GençVeteriner | Veteriner Hekimlik ve Evcil Hayvan Portalı
Veteriner Hekim ve Evcil Hayvan Platformu

Damızlık İthaller ve Ülke Tavukçuluğumuzu Islah Çalışmaları

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı vethekim_01

  • Aktif Üye
  • *
    • İleti: 108
    • Teşekkür: 9
    • Cinsiyet:Bay
Birçok ülkede hibrit materyal üretimine duyulan ilgili 1960’lt yılların başlarında yurdumuzda da görülmüş ve ilk kez 1963 yılında 11064 adet olarak ithal edilen parent stock civciv sayısı her yıl artarak 1976 yılında 401275 adedi et tipi olmak üzere 592450 adede yükselmiştir. İthalat miktarında bu tarihten sonra sürekli azalma görülmüş ve 1981 yılında 286664 olarak gerçekleşmiştir.

Gerek bu gerekse bundan sonraki yıllarda ithalattaki bu düşme grand garent stock ithalatında görülen artışla izah edilebilmektedir. Ülkemizin ticari hibrit ihtiyacı yerli genotiple sağlanmadıkça bu alanda dışa bağımlılıktan kurtulmak mümkün olmayacaktır.

Söz konusu damızlık ithaller teknik olarak ülkemiz tavukçuluğuna bir canlılık kazandırmış ise de gittikçe artan bir döviz kaybına ve bazı tavuk hastalıklarının(G.R.D., Marek, Laringo Traheitis) yurdumuza girmesi ve ülke tavukçuluğumuzun sürekli dışa balı olması gibi sakıncaları da ortaya çıkmıştır. Bunları önlemek amacıyla 1968 yılında Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde hibrit ebeveyni elde etme çalışmaları başlatılmıştır. Broyler yönlü çalışmalar bilahare Aydın-Erbeyli Araştırma Enstitüsüne nakledilmiş, yumurta yönlü hibrit elde etme çalışmaları da Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü’nde devam etmiştir. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı kayıtlarına göre 1961 yılından itibaren 1987 yılına kadar 19 yıllık bir çalışma sonunda ülkemizde üretilen yerli hibritlerle talebi karşılama bakımından et yönlü ticari civcivlerde yerli hibritin %1 oranında ve yumurtacı hibritin de %2.5 oranında kaldığı belirlenmiştir. Bugünkü duruma ait her hangi bir kayda ise rastlanmamıştır. Buradan, yerli hibritlerin ülke ihtiyacını karşılamada üretim bakımından çok yetersiz olduğu anlaşılmaktadır. Uzun dönemli milli hedef ve çıkarlarımız gözetilecek ise, tavukçulukta damızlık materyal ihtiyacının da yurt içinden sağlanması gerekmektedir. Bu amaçla aşağıdaki hususlar dikkate alınmalıdır.

1. Rasgele örnekleme testleri ile yerli ve yabancı hibrit mukayeseleri yapılarak sonuçlar hibrit ismi verilerek açıklanmalıdır. Böylece damızlık ve ticari yetiştiricilere ışık tutulması

2. Mevcut et ve yumurta yönlü yerli hibritlerimizin performanslarının yükseltilmesi

3. Yerli hibrit elde etme çalışmalanna özel sektörün de katılması ve mevcutların yanında yeni hatların geliştirilmesi

4.
Kamu tarım işletmeleri tavukçuluk birimlerinin personel, ekipman ve tüm ihtiyaçlarının karşılanması ve bu müesseselerin bu amaçla kullanılmalarının sağlanması.

5. Kapasite ve üretim arttırılarak ilk kademede ülkemiz talebinin karşılanması ve ikinci kademede de ihracata dönük olarak çalışmalar yapılması.



vethekim_01
Linkback: http://www.gencveteriner.com/index.php?PHPSESSID=760c22d1863d9c02d1aca13d59a01394&topic=1408.0