GençVeteriner | Veteriner Hekimlik ve Evcil Hayvan Portalı
Veteriner Hekim ve Evcil Hayvan Platformu

İnfeksiyöz Bovin Keratokonjonktivitis - Pembe Göz

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı eXcaLibuN

  • Administrator
  • Fanatik Üye
  • *
    • İleti: 4732
    • Teşekkür: 1600
    • Cinsiyet:Bay
  • Veteriner Hekimlerin Dünyası
  • Sınıf: Mezun
  • Üniversite: Yüzüncü Yıl
İNFEKSİYÖZ BOVİN KERATOKONJONKTİVİTİS
NEW FOREST GÖZ, PEMBE GÖZ


ETİYOLOJİ:
Moraxella bovis.

BULAŞMA:
İnfeksiyon, taşıyıcı ineklerin lakrimal sisteminde lokalize olur. Mekanik korneal lezyon, sinekler, mekanik vektörler vb ile bulaşma görülür.

KLİNİK BELİRTİLER:
Hastalığın çiftliğe ilk girişinde epidemik salgınlar baş gösterir; sıcak aylarda insidans daha yüksektir (sinekler, toz, daha yüksek UV solar radyasyon, vb.) ve genel olarak da daha genç hayvanları etkileyerek erişkin sürülerde bağışıklığa doğru ilerler. Genellikle unilateraldir, hastalığa epifora, konjunktivitis, fotofobi, korneal infeksiyon ve ülserasyon da eşlik eder. Oküler infeksiyona ek olarak, IBK süt üretiminde azalmaya ve besi buzağılarında çevrim oranında ve büyüme oranında düşüşe neden olmaktadır.

LEZYONLAR:
Göz yaşı akıntısında artış, fotofobi nedeniyle gözlerin kapalı tutulması, korneal ödem (beyazımsı kornea) izlenir. Korneanın merkezinde yuvarlak bir ülserasyon oluşumu tedavi ile ya da tedavi uygulanmadan iyileşebilir ya da ülserasyonun tüm korneal parenşime tamamlanmasıyla sonuçlanır.

DIAGNOZ:
Klinik: lezyonlar dikkate alınarak yapılır. Ayırıcı tanı IBR ve Listeriozisi de içermelidir. Bakterioloji: kültür ve antibiogram.

TEDAVİ, ÖNLEMLER VE KONTROL:
Topikal, oküler ya da subkonjunktival antibiyotik tedavisi uygulanmasına olgunun şiddetine göre karar verilir (korneal ülserasyonun olup olmaması). Anti-inflamatuar ajanlar kullanılabilir, ancak ülserasyon olduğu sürece kortikosteroid kullanılması engellenmelidir. Kullanılabilecek antibiyotikler şöyle sıralanabilir: penisilin, sefalosporin ve tetrasiklin. Çevredeki toz ve hijyenin kontrolü, padoklarda altlık olarak sap ve samanın doğru dağıtılması, insektisitlerle sineklerin kontrol altına alınması önemlidir. Aşıların ya da çiftliği etkilemekte olan suşa spesifik oto-aşıların (içlerinde pili ya da adezinler vardır) kullanılması önerilmektedir. Bu nedenle IBR’nin aşıyla kontrol edilmesi önerilir, çünkü her iki problem de (IBR ve IBK) birbirine eşlik edebilir ve durumun şiddetini arttırabilir.
Linkback: http://www.gencveteriner.com/index.php?PHPSESSID=d9300dd65f705ee0711e26e9c83eef6c&topic=4184.0
Beşeri hekimlik insan içinse Veteriner Hekimlik insanlık içindir.
Denilebilir ki insan hekimliği veteriner' in yanında okyanusa karşı iç deniz gibidir... 'İsmet İnönü - 1943'
Bilgi, paylaşıldıkça çoğalır.
Kör bir kurşun kalem dahi, keskin bir hafızadan daha iyidir.

https://vetrehberi.com