquantel 200 mg/kg ve üzeri dozlarda kusma yapabilmektedir. Köpekler normal dozun üç katına kadar hiçbir araz göstermeden ürünü tolere edebilirler. Ancak kediler daha hassas olup aşırı dozlarda kusma ve ishal olabilirler. Bu belirtiler hiçbir müdahaleye gerek kalmaksızın kendiliğinden kaybolur.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Fenbendazol etkin maddesi, birlikte kullanıldığında gebelerde yavru atmaya sebep olabileceğinden, bromsolanlar (hilomid) ile birlikte kullanılmamalıdır. Dexamethasone uygulaması praziquantel’in serum konsantrasyonunu azaltabilir.

KONTRENDİKASYONLAR
4 haftalıktan küçük köpek yavrularında kullanılmamalıdır.

GENEL UYARILAR
Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde bulundurunuz. Hedef tür haricindeki hayvanlara uygulanmaz.
Gebelikte kullanım: Fenbendazol teratojenik ve embriyo öldürücü etkisinden dolayı gebeliğin ilk 1,5 ayı süresince kullanılmamalıdır.



Balbend-K 300 Oral Tablet

Veteriner AntihelmintikBalbend-K 300 Oral Tablet

Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır

BİLEŞİMİ
BALBEND-K 300 Oral Tablet; açık sarı- krem renkli, çentikli tablet olup 300 mg albendazol içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
BALBEND-K 300; bileşiminde albendazol bulunan bir antihelmintiktir. Bir benzimidazol türevi olan albendazol; parazitlerin glikoz metabolizmasında bulunan fumarat redüktazın etkinliğini engelleyerek, parazitlerin enerji metabolizmasını bozarak etki gösterir. Bu bozulma sonunda glikojenin kullanılması artar ve parazit ölür.
Albendazol oral yolla uygulamadan 6 saat sonra pik plazma yoğunluğuna ulaşır. Albendazol vücuttaki sıvılarda ve dokularda hızla dağılır ve plazma seviyesi de nadiren %1 geçer. Ürün sulphoxide ve sulphone bileşiklerine metabolize olur. İlacın etkinliğinde, ilacın verilme anındaki midenin durumu; boş veya dolu olması etkinliği etkileyebilir. Tek doz olarak, oral yolla verilen albendazolün ilk 24 saat’te %28,9 günlük sürede %47‘si idrarla vücuttan atılır.
T. colubriformis, Ostertegia sp., H. contortus türlerinde benzimidazol gurubu antihelmintiklere karşı dirençli suşlar gelişebilir. Trichuris sp. ile Onchocerca, Setaria gibi filarial parazitlere karşı sınırlı bir etkinliği vardır. Albendazol geniş spektrumlu bir ilaç olup mide, bağırsak, akciğer kılkurtları, karaciğer kelebekleri ve şeritlerin tedavisinde kullanılan bir üründür.

KULLANIM YERİ / ENDİKASYONLAR
BALBEND-K 300 koyunların ve sığırların mide, bağırsak, akciğer kılkurtlarının ergin, larva ve yumurtalarının; karaciğer kelebeklerinin ergin ve yumurtalarının, şeritlerin ergin ve genç şekillerinin tedavisi ve enfeksiyonlarından korunmada kullanılır.

Koyunlar:
Karaciğer kelebekleri: Fasciola hepatica, F. gigantica, Dicrocoelium dendriticum
Mide nematodları: Haemonchus sp., Ostertagia sp., Trichostrongylus axei
İnce bağırsak nemetodları: Trichostrongylus sp., Nematodirus sp., Cooperia sp., Bunostomum sp. Strongyloides papilosus
Kalın bağırsak: Chabertia ovina, Oesophagostomum sp., Trichuris sp.,
Akciğer kılkurtları: Dictyocaulus filaria
Şeritler: Moniesia sp.,

Sığırlar:
Karaciğer kelebekleri: Fasciola hepatica, F. gigantica, Dicrocoelium dendriticum
Mide nematodları: Haemonchus placei, Ostertagia sp., Trichostrongylus axei
İnce bağırsak nemetodları: Trichostrongylus sp., Nematodirus sp., Cooperia sp., Bunostomum sp., Strongyloides papilosus Toxocara vitulorum
Kalın bağırsak: Chabertia ovina, Oesophagostomum sp., Trichuris sp.,
Akciğer kılkurtları: Dictyocaulus viviparus
Şeritler: Moniesia sp.,

UYGULAMA ŞEKLİ VE DOZU
Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde; farmakolojik doz sığır ve koyunlarda; mide-bağırsak-akciğer kılkurtlarında 7.5 mg/kg canlı ağırlık dozunda; şeritlere karşı 10 mg/kg canlı ağırlık dozunda, F. hepatica ve F. gigantica’ya karşı 15 mg/kg canlı ağırlık dozunda, D. dendriticum’a (kum kelebeği) karşı 20 mg/kg canlı ağırlık dozunda albendazoldür.
BALBEND-K 300; 1 defada oral yolla yutturularak uygulanır. Tablet çentikli olduğundan kolaylıkla ortasından kırılıp yarım tablet olarak da kullanılabilir.

PRATİK DOZ TABLOSU (Tablet)
Canlı Ağırlık (kg)    Mide, bağırsak, akciğer kılkurtlarına    Şeritlere    Karaciğer kelebeklerine    Kum kelebeklerine
20    ½    1    1    1½
40    1    1½    2    3
60    1½    2    3    4
100    2½    3½    5    6½
200    5    6½    10    13
400    10    13    15    26

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN UYARILAR
Bu ilacın tatbikinden önce özel bir diyete gerek yoktur. Biri ilkbahar, diğeri sonbahar olmak üzere yılda en az iki ilaçlama yapılmalıdır. Meraların paraziter bulaşmasının önlenmesi yönünde meraya çıkmadan önce bir tedavi ile ovisidal etkinliğin oluşmasını sağlamak içinde hayvanların 8 -12 saat ahırda tutulması temin edilmelidir. Bu özellikleri göz önünde tutularak kelebekler, kum kelebekleri, şeritler ve kılkurtları yönünden veteriner hekimlerin yapacağı tedavi programlarını tatbik etmelidir.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Albendazolün diğer ilaçlarla bilinen bir geçimsizliği yoktur.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER TEDBİRLER VE ANTİDOT
Tavsiye edilen dozlarda BALBEND-K 300 her türlü durumda (zayıf, hasta, çok genç hayvanlarda) güvenle kullanılabilir. Beş misline kadar varan dozlarda güvenlidir.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI
İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra sığırlar 14 gün koyunlar 10 geçmeden kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra inek ve koyun sütleri 3 gün (6 sağım) süreyle insan tüketimine sunulmamalıdır.

KONTRENDİKASYONLARI
Gebelikte kullanım: Embriyotoksik ve teratojenik etkilerinden dolayı gebeliğin ilk 45 günlük dönemi ile koç katımı süresinde kullanılmamalıdır.

GENEL UYARILAR
Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde ve ambalajlı olarak saklayınız.



Balbend-S 1200 Oral Tablet

Veteriner AntihelmentikBalbend-S 1200 Oral Tablet

Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır

BİLEŞİMİ
BALBEND-S 1200; açık sarı- krem rekli, çentikli tablet olup 1200 mg albendazol içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
BALBEND-S 1200; bileşiminde benzimidazol türevi albendazol bulunan bir geniş etki spektrumlu antihelmentiktir. Albendazol duyarlı parazitlerde yapısal bir protein olan tubuline bağla mikrotubullerin polimezasyonunu engeller ve bu sayede parazitlerde hücre bütünlüğünü bozarak parazitin ölümüne yol açar. Ayrıca tüm benzimidazollerde olduğu gibi albendazol parazitlerin glikoz metabolizmasında bulunan fumarat redüktazın etkinliğini engelleyerek, parazitlerin enerji metabolizmasını bozmak şeklinde etki gösterir. Bu bozulma sonunda glikojenin kullanılması artar ve parazit ölür.
Albendazolün oral yolla uygulanmasından 6 saat sonra pik plazma yoğunluğuna ulaşır. Albendazol vücutdaki sıvılarda ve dokularda hızla dağılır ve plazma seviyesi de nadiren %1 geçer. Ürün sulphoxide ve sulphone bileşiklerine metabolize olur. İlacın etkinliğini, verilme anındaki midenin durumu; boş veya dolu olması gibi faktörler etkileyebilir. Tek doz olarak, oral yolla verilen albendazolün ilk 24 saat’te %28, 9 günlük sürede %47‘si idrarla vücuttan atılır.
T. colubriformis, Ostertegia sp., H. contortus türlerinde benzimidazol grubu antihelmintiklere karşı dirençli suşlar gelişebilir. Trichuris sp. ile Onchoserca, Setaria gibi filarial parazitlere karşı sınırlı bir etkinliği vardır. Albendazol geniş spekturumlu bir ilaç olup mide, bağırsak, akciğer kılkurtları, karaciğer kelebekleri ve şeritlerin tedavisinde kullanılan bir üründür.

KULLANIM YERİ/ ENDİKASYONLAR
BALBEND-S 1200 Oral tablet sığırların mide, bağırsak, akciğer kılkurtları ergin larva ve yumurtalarının, karaciğer kelebeklerinin ergin ve yumurtalarının; şeritlerin ergin ve genç şekillerinin tedavisinde ve enfestesyonlarından korunmada kullanılır.

Karaciğer kelebekleri: Fasciola hepatica, F. gigantica, Dicrocoelium dendriticum
Mide nematodları: Haemonchus placei, Ostertagia sp., Trichostrongylus axei
İnce bağırsak nemetodları: Trichostrongylus sp., Nematodirus sp. Cooperia sp., Bunostomum sp. Strongyloides papilosus Toxocara vitulorum
Kalın bağırsak: Chabertia ovina, Oesophagostomum sp., Trichuris sp.,
Akciğer kılkurtları: Dictyocaulus viviparus
Şeritler: Moniesia sp.,

UYGULAMA ŞEKLİ VE DOZU
Veteriner hekim tarafından başka şekilde önerilmediği takdirde;
Sığırlar için farmakolojik doz mide-bağırsak-akciğer kılkurtlarında 7.5 mg/kg canlı ağırlık dozunda; şeritlere karşı 10 mg/kg canlı ağırlık, F. hepatica ve F. gigantica’ya karşı 15 mg/kg canlı ağırlık dozunda, D. dendriticum’a (kum kelebeği ) karşı 20 mg/kg canlı ağırlık dozunda albendazol’dür.
BALBEND-S 1200 1 defada oral yolla yutturularak uygulanır. Tablet çentikli olduğundan kolaylıkla ortasından kırılıp yarım tablet olarak da kullanılabilir.

PRATİK DOZ TABLOSU (Tablet)
Canlı Ağırlık (kg)    Mide, bağırsak, akciğer kılkurtlarına    Şeritlere    Karaciğer kelebeklerine    Kum kelebeklerine
80    ½    1    1    1½
160    1    1½    2    3
240    1½    2    3    4

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN UYARILAR
Bu ilacın tatbikinden önce özel bir diyete gerek yoktur. Biri ilk bahar, diğeri sonbahar olmak üzere yılda en az iki ilaçlama yapılmalıdır. Meraların paraziter bulaşmasının önlenmesi yönünde meraya çıkmadan önce bir tedavi ile ovisidal etkinliğin oluşmasını sağlamak içinde hayvanların 8 -12 saat ahırda tutulması temin edilmelidir. Bu özellikleri göz önünde tutularak kelebekler, kum kelebekleri, şeritler ve kılkurtları yönünden veteriner hekimlerin yapacağı tedavi programlarını tatbik etmelidir.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Bu ilacın diğer ilaçlarla bilinen bir geçimsizliği yoktur.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER TEDBİRLER VE ANTİDOT
Tavsiye edilen dozlarda Balbend-S 1200 Oral Tablet her türlü durumda (zayıf, hasta, çok genç hayvanlarda) güvenle kullanılabilir. Beş misline kadar varan dozlarda güvenilirdir.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI
İlaç kalıntı arınma süresi ( i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra sığırlar 14 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra inek sütleri 3 gün (6 sağım) süreyle insan tüketimine sunulmamalıdır.

KONTRENDİKASYONLARI
Embriyotoksik ve teratojenik etkilerinden dolayı gebeliğin ilk 45 günlük dönemi kullanılmamalıdır

GENEL UYARILAR
Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde ve ambalajlı olarak saklayınız.



Bavet Fenbendazol Oral Jel

Veteriner AntihelmintikBavet Fenbendazol Oral Jel

Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır

BİLEŞİMİ
BAVET FENBENDAZOL Oral Jel; kahverengi noktalı beyaza yakın renkli oral jel halinde olup 1 ml’de 100 mg Fenbendazol içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
BAVET FENBENDAZOL oral jel kediler için geliştirilmiş, tadı kedilerin hoşlanacağı gibi olan, uygulaması son derece kolay ve kedilerin yuvarlak kurtları ve şeritlerinin mücadelesinde kullanılan bir üründür. Benzamidazol grubundan olan fenbendazol ağızdan verildiğinde sindirim kanalı tarafından çok az emilir. Parazitlerin enerji metabolizmasını bloke edip, glikoz alımına engel olur ve aynı zamanda neurotoksik etki ile parazitleri öldürür. Fenbendazol tedavi dozlarında maksimum serum konsantrasyonuna 6 ila 30 saat içinde ulaşır; ilacın 10 ila 27 saat sonra % 50’si ortadan kalkar. Ürünün % 50’si değişmemiş halde % 40’ı metabolitleri halinde dışkı ile atılır. İdrarda değişmemiş madde oranı % 1’den azdır.

KULLANIM YERİ / ENDİKASYONLAR
BAVET FENBENDAZOL Oral Jel kedilerde yuvarlak kurtların, şeritlerin mücadelesi ve kontrolünde antihelmintik olarak kullanılır.
Fenbendazole aşağıda isimleri yazılı yuvarlak kurtlara ve şeritlerin mücadele ve kontrolünde etkilidir.
Yuvarlak kurtlar:
Toxocara cati, Toxascaris leonina, Ancylostoma tubaeforme, Trichuris serrata
Şerit:
Taenia taeniaformis

UYGULAMA ŞEKLİ VE DOZU
Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde: kedilerde Fenbendazol’ün farmakolojik dozu 50 mg/kg canlı ağırlıktır. Ürünün her ml’sinde 100 mg Fenbendazol bulunur ve 1 ml ürün 2 kg canlı ağırlığın tedavisi içindir. Her enjektör derecesi ½ ml ürün ihtiva edip 1 kg canlı ağırlık tedavisinde kullanılır. Ağız yoluyla uygulanan bir üründür.
Mücadeleye günde bir defa olmak üzere birbirini takip eden üç (3) gün süre ile devam edilir.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN UYARILAR
BAVET FENBENDAZOL Oral Jel kedilerin dil arkasına doğrudan doğruya uygulanabileceği gibi, bir gıda ile karıştırılarak veya parmağa sürülüp parmağın kediye emdirilmesi suretiyle verilir. Ürünün kullanımı esnasında herhangi bir diyete veya ürün kısıtlamasına gerek yoktur.
Enjektör uygulama talimatı
Önce hayvanın canlı ağırlığı tespit edilir. Daha sonra enjektörün pistonundaki doz kilit halkası hareket ettirilmek suretiyle hayvanın canlı ağırlığına göre verilecek ürün miktarı tayin edilir. Ürün pistonunda işaretli her derece ½ ml ürün içerip 1 kg canlı ağırlık içindir. Ürün kullanılacağı zaman enjektörün ucundaki muhafaza çıkarılıp daha önce belirtilen yollardan biriyle piston kullanılarak ilaç kedilerin ağzına uygulanır.
Gebelikte kullanım: Fenbendazol teratojenik etkisi ve embriyo ölümlerine neden olmasından dolayı gebe hayvanlarda kullanılmamalıdır.

İSTENMEYEN ETKİLER
Nadiren de olsa tedaviden sonra kusma ve hafif ishal görülebilir. Bu semptomlar hiçbir tedaviye gerek kalmaksızın kendiliğinden düzelir.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Yavru atmaya sebep olabileceğinden bromsolanlarla (hilomid) ile birlikte kullanılmamalıdır. Ürün süt ve süt ürünleriyle birlikte kullanılmamalıdır.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER TEDBİRLER VE ANTİDOT
Bilinen bir antidotu bulunmamaktadır.
GENEL UYARILAR
Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde bulundurunuz. Hedef tür haricindeki hayvanlarda kullanılmaz.



Bavet Pirantel Oral Pasta

Veteriner AntihelmintikBavet Pirantel Oral Pasta

Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır

BİLEŞİMİ
BAVET PİRANTEL, sarı renkli pasta halinde olup 26 gr pasta içinde 11.41 gr pirantel pamoat bulunur.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
Pirantel pamoat tetrahidroptimidin türevidir. Normal dozlarda; tek tırnaklılarda yuvarlak kurtların, normal dozun iki katı dozda; ileosekal şeritlerin mücadelesinde kullanılır. Parazitleri sinirsel iletimlerini etkileyerek yok eder. Parazitlerde neuro-musculer reseptörlere bağlanır, buradan çok yavaş çözülür; parazitler felç olur ve vücut dışına atılır. Pirantel pamoat sindirim kanalından az emilir, verilen ilacın 2/3’ü dışkıyla atılır. Bu nedenle sindirim kanalının sonlarında olan Oxyurisler’de dahil bütün yuvarlak kurtların ilaçtan iyi bir şekilde etkilenip mücadelesini sağlar. İlacın emilen çok az kısmı hızla metabolize olarak idrar yoluyla atılır.

KULLANIM YERİ/ENDİKASYONLAR
BAVET PİRANTEL tek tırnaklıların bağırsaklarında bulunan yuvarlak kurtların, normal dozun iki katı dozda kullanıldığında da şeritlerin mücadele ve kontrolü için kullanılır. Ürün aynı zamanda benzimidazol grubu ilaçlara (Tiyabendazol, Albendazol, Oksibendazol, Oksfendazol, Fenbendazol. vs) karşı rezistans kazanmış olan küçük strongylus’ların tedavisinde de kullanılır. Bavet Pirantel atlarda, dört haftadan büyük taylarda, gebe kısraklarda, aygırlarda kullanılır.

Askaritler
Parascaris equorum

Büyük Strongyluslar
Strongylus vulgaris
Strongylus edentatus
Strongylus equinus
Triodontophorus sp.

Akciger kılkurdu
Dictyocaulus arnfieldi
   

Küçük strongyluslar
Cyathostomum sp.

Trichostrongylus
Trichostrongylus axei

Strongyloides
Strongyloides westeri

Şeritler
Anoplocephala perfoliata
   

Oxyuris
Oxyuris equi

UYGULAMA ŞEKLİ VE DOZU
Veteriner hekim tarafından başka şekilde önerilmediği takdirde; BAVET PİRANTEL atlarda, midillilerde, eşeklerde ve dört haftalıktan büyük taylarda doğrudan ağızdan verilmek suretiyle kullanılır.
Ürün aşağıdaki doz tablosuna göre uygulanır:
Yuvarlak kurtların tedavisi için Bavet Pirantel oral pastanın doz tablosu
Hedef tür    Canlı Ağırlık (kg)    Bavet Pirantel Oral Pasta (26 gr)
Ağır atlar    600-700    1+½
Safkanlar, binekler, araplar    450-600    1
Midilli    300-450    ¾
Küçük midilli ve eşek    150-300    ½
Minyatür midilli    150 kg kadar    ¼

Şerit mücadelesi için yuvarlak kurt mücadelesinde kullanılan doz iki katına çıkartılmış olarak kullanılmalıdır.
İlaç uygulanmadan önce herhangi bir gıda perhizine veya kısıtlamasına ve tedaviden sonra da herhangi bir idman kısıtlamasına veya değişikliğine gerek yoktur.
Aşağıda bildirilen ilaç verilme yönteminin uygulanması önerilir:
Piston üzerindeki doz kilit halkasını hayvanın canlı ağırlığına göre piston üzerindeki uygun yere getirilir. Enjektörün ucundaki başlık çıkarılır.Uygulamada pastanın dilin üstüne bırakılması en idealidir. Oral doz verici enjektörün ucu ağzın köşesinden dil üstüne sokulur. Oral doz verici, dil üzerindeyken hafifçe geriye çekilirken piston ileri doğru hareket ettirilerek istenilen miktarda ilaç dil üstüne bırakılır. Pasta bu şekilde verildikten sonra hayvanın pastayı çıkarması mümkün değildir. Atın başının alt çeneden elle tutularak yukarı kaldırılması pastanın daha kolay yutulmasını sağlar. Oral doz vericinin içindeki pasta bitmediği takdirde enjektörün ucundaki başlık yerine takılıp serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Bu kullanılmış oral doz verici 25 °C altında saklanıp iki ay içinde kullanılmalıdır. Aynı oral dozun değişik iki hayvanda kullanılması için hayvanların sağlıklı, aynı yerde olmaları ve direk temas halinde bulunmaları ile mümkündür.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN UYARILAR
Etkili bir mücadele için tedavinin aşağıda belirtilen program dahilinde uygulanması tavsiye edilir.

Şerit tedavisi
Normal dozun iki katı dozda kullanılmak üzere; Temmuz ve Ekim aylarında senede iki kez yapılmalıdır.

Yuvarlak kurt tedavisi
Bir aylıktan sekiz aylığa kadar olan taylarda her dört haftada bir uygulanmalıdır.

Atlar ve Midilliler
Sekiz aylıktan büyüklerde rutin olarak her 6 veya 8 haftada bir, yazın çayıra çıkınca her 4 veya 6 haftada bir uygulama yapılmalıdır. Her zaman atlar otlağa çıkarmadan önce ve kış için ahıra alınırken birer tedavi yapılmalıdır.

Emziren kısraklar
Emmekte olan tayların çayırdan maruz kalacakları strongylus riskini azaltmak için temiz çayırlar kullanılabilir (yeniden ekilmiş veya bir önceki yıl atların otlamadığı meralar). Kısraklar meraya çıkmadan 3-4 hafta önce ve sonbahar sonuna kadar ayda bir defa tedavi edilmelidir.Taylı kısraklar için en ideali ya temiz meraya çıkarılmalı veya bu mümkün değilse haziran ayına kadar meraya çıkarılmamalıdır.

İSTENMEYEN ETKİLER
Tavsiye edilen dozlarda istenmeyen etkiler görülmez.

Gebelikte kullanım: Tavsiye edilen dozlarda gebe hayvanlarda kullanılmasında bir sakınca yoktur.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Morantel ile birlikte kullanımı Pirantel pomoat’ın etkinliğini azaltacağından beraber kullanılmamalıdır.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI
İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s.): İnsan gıdası olarak kullanılacak hayvanlarda kullanılmaz.

KONTRENDİKASYONLARI
Kolinerjik ilaçlar ve AkE faaliyetini etkileyen ilaçlar (Organik fosforlu, karbamatlı ilaçlar) ile birlikte kullanılmamalıdır. Çok zayıf ve düşkün hayvanlarda kullanılmalıdır.

GENEL UYARILAR
Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde bulundurunuz.

UYGULAYICINI ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Uygulama esnasında ürünle temas edilmemeli; ürünle temas eden yerler bol su ile yıkanmalıdır.



Heartz Oral Tablet

Veteriner Antihelmintik

Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır

BİLEŞİMİ
HEARTZ parlak göl mavisi renkli olup her tablet; 68 mcg ivermektin; 57 mg Pirantel’e eşit 164.30 mg Pirantel pamoat ihtiva eder.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
HEARTZ; iki aktifin uygun bir şekilde bir araya gelmesinden oluşmuş geniş etki alanlı bir antiparaziterdir. Aktiflerden biri olan ivermektin bir avermektin türevi olup streptomyces avermitilis’in fermentasyon ürünüdür ve iki avermektinin belli orandaki karışımıdır. Etken madde ivermektinin en az % 80’i 22,23-dihidroavermectin B1a ve % 20’den fazlası 22,23-dihidroavermectin B1b homolog’undan oluşur. İvermektin, parazitlerin motorik ganglion sinapsislerinde (nematodlar) veya nöromuskuler son plaklarda (artropodlar) Gama Amino Butirik Asit (GABA) salgısını artırmak suretiyle klor (CI¯) Kanallarını açık tutarak motorik sinir impulsunun geçişini önler; parazit felç olur ve ölür. Buna karşılık, ivermektin memeli hayvanlarda kan/beyin engelini aşıp merkezi sinir sistemi içinde yer alan GABA-nerjik sinirlere yeterince nüfuz edemediği için, konak hayvana zarar vermeksizin parazitleri öldürür. Vücutta hızlı bir şekilde dağılır, kalma süresi uzundur. Bu sebeple 2 - 4 hafta kadar kalıcı paraziter etki sağlar. İvermektin sistemik etkili olup iç ve dış parazitler tarafından parazitlerin beslenme anında alınır. İvermektinin duyarlı nematod ve artropodlarda hedeflediği ve etkilediği yer sinir sistemidir. İvermektin organizmada yükseltgenme tepkimesine maruz kalır. Metabolitler, yağ dokuda nonpolar yağ asidi ester metabolitlerine dönüşür ve ilacın vücuttan % 98 kadarı safra aracılığında dışkı ile ve % 2 kadarı da idrarla atılır.
İkinci aktif olan Pirantel pamoat, tetrahidroprimidin türevi ürünlerden olup, yuvarlak kurtların (nematodların) mücadelesinde kullanılır. Parazitleri sinirsel iletişimlerini etkileyerek yok eder. Parazitlerde nöromuskuler reseptörlerine bağlanır, buradan çok yavaş çözülür; parazitler felç olur ve vücut dışına atılır. Pirantel pamoat sindirim kanalından az emilir, verilen ilacın 2/3’ü dışkıyla atılır. Bu nedenle sindirim kanalının sonlarında olan parazitlerin de ilaçtan iyi bir şekilde etkilenip mücadelesini sağlar. Ancak pirantel pamoat sindirim sisteminde en fazla köpeklerde emilir. Oral yolla alınışından 2-3 saat sonra pik plazma yoğunluğuna ulaşır ve vücutta hızla metabolize olur.

KULLANIM YERİ / ENDİKASYONLAR
HEARTZ köpeklerde, enfeksiyondan sonra bir ay (30 gün) süreyle doku aşamasındaki kalp kurdu larvalarının (Dirofilaria immitis) ortadan kaldırılarak kalp kurdu hastalığının önlenmesinde, askaritler (Toxocara canis, T.leonina) ve kancalı kurtların (Ancylostoma caninum, Uncinaria stenocephala, Ancylostoma braziliense) mücadele ve kontrolünde kullanılan bir ilaçtır.

UYGULAMA ŞEKLİ VE DOZU
Veteriner hekim tarafından başka şekilde önerilmediği takdirde:
HEARTZ'in köpeklerde tavsiye edilen farmakolojik dozu; 6 mcg/kg canlı ağırlık ivermektin ve 5 mg/kg canlı ağırlık pirantel (pamoat tuzu)’dir. Müstahzar aylık aralıklarla oral yoldan verilmelidir. Köpeklerdeki kalp kurdu hastalığının, askaritlerin ve kancalı kurtların mücadelesi ile kontrolü için kullanılıp aşağıdaki doz tablosundan istifade edilebilir.
Köpek canlı ağırlığı    Aylık verilecek tablet
11,5 Kg'a kadar    1
11,7 - 22,6 Kg    2
23,1 - 45,3 Kg    4

HEARTZ 6 haftalık ve daha yaşlı köpeklerde kullanılır. 45,3 kg’dan daha ağır köpeklerde tablodan istifade edilir. Bir seferde ambalajdan, sadece kullanılacak kadar tablet çıkarılmalıdır. Geri kalan tabletleri, blisteri ile birlikte ışıktan korumak için tekrar kutusuna konmalıdır. Bir çok köpek HEARTZ'i lezzetli bulduğundan tablet köpeğe elle verilebilir. Alternatif olarak tablet az miktarda köpek mamasına olduğu gibi ilave edilebilir. Köpeğin tableti bütün olarak yutması sağlanmalıdır. (yenilmesini teşvik için tablet köpek maması ile sarılabilir). Köpeğin dozu tam, eksiksiz almasını sağlamaya özen gösterilmelidir.

Tedavi edilen hayvanlar dozun bir kısmının kaybedilmemesi veya çıkartılmamasını sağlamak için ilaç verildikten sonra birkaç dakika süreyle izlenmelidir. Dozun herhangi bir kısmının zayiinden şüphelenilirse tekrar ilaç verilmesi önerilir.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN UYARILAR
HEARTZ potansiyel olarak kalp kurdu larvalarını taşıyan sivrisineklerin (vektörlerin) aktif olduğu dönemlerde aylık aralıklarla verilmelidir. İlk ilaç köpeğin sivrisineklere ilk maruz kalmasından sonra bir ay (30 gün) içinde verilmelidir. Dozlar arasındaki aralık bir ayı geçerse (30 gün) ivermektin etkinliği azalabilir. Bu nedenle optimum performans için tabletler ayda bir kez veya her ayın aynı günü verilmelidir. Müstahzar ergin D. immitis’lere etkin değildir. Bu parazitin 3. ve 4. dönem larvalarını (mikrofiller) % 100’e ulaşan oranda öldürür. Müstahzarın formülasyonunda bulunan pirantel pamoat ile kancalı kurtlar ve askaritleri % 95 oranında öldürür. Bu bakımdan köpekler bu yönde muayene edilmeli ve enfekte iseler tedavi edilmelidirler.

KONTRENDİKASYONLAR
Ölüme sebep olabileceğinden Collie ırkı köpeklere uygulanmamalıdır.
Gebelikte Kullanım: Tavsiye edilen dozlarda gebelikte kullanımı güvenlidir.

İSTENMEYEN ETKİLER
İlacın verilişinden sonraki 24 saat içinde nadirde olsa kusma, ishal, depresyon, anoreksi, gözbebeği genişlemesi, hareketlerde düzensizlik ve aşırı salgılanma görülebilir. Semptomlar kendiliğinden düzelir.



Kurtsanid Oral Tablet

Veteriner AntihelmentikKurtsanid Oral Tablet

Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır

BİLEŞİMİ
Kurtsanid 300 krem renkli ortasından çentikli bolus şeklinde tablet olup; her tablet 300 mg Oksfendazol ve 600 mg Oksiklozanid ihtiva eder.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
Kurtsanid 300 iki ayrı etkin maddenin dengeli kombinasyonu esasıyla hazırlanmış, geniş spektrumlu bir antihelmentik müstahzardır.
Oksiklozanid bir salisilanilid türevidir. Etki alanına giren parazitlerde oksidatf fosforizasyonu engelleyip, yoğun enerji açığı oluşturarak parazitin ölümüne sebep olur. Oksiklozanid önerilen dozlarda trematodlardan F. hepatica ve F. gigantica‘nın erginlerine etkisi yüksektir. Bu parazitlerin genç şekillerinin tedavisi içinde oksiklozanid dozunun miktarı yükseltilmelidir. Ruminantlara ağız yoluyla verildiğinde sindirim kanalından iyice emilir. Başlıca karaciğer, böbrek, bağırsak ve kaslarda birikir ve glukonid bileşiği halinde safrayla vücuttan atılır. Pik plazma seviyesine oral yolla verilişten 45 saat sonra ulaşır.
Oksfendazol bir benzamidazol bileşiği olup, etkinliğini parazitlerin enerji metabolizmasını bozarak gösterir. Antinematodal etkinliğinin yanında anticestoidal etkinliği de vardır. Suda çok az çözünüp sindirim kanalından sınırlı bir şekilde emilir. 5 mg/kg canlı ağırlık dozunda ağız yoluyla verildiğinde 6 saatte plazma 1,25 – 3 µ/ml'lik doruk noktaya ulaşır. Geviş getirenlerde büyük oranda giata ile atılır. T. colubriformis, Ostertagia sp. ve Haemonchus türlerinde benzimidazol grubu antihelmentiklere karşı dirençli suşlar gelişebilir.
Bu iki etkinin bir araya gelmesi ile geniş spekturumlu mide, bağırsak ve akciğer kıl kurtları, karaciğer kelebekleri ve şeritlerinin tedavisinde kullanılan bir ürün oluşmuştur.

KULLANIM YERİ / ENDİKASYONLAR
Kurtsanid 300 sığırlarda ve koyunlarda mide - bağırsak ve akciğer kurtlarının ergin, larva ve yumurtalarının, karaciğer kelebeklerinin erginlerinin ve Moniezia sp. erginlerinden kaynaklanan paraziter enfeksiyonların tedavisi ve korunmasında kullanılır.
Karaciğer kelebekleri
Fasciola hepatica ve Fasciola gigantica (ergin)
Mide bağırsak kıl kurtları
Mide : Haemonchus sp., Ostertagia sp., Trichosrongylus axei
İnce bağırsak: T.colubriformis , Trichostrongylus sp., Nematodirus sp., Cooperia sp., Bunostomum sp., Gaigeria pachyscelis
Kalın Bağırsak: Chabertia ovina , Oesophagostomum sp., Trichuris sp.
Akciğer kıl kurtları
Dictyocaulus spp.
Barsak şeritleri :Moniesia sp.

UYGULAMA ŞEKLİ VE DOZU
Veteriner hekim tarafından başka şekilde önerilmediği takdirde; farmakolojik dozları türlere göre:
Koyunda 5,0 -7,5 mg/kg canlı ağırlık oksfendazol, 15-20 mg/kg canlı ağırlık oksiklozanid
Sığırda 5 mg/kg canlı ağırlık oksfendazol , 10-15 m/kg canlı ağırlık oksiklozanid şeklinde olup :
Pratik Doz:
Kuzu (20 kg) : Yarım Oral Tablet
Koyun ( 40 kg) :1 Oral Tablet
Danalara (100-200 kg) :2-3 Oral Tablet
Sığırlara (200-300 kg) :3-4 Oral Tablet şeklindedir. Sığırlarda 300 kg canlı ağırlık üzerindeki dozlarda sığırlarda 7-9, danalarda 4-5, buzağılarda 2-3 tableti geçmemelidir.
Kurtsanid 300 hayvanlarda ve doğrudan doğruya yutularak veya su içinde eriterek içirmek şeklinde verilir.Tabletler gerektiğinde ortasındaki çentiklerden kırılarak yarım oral tablet halinde kullanılabilir.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN UYARILAR
Etkili bir mücadele için iç parazit ilaçlarının aşağıda belirtilen program dahilinde kullanılması tavsiye edilmektedir.
- Biri ilkbahar ve bir sonbahar olmak üzere yılda 2 ilaçlama,
- Meraların parazitlerle buluşmasını önlemek için çıkmadan önce bir uygulama,
Ovisidal etkinin tamamlanması ve mera bulaşıklığının önlenmesi bakımından tedavi edilen hayvanların 8-12 saat kapalı tutulmaları tavsiye edilir.

İSTENMEYEN ETKİLER
Nadiren ishal, sık, pisleme,iştahsızlık gibi etkiler görülebilirse de bunlar geçici olup bir iki saat içinde kaybolur.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Bromsalan grubu antelmintiklerle geçimsizliği olduğundan birlikte kullanıldığında sığırlarda abortus (yavru atma) ve koyunlarda ölümler yapabilir.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI
İlaç kalıntı arınma süresi ( i.k.a.s. ) Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığırlar 28 gün, koyunlar 21 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Sığırlarda tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 5 gün (10 sağım) süreyle elde edilen inek sütü insan tüketimine sunulmamalıdır. İnsan tüketimi için süt elde edilmekte olan sağmal koyunlarda kullanılamaz.

KONTRENDİKASYONLARI
Sağaltım güvenliği düşük olduğundan karaciğer yetmezliği olan hayvanlarda kullanılmaz.
Gebelikte kullanım: Oksfendazol diğer benzimidazoller gibi teratojenik etki potansiyeli taşıdığından gebeliğin ilk 1/3’ünde bulunan ve doğumuna 1 ay kalan hayvanlara uygulanmamalıdır.

DOZ AŞIMI VE ALINACAK ÖNLEMLER
Oksiklozanid koyunlara 60 mg/kg ve üzeri dozlarda uygulandığında ölüm şekillenebilir. Sığırlarda ise 30 mg/kg dozda uygulandığında ise bazı zehirlenme belirtileri ortaya çıkabilir.

GENEL UYARILAR
Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız.Çocukların ulaşamayacağı yerde ve gıdalardan uzakta bulundurunuz.



Wormnil Oral Pasta

Veteriner AntihelmintikWormnil Oral Pasta

Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır

BİLEŞİMİ
WORMNİL beyazdan kirli beyaza kadar renkli, opak, pasta halinde olup, her gr pasta içinde 3,7 mg abamektin ve 46,2 mg prazıquantel USP bulunur.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
WORMNİL abamektin ile praziquantelin oral pasta halinde bir araya getirilmiş bir kombinasyonudur. Ürün kombinasyonunda bulunan abamektin ile atlardaki yuvarlak kurtların ve dış parazitlerin, praziquantel ile de şeritlerin mücadelesi ve enfestasyonlarından kontrolü hedeflenmiştir.
Abamektin bir avermektin türevi olup Streptomyces avermitilisin bir fermentasyon ürünüdür. Sentetik bir kematerapötiktir. Abamektin ivermektine çok benzeyip C22 ve C23 arasında çift bağ bulunması haricinde ivermektinin aynı yapısını taşır. En az %80 oranında avermektin B1a ve en çok % 20 oranında avermektin B1b ihtiva eder. Parazitlerin nöromuskuler son plaklarında (artropodlar) veya motorik ganglion sinapsislerinde (nevatodlar) Gama Amino Butirik Asit (GABA) salgısını arttırmak sureti ile (Cl) kanallarını açık tutarak motorik sinir impulsunun geçişinin önlenmesi sonucu parazitler felç olur ve ölür. Kan proteinlerine bağlanarak bütün vücuda geniş ölçüde dağılır. Yağ dokularında depolanarak yavaş salındığı ve elimine edildiği için parazit türlerine göre 2-4 hafta arasında değişen kalıcı etkisi vardır. Vücudu büyük ölçüde safra aracılığı ve gaita ile terk eder. Dışkıda fazla miktarda atıldığından çok sayıda uçucu sinek larvasının gelişmesini önler. Çevrede ışığın etkisi ile hızla yıkımlanır. Çevredeki yarı ömrü 4-20 saat arasındadır.
Praziquantel bir izokinolin bileşiğidir. Ağız yoluyla verildikten sonra sindirim kanalından tam ve çabuk emilir. 30-120 dakika sonra pik plazma yoğunluğuna ulaşır. Etkisini şeritlerin zar geçirgeliğini bozarak glikoz alımını engellemek ve parazitlerin enerji depolarını tüketmek suretiyle gösterir. Praziquantelin biyolojik yarı ömrü 3 saat olup %80’i 24 saatte vücuttan atılır.

KULLANIM YERİ / ENDİKASYONLAR
WORMNİL Oral Pasta atlarda aşağıda isimleri yazılı parazitlerin mücadele ve enfestasyonlarının kontrolü için kullanılır. Ürün aynı zamanda benzamidazol grubu ilaçlara karşı rezistans kazanmış olan küçük strongylus’ların tedavisinde de başarılıdır. Atlarda, kısraklarda, gebe kısraklarda ve 6 haftalıktan büyük taylarda kullanılır.
Nematodlar         
Askaritler
Parascaris equorum

Büyük Strongyluslar
Strongylus vulgaris
Strongylus edentatus
Strongylus equinus
Triodontophorus sp.

Onchocerca sp.
Mikrofiller (deri onchocerkiasisi)
   Küçük Strongyluslar
Cyathostomum sp.

Oxyuris
Oxyuris equi

Trichostrongylus
Trichostrongylus axei
   Strongyloides
Strongyloides westeri

Akciğer kılkurdu
Dictyocaulus arnfieldi

Habronema ve Draschia sp.
Deri larvaları (yaz yaraları)
          
Cestodlar         
Anoplocephala perfoliata
A.magna
Paranoplocephala mamillana         
          
Dipteralar         
Gasterophilus sp (Larva)         

UYGULAMA ŞEKLİ VE DOZU
Veteriner hekim tarafından başka şekilde önerilmediği takdirde: Atlara direk ağızdan verilmek suretiyle kullanılır. Tavsiye edilen doz 20 kg canlı ağırlık için 1 ml oral pastadır. Farmakolojik doz 0,2 mg/kg abamektin ve 2,5 mg/kg praziquanteldir. Bir enjektörün içeriği 32,4 gr olup 600 kg canlı ağırlıktaki bir atı tedavi eder. Enjektör pistonunun üzerindeki her ağırlık işareti 100 kg canlı ağırlığın tedavisi için yeterli olan 5,4 gr oral pastayı içerir.
Enjektörün pistonu üzerindeki doz kilit halkası, hayvanın canlı ağırlığına göre, piston üzerindeki uygun yere getirilir. Enjektör atın ağzının yan tarafından, ön ve arka dişler arasındaki boşluktan içeri sokulur. Piston ittirilmek suretiyle enjektör içindeki istenen miktar pasta dilin arka kısmına bırakılmış olur. Bütün dozun yutulmasını sağlamak için ilacın verilişinden sonra atın başı birkaç saniye kaldırılmamalıdır.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLERİ İÇİN UYARILAR
Etkili bir mücadele için tedavinin aşağıda belirtilen program dahilinde uygulanması tavsiye edilir.
Şerit tedavisi
Temmuz ve Ekim aylarında senede iki kere yapılmalıdır.
Yuvarlak kurt tedavisi
Bir aylıktan sekiz aylığa kadar olan taylarda her dört haftada bir.
Atlar ve Midilliler
Sekiz aylıktan büyüklerde rutin olarak her 6 veya 8 haftada bir, yazın çayıra çıkınca her 4 veya 6 haftada bir uygulama yapılmalıdır. Her zaman atlar otlağa çıkarmadan önce ve kış için ahıra alınırken birer tedavi yapmalıdır.
Emziren kısraklar
Emmekte olan tayların çayırdan maruz kalacakları Strongylus riskini azaltmak için temiz çayırlar kullanılabilir (yeniden ekilmiş veya bir önceki yıl atların otlamadığı meralar). Kısraklar meraya çıkmadan 3-4 hafta önce ve sonbahar sonuna kadar ayda bir defa tedavi edilmelidir. Taylı kısraklar için en ideali ya temiz meraya çıkarılmalı veya bu mümkün değilse haziran ayına kadar meraya çıkarılmamalıdır.

İSTENMEYEN ETKİLER
Tavsiye edilen şekilde kullanılmasında istenmeyen etkiler görülmez.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI
İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s): insan gıdası olarak kullanılacak hayvanlarda kullanılmaz.

GENEL UYARILAR
Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde bulundurunuz.



Wormtal Plus Oral Tablet

Veteriner AntihelmintikWormtal Plus Oral Tablet

Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır

BİLEŞİMİ
WORMTAL PLUS, açık sarı renkli, ortasından çentikli tablet şeklinde olup her tablet; 50 mg Praziquantel, 144 mg Pirantel pamoat, 150 mg Febantel ihtiva eder.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
WORMTAL PLUS köpekler için hazırlanmış, üç aktif maddenin dengeli bir şekilde bir araya gelmesinden oluşmuş geniş spektrumlu bir antihelmentiktir
Praziquantel izokinolin bileşiklerinden geniş spekturumlu anticestoidal (şeritlere etkili) etkili bir ilaçtır. Etkisini; şeritlerin zar geçirgenliğini bozarak glikoz alımını engelleyip parazitlerin enerji depolarını tüketmek suretiyle gösterir. Praziquantel ile şeritin (cestod) tamamında çok kısa bir süre sonra strobilada bütün halkalar boyunca şiddetli kasılmalar olur ve bunu sonucunda barsağa gömülü çengeller serbest kalır ve barsakla parazitin teması kesilir. İlaç şeritlerin larvalarına da etki eder. Praziquantel’in biyolojik yarılanma ömrü 3 saat olup %77 oranında plazma proteinlerine bağlanır ve %80’ni ilk 24 saatte vücuttan atılır. Metabolitleri köpekte %66 dolayında idrar ile atılmaktadır. Praziquantel uygulandıktan sonra %75 ila %100 oranında hızla emilir ve 30 dakika sonra maksimum serum konsantrasyonuna ulaşır ve vücut dokularına dağılarak, karaciğerde biyotransformasyona uğrar.
Pirantel pamoat tetrahidroprimidin türevi ürünlerdendir ve yuvarlak kurtların (nematodların) mücadelesinde kullanılır. Parazitleri sinirsel iletişimlerini etkileyerek yok eder onların neuro-musculer reseptörlerine bağlanır çok yavaş çözülür, parazitleri felç ederek vücut dışına atılmasını sağlar. Uygulamadan 4 -6 saat sonra pirantel miktarı plazmada 0,6 mm/ml’ye ulaşmakta, 96 saat sonra bileşik büyük oranda vücuttan metabolize olarak %15 dolayında idrar ile, diğer kısmı ise dışkı ile atılmaktadır.
Febantel ön benzimidazollerden olup, fenilguanidin bileşiğidir. Parazitlerin enerji metabolizmasını bozmak sureti ile nematodları yüksek derecede etkiler. Mitokondriyal reaksiyonların baskılanması ve glikoz transport sisteminin bozulmasına yönelik etki (fumarat redüktaz enzimi inhibisyonu) sadece helmintlerin tüm gelişme dönemlerine sınırlı olmayıp, larva içeren yumurtaları da kapsar. Febantel oral alımından sonra organizmada metabolize olarak, fenbendazol ve oksfendezola dönüşür. %20 dolayında idrar ve gerikalan kısım ise dışkı ile atılır.

KULLANIM YERİ / ENDİKASYONLAR
WORMTAL PLUS; köpeklerin yuvarlak kurtlarından (nematod) ve şeritlerinden (cestod), aşağıda isimleri yazılı her türlü parazitlerinden oluşan enfeksiyonlarının mücadele ve kontrolünde kullanılır.

Askaritler
Toxocara canis
Toxocaris leonina (erginleri ve ergin olmaya yakın türleri)
Kancalı Kurtlar
Uncinaria stenocephala
Ancylostoma caninum (erginleri)
Kamçılı kurtlar
Trichuris vulpis (erginleri)
Şeritler
Echinococcus granulosus
Echinococcus multilocularis
Multiceps multiceps
Dipylidium caninum
Tenya sp.
Mesocestoides sp.
Joyeuxiella pasqualie (erginleri ve gençleri)

UYGULAMA ŞEKLİ VE DOZU
Veteriner hekim tarafından başka şekilde önerilmediği takdirde; köpeklerde ürünün farmakolojik dozu 5 mg/kg canlı ağırlık praziquantel; 14,4 mg/kg canlı ağırlık pirantel pamoat; 15 mg/kg canlı ağırlık febantel olup pratik dozu 1 tablet 10 kg canlı ağırlıktaki köpek içindir. Hayvanların ağırlıklarına göre tabletler bölünerek de verilebilir.
Küçük köpekler için:
   2 kg canlı ağırlık için 1/4 tablet
   2 -5 kg canlı ağırlık için 1/2 tablet
   6 -10 kg canlı ağırlık için 1 tablet
Orta büyüklükteki köpekler için
   11 -15 kg canlı ağırlık için 1 ½ tablet
   16 -20 kg canlı ağırlık için 2 tablet
   21 -25 kg canlı ağırlık için 2 ½ tablet
   26 -30 kg canlı ağırlık için 3 tablet
Büyük köpekler için
   31 -35 kg canlı ağırlık için 3 ½ tablet
   36 -40 kg canlı ağırlık için 4 tablet
Tabletler köpeklerde doğrudan verilebileceği gibi, gıda içine koyularak da verilebilir. Köpeklerde ilaç verilmeden önce veya verildikten sonra her hangi bir gıda kısıtlamasına gerek yoktur. Uygulanacak doz bir seferde verilmelidir.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN UYARILAR
Toxacara’ların kontrolü için doğuran köpekler, doğumdan iki hafta sonra başlamak üzere sütten kesilene kadar her iki haftada bir tedavi edilmelidir. Köpek yavruları doğumun dördüncü haftasından itibaren 12’ci haftaya kadar her iki haftada bir tedavi edilmelidir. Daha sonra ise tedavi her 3 ayda bir tekrarlanmalıdır, bu tedavi dişi köpeklerde ve yavrularda uygulanabilir.
İlaçlama D. caninum enfeksiyonu olan hayvanlarda iki hafta aralıklarla, Echinococcus granulosus hayat siklusunu kırmak için 45-60 gün aralıkla, E.multiocularis hayat siklusunu kırmak için 30-45 gün araklı yapılır.
Ergin köpeklerin rutin paraziter tedavileri her üç ayda bir yapılmalıdır. Şayet yoğun bir yuvarlak kurt enfeksiyonu varsa tedavi 14 gün aralıklarla yapılmalıdır.
Cestod enfeksiyonlarının başarısı için dış parazit mücadeleside yapılmalıdır. Ara konakçı kontrolü sağlanmadığı taktirde şerit tedavisi tekrar edilmelidir.
Gebelikte Kullanım: Febantel, gebe hayvanlara gebeliğin ilk 2/3’lük dönemi içinde teratojenik etki göstermektedir. Gebe köpeklerde doza dikkat edilmelidir.

İSTENMEYEN ETKİLER
Pirantel tuzlarına karşı hayvanların tahammülü tavsiye edilen dozlarda oldukça iyidir. Praziquantel’in köpeklerde kullanılmasında çok nadir ve ciddi olmayan kusma, iştahsızlık ve ishal vakaları görülmüştür. Pyrantel embonat’ın Febantel’in defalarca doz aşımı halinde bile köpeklerde çok iyi tolere edilir ve istenmeyen yan etkiler görülmemektedir.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Dexamethasone uygulaması praziquantelin serum konsantrasyonunu azaltabilir. Piperazin, organofosfor bileşikleri ve Levamizol ile beraber kullanılmamalıdır.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT
Wormtal Oral Tablet ’in içerdiği üç etkin madde de toksisiteleri düşük olarak sınıflandırılmıştır. Ürün 6 -10 kat dozda uygulanmış ve herhangi bir toksikolojik belirtiler görülmemiştir. Nadirde olsa, diyare, sancı ve kusma görülebilir.
Linkback: http://www.gencveteriner.com/index.php?PHPSESSID=c1c6bd45be158fb9836d2e6fb4281aeb&topic=3375.0
« Son Düzenleme: 31 Temmuz 2011, 12:34:34 Gönderen: Malevolance »