İran kedimde aşı sonrası problem :(

Başlatan miyu, 02 Nisan 2009, 22:56:48

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

« önceki - sonraki »

miyu

*
Üye
İletiler: 10
Çok endişeleniyorum lütfen bana yardım edin. İran kedime 2 gün önce veteriner hekimimiz tarafından droncit iğnesi yapıldı bacağının arkasından. Ancak çok debelendi ve çok bağırdı aşı olurken bu kez normalde öyle olmazdı hiç. O günden bugüne de o bacağının üzerine pek basamıyor yürürken topallıyor. Sürekli kontrol ediyorum herhangi bir şişlik oluşmadı o bölgede ama 2 gün geçti hala topallıyor olması beni çok üzdü ne yapabilirim bu durumda ne zaman geçer geçer değil mi? Ayağını hafif hafif basıyor ama sanki yukarıdan kas çekiyormuş gibi topallıyor bir de o ayağının pati yastığına masaj yapınca normalde çiçek gibi patisini açması gerekirken hiç açmıyor. Veterinerimiz ince uçlu iğne kullanığı için ve zaten droncitin böyle yakan bir iğne olması dolayısıyla böyle olmuş olabileceğini geçmesini beklemekten başka çare olmadığını söylüyor ama ben yine de sizlere sormak istiyorum lütfen fikirlerinizi paylaşın benimle en azından içim rahatlar biraz...

vetmelih

*
Tecrübeli Üye
İletiler: 310
endişe edilecek bir durum yok..droncit  iç parazit iğnesi olup çok tehlikeli bir iğne değildir..kedinizin iğne yapılırken çok hareketli olmasından dolayı o bölgede geçici defarmasyonlar şekillenmiş,buna bağlı olarakta ayakta basarken ağrı ve topallama oluşmuş..birkaç güne kadar bişeyi kalmaz dememiz için kedinizi görmemiz gerekir..bence rahat olun ve en önemlisi veteriner hekiminize güvenin..
"Çünkü bir tecrübe etsen senin aklın da yatar,
Bize insan hekiminden daha lazım baytar'' M.Akif Ersoy

miyu

*
Üye
çok teşekkür ederim yanıtınız için :)

vetmelih

*
Tecrübeli Üye
ben teşekkür ederim,yardımcı olduysam ne mutlu bana :)

daniel_22

*
Üye
İletiler: 19
Ben biraz geç okudum ama vetmelih, dikkat ettiysen eğer bacağının arkasından yaptı iğneyi diye belirtmiş Miyu? Bilinen bir gerçek vardır ki antiparaziter iğneler sıklıkla deri altı yapılır. Bu tür ilaçların kas içi enjeksiyonu genellikle ödem, apse tarzı problemler oluşturmakta ve ilacın etkinliğini yok etmektedir. Zaten droncite dikkat ettiysen eğer yağlıdır ve yağlı ilaçlar genellikle deri altı uygulanır ki emilimi kolay gerçekleşsin. Umarım kedinin bir problemi kalmamıştır. Ama lütfen yapılan uygulamalara dikkat edin. Biz veteriner hekim olarak herşeyden önce bizimle konuşamayan canlıların sağlığından sorumluyuz ki bu çok büyük bir sorumluluktur.

Sağlıklı günler dilerim.

eXcaLibuN

Veteriner Hekim
Administrator
*
Fanatik Üye
İletiler: 4,734
Veteriner Hekimlerin Dünyası
daniel_22 çok güzel yerlere temas etmiş kendisine teşekkür ederim..ama ben sadece tek bır noktayı soylemek istiyorum...ilaç sanayısı o kadar çok gelişti ki eskiden yağlı olarak bıldığımız veya sadece derı altı veya kas içi yaptığmız ilaçlar artık öyle varyantları çıkıyor ki diğer yöntemlerle uygulanabılıyor ...burada ki durumda iğneyı vuran bır veteriner hekim ve o da muhakkak bılıyordur antiparazit ilaçların çoğu deri altı yapıldığını ama ilaç sektorunu değişik nedenlerle kas içi olanıda çıkartmıştır ..yanı demek istediğim veteriner hekim kas içi yapmışsa mutlaka bu tarz bı ilaç kullanmıştır...ama değerli uyemız daniel_22 nın de dedıklerını göz ardı edemeyız ...

Beşeri hekimlik insan içinse Veteriner Hekimlik insanlık içindir.
Denilebilir ki insan hekimliği veteriner' in yanında okyanusa karşı iç deniz gibidir... 'İsmet İnönü - 1943'
Bilgi, paylaşıldıkça çoğalır.
Kör bir kurşun kalem dahi, keskin bir hafızadan daha iyidir.

https://vetrehberi.com

vetmelih

*
Tecrübeli Üye
sevgili daniel_22..droncit verdiğin bilgiler göz ardı edilmez faydalı bilgiler bu yüzden teşekkür ederim..ama droncit iğnesi deri altı yapıldığı gibi kas içi de yapılabilir..ben burda iğnenin ne tür yoldan yapıldığını tatışmıyorum..miyu arkadaşımızın tereddütlerini gidermeye çalışıyorum..veteriner hekimin tercihi kas içi olmuş olabilir..biz burda miyu arkadaşımızın verdiği bilgiler ışığında  hareket ediyoruz..ilk mesajımda yazdığımı tekrarlamak istiyorum.birkaç güne kadar bişeyi kalmaz dememiz için kedinizi görmemiz gerekir..bence rahat olun ve en önemlisi veteriner hekiminize güvenin..

daniel_22

*
Üye
Ben kesinlikle yapılamaz demedim yapılır elbette ama yapıldığı taktirde ödem, apse ve miyunun kedisinde görüldüğü gibi semptomlar ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle bu tarz ilaçlar genellikle deri altı yapılır. Hem kedinin az canı yanar, hem hasta sahibinde bu tarz tereddütler oluşmaz, hemde ilacın etkinliği azalmaz. 

vetmelih

*
Tecrübeli Üye
ben aksini söylemiyorum,ben yada çoğumuz droncit iğnesini deri altı yaparız ama iğneyi yapan veteriner hekim kas içi yapmış,bu kati surette yanlış değil ama uygulama kolaylığı, etki mekanizması ve seninde dediğin gibi bölgede oluşabilecek apselere neden olmaması için deri altı tercih edilebilir..

eXcaLibuN

Veteriner Hekim
Administrator
*
Fanatik Üye
İletiler: 4,734
Veteriner Hekimlerin Dünyası
Alıntı yapılan: daniel_22 - 11 Nisan 2009, 15:29:00
Ben kesinlikle yapılamaz demedim yapılır elbette ama yapıldığı taktirde ödem, apse ve miyunun kedisinde görüldüğü gibi semptomlar ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle bu tarz ilaçlar genellikle deri altı yapılır. Hem kedinin az canı yanar, hem hasta sahibinde bu tarz tereddütler oluşmaz, hemde ilacın etkinliği azalmaz. 

ben uygulama yonu olarak birşey demek istiyorum eğer kas içi uygulanıyorsa bu varyantı ilaç firması tarafından üretilmişse kas içi uygulamalarda ödem vs yapmaz ama olma riski fazladır neden diyeceksınız tamamen veteriner hekimin o anki hatasından dolayı kaynaklanıyor...çok nadırde olsa ınsanlar anlık ufak hatalara neden olabılırler..sinire denk gelmiştir kılcal damara denk gelmiştir olabilir yanı ama bunlar eğer düşündüğüm gibiyse vetmelih inde dediği gibi onemli değil...
Beşeri hekimlik insan içinse Veteriner Hekimlik insanlık içindir.
Denilebilir ki insan hekimliği veteriner' in yanında okyanusa karşı iç deniz gibidir... 'İsmet İnönü - 1943'
Bilgi, paylaşıldıkça çoğalır.
Kör bir kurşun kalem dahi, keskin bir hafızadan daha iyidir.

https://vetrehberi.com

miyu

*
Üye
Yaa arkadaşlar aradan 2 hafta geçti hala bacakta topallama ve ellediğimde acı devam ediyor. Veterinerimiz kaç kere geldi kontrol etti ama yapıcak bişey yok zamanla geçer demekten başka birşey söylemedi. Aşıyı olurken çok debelenmişti ve çk acı acı bağarmıştı normalde hiç böyle olmazdı bu sefer iğnenin gelmemesi gerekn bir yere geldiği çok belli yani. Kontrollerde bacağını çekme germe gibi pozisyonlarda bir sorunu yok ayağı felç olmamış dedi veteriner hekimimiz. Ancak benim evde gözlemlediğim yürürken topallaması haricinde o ayağının oldugu taraftaki kalçasına masaj yaptırmıyor çok canıo acıyor ve bir yerden bir yere hoplayamıyor mesela yerden masaya... Bunun haricinde zaten bir problem daha çıktı. Veterinerimiz bu topallama ağrıdan kaynaklanıyor olabilir dedi bunu anlamamız için rimadyl ağrı kesici yapalım dedi Bir kez yaptık bir işe yaramadı bacağı yine aynıydı. Ancak o iğneden sonra kusmaya başladı. O iğneyi olalı 1 hafta oldu. 1 haftadır her gün sabaha karşı 5 sıraları 2 veya 1 kez kusuyor. Tabii ben iyice üzüldüm kaş yapayım derken göz çıktı galiba diye. Veterinerimiz kusmaların rimadyl iğnesiyle hiç bir alakasının olamayacağını söyledi. Ama ben kedimi biliyorum o iğneyi vurulmadan önce hiç kusma gibi bir derdi yoktu. Her kedi gibi haftada 1 kez falan malt macunu versem de tüy topağı kusardı. Ama bu her gece aynı saatlerde düzenli kusma şeklinde değildi. Neyse ben pimpirikli bir kedi annesi olarak gerek yok dese de veterinerimiz kan tahlili yaptırdım. Zaten her sene yaptırma taraftarıyım sonucta kedim 5 yaşında. Kan tahlillerinde her hangi bir anormal değer çıkmadı. Bunun üzerine de veterinerimiz bu kusmalar günde 5-6 kez olsa bir şey ifade ederdi bir kez kusması bişey demek değildir yok bişeyi önemsemeyin deyip bizi eve yolladı. İyi ama 1 hafta oldu her gece aynı saatte kurulu gibi kusuyor bu hayvancık. Bu bence gayet anormal bir durum ama bana gerekli cevabı veremediğini hissediyorum veterinerin. Kedimi Royal Canine Persian mamayla besliyorum ve her gün düzenli gimpetin malt pasta sından tüy topağı için veriyorum. Sizce durum bu bilgiler ışığında nedir? Yardımcı olursanız yine çok sevinirim. Çocuğum şimdi hem hala topallıyor hem de kusuyor. ???

daniel_22

*
Üye
Sevgili Miyu; kedinizde var olan problemin kontrol edilmeden yorumlanması çok güç. Ancak verdiğiniz bilgiler ışığında yorumlar yapılabilir ki buda gerçeği ne kadar yansıtır tartışılır. Öncelikle kedinizdeki topallama sorunu için röntgen çekilmeli, belirgin deformasyonlar varsa tespit edilmeli ve buna göre önlem alınmalıdır. Ama bazı durumlarda hayvanlar psikolojik olarakta her ne kadar ağrıları sızıları olmasa da öncesinde yaşadıkları ağrının etkisiyle bu topallama olayını sürdürmektedir. Ancak başta da belirttiğim gibi muayene edilmeden söylenen her söz muallakta kalır. Kusma konusunda ise rimadyl herhangi bir şekilde kusmaya sebep olabilecek bir iğne değildir hele ki bu kadar uzun süremeyeceği kanaatindeyim. Ancak tek bir dozun da ağrıyı ve topallığı kesmekte yeterli olmayacağını düşünüyorum. Herhangi bir müdahale yapılıncaya kadar kedinizin ağrıyan bölgesine sıcak havlu koyarak hafif masajlar yapmanız onu biraz olsun rahatlatacaktır. Yedirdiğiniz ek olarak başka bir mama yada besin varsa bu midesine dokunmuş olabilir. Bu arada kediniz dişimi erkekmi? Burada veteriner hekiminin kedinin kusmasına önlem olarak kusma önleyici bir ilaç vermesi gerekirdi. Hatta şüphe duyup midesinin baryum sülfatlı filmi de çekilebilirdi. Eğer varsa yakınınızda bir hayvan hastanesine yada veteriner fakültesine gitmenizi tavsiye edebilirim.

Umarım en kısa zamanda bu sorunları atlatıp sağlığına kavuşur kediniz..

miyu

*
Üye
Yanıtınız için teşekkürler.. Kedim dişi ve kısırlaştırılmış 5 yaşında. Kan tahlilinde anormal bir veri çıkmadığı için veteriner bu konuda bir şey yapmak istemedi geçici birşeydir dedi. Bir de veterinerimiz çok gelişmiş aletlere sahip bir klinikte çalışmıyor. Küçükyalı'da oturuyorum röntgen gibi şeyler için bu tarafta nereye gitmemi önerirsiniz? Veterinerimiz bacağını muayene ettikten sonra sinir felci vs yok kas zedelenmesidir bu büyük ihtimalle kendi kendine geçer diye ısrar ediyor. Yoksa ben zaten röntgene gidelim demiştim ilk hafta bu salı 3 hafta olacak bacağının durumu. Önceleri patisinin parmaklarını açamıyordu altını kaşıyınca falan şimdi açmaya başladı mesela sanırım bu bir gelişme değil mi hala topallasa da... Kusmasına gelince farklı hiçbir şey yedirmedim zaten çok hassas kediler ben de çok dikkat ediyorum bakımına. Yalnız iyi haber 1 haftadır her gece 1-2 kez kusuyordu, ilk kez dün gece kusmadı hiç bende acayip sevindim inşallah böyle devam eder. Bu durumdayken tüy topağı önleyici malt macun vermem bir zarar etmez değil mi midesine? Mama yediriyorum su içiriyorum hafif keyifsiz ama en azından dün gece kusmadı :) :) :)

miyu

*
Üye
Bir de yazmayı unutmuşum ilk kusmaya başladığı gün mide koruyucu iğne yapmıştı veterinerimiz. Ama başka yapıcak bişey yok şimdilik demişti. Kusma önleyici dediğiniz başka bir ilaç mı var kusmayı önleyen?

daniel_22

*
Üye
Sana tavsiyem anatolia hayvan hastanesi olabilir. Bağdat caddesinin üst tarafında tam adresini bilemiyorum ama teli var bende 216 3690917 burada durumunu anlatırsan sana yardımcı olacaklarına inanıyorum. Umarım bir sorunu yoktur ve tahminlerimiz boşa çıkar. Ama anlattıkların son derece güzel gelişmeler tabiki her ne kadar kas yırtılması da olsa senin içini ferahlatacak bilgilerin sana somut kanıtlarla verilmesi gerekir. Mide düzenleyici ilaçtan kasıt nedir bilemiyorum ama bildiğim hayvanlarda kusma olduğunda emedur yada ulcuran gibi enjektable ilaçların yapılmasıdır. Ama yapılmadan önce mide röntgeni çekilmesinde yarar vardır. Verdiğin malt past her ne kadar kusturucu etkiye sahip olsada dediğin kadar uzun süre etki yaratacağını sanmıyorum ama hayvanın bünyesi de bu durumda çok büyük bir etken oluyor.

Umarım en kısa zamanda sağlığına kavuşur kedin. İyi haberlerini bizimle paylaşırsan sevinirim.