GençVeteriner | Veteriner Hekimlik ve Evcil Hayvan Portalı
Veteriner Hekim ve Evcil Hayvan Platformu

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı vethekim_01

  • Aktif Üye
  • *
    • İleti: 108
    • Teşekkür: 9
    • Cinsiyet:Bay
Hayvansal Protein İhtiyacının Karşılanmasında Tavukçuluğun Önemi

Bedensel ve zihinsel gelişmede ve insan sağlığında hayvansal protein tüketiminin önemli rolü bilinmektedir. 20. yy. boyunca beslenme bilgisinin ilerlemesi insanların beslenme görüşleri ve alışkanlıklarında değişiklik meydana getirmiştir. Hızlı nüfus artışı, nüfusun tarımdan sanayii akışı, endüstrinin yoğunlaşması, şehirleşme sosyal yaşantıda değişme meydana getirmiştir. Bütün bu değişmeler hayvansal protein, özellikle et açığının giderek artmasına neden olmuştur.
Tavukçuluk ülkemizde geçerli olan hayvancılık kolları arasında hayvansal proteinin en ekonomik olarak üretilebilen bir yetiştiricilik olarak görülmektedir. Ayrıca tavukçulukta yatırımın dönüşümü, geçerli olan diğer hayvancılık kollarına nazaran çok daha kısa sürede olmaktadır.
Yemin ete dönüşüm oranının çok uygun olması nedeniyle protein talebini karşılamada tavuk ürünleri, kırmızı et ve süt mamulleri gibi diğer protein kaynaklarından daha çok tercih edilmektedir. Böylece hayvansal üretim kolları arasında tavukçuluk, hayvansal proteinin en kolay ve en ucuz sağlanabilecek özelliktedir. Bahsedilen bu gerçeklerle tavuk eti ve yumurta insan beslenmesinde görülen protein eksikliğine etkili bir çözüm olarak görülmektedir. Bu nedenlerle bugün için tavukçulukta gaye üreticiler açısından kür sağlamak ise de dünya tavukçuluk endüstrisinin amacı et ve yumurta şeklinde yüksek kaliteli protein kaynağı olarak zengin gıda maddelerinin üretimi şeklinde tanımlanmaktadır.

Tavukçuluğun Ülke Ekonomisinde Katkı Şekilleri

Türkiye bir tarım ve hayvancılık ülkesidir. Son yıllarda ülkemizin bir sanayii ülkesi olduğuna dair görüşler de vardır. Bugün ve gelecekte böyle olsa veya gelecekte sanayi toplumuna geçmemiz halinde de ülkemizde tarım ve hayvancılığın öneminin azalacağını gerektirmez. Çünkü Avrupa’da sanayi toplumu dediğimiz ülkelerde sanayi yanında tarım ve hayvancılığın da büyük gelişme gösterdiği görülmektedir. Ülkemizin şartları ve imkanları da dikkate alınırsa hayvancılık sektörüne gereken önemin verilmesi gerektiği anlaşılır. Tavukçuluk ta hayvancılık içerisindeki faaliyet kollarından biridir. Tavukçuluk sektörünün ülke ekonomisine belli bir katkı payı olup bu katkının gelecekte daha da artacağı beklenmelidir. Tavukçuluğun ülke ekonomisine katkı şekilleri aşağıda incelenmiştir.

1. Tavukçuluk bugün geçimini tamamen bu faaliyetten sağlayan büyük işletmeler yanında kırsal kesimde, köylerde düşük verimli karışık mahalli ırklara bazen da temin edebildikleri taktirde ticari hibritlerle aile tavukçuluğu şeklinde 5-10 yada daha fazla sayıda tavukla yapılmaktadır. bu aileler, böylece tavuk eti yada yumurta ihtiyaçlarını tamamen veya kısmen karşılayabilmektedirler. Hatta bir miktarda çevrelerine satarak cep harçlığı yapmaktadırlar. Bu alışkanlık eskiden beri devam etmektedir.

2. Dört yada beşbin ve daha büyük kapasiteli işletme sahipleri geçimini tamamen bu faaliyetten sağlarlar ve ürettikleri ürünlerle de milli ekonomiye katkıda bulunurlar. Ayrıca bu ürünlerin ülke insanlarımızın hayvansal protein ihtiyaçlarının karşılanmasındaki önemi de yukarıda açıklanmıştır.

3. Damızlık ve ticari işletmelerin sayı ve kapasitelerinin artması yem sanayii, kuluçka ve diğer kümes ekipmanları sanayii, ilaç endüstrisi ve kesimhane gibi tavukçuluk sektörünün tüm kollarındaki gelişme, herbirinin ayrı işkolu olarak büyümesi, bu sektördeki işçi istihdamını da gittikçe arttırmaktadır.

4. Bir önceki maddede belirtilen tavukçuluk sektörünün tüm kollarında yapılan üretimin iç ve dış ticaretteki etkinliği, ihracat imkanı, döviz gelirleri ile milli ekonomiye katkısı söz konusudur.

5. Ürünlerin üretiminden tüketiciye sunulmasına kadar geçen safhalarda kurulan pazarlama zinciri ile iş imkanları doğmaktadır.

6. Tavukçuluk sektörünün gittikçe gelişmesi sonucu bu alandaki ziraat mühendisi, veteriner hekim, ziraat teknisyeni ve hayvan sağlık memuru istihdamı da artmaktadır.

7. Tavukçulukta yan ürünlerin de ekonomik bir değeri vardır. Tavuk gübresi tarım toprakları için aranılan bir gübredir. Kesimhane artıkları ve kuluçkahane artıklarının değerlendirilmesi mümkündür.

8. Ülkemizde henüz olmasa bile özellikle A.B.D. de, ayrıca Avrupa’da tavuk eti ve yumurta ürünleri teknolojisi gelişmiş ve yeni urun ler ortaya çıkmıştır. Bu teknolojinin de yeni ürünleri ile ekonomiye katkısı söz konusudur.



vethekim_01


Linkback: http://www.gencveteriner.com/index.php?PHPSESSID=b9b527c42787f5b5d5d20e5bd468e3fe&topic=1268.0