Aşıdan sonra kedimin çok tuhaf hareketleri

Başlatan Ada, 15 Temmuz 2011, 02:26:11

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

« önceki - sonraki »

Ada

*
Üye
İletiler: 22
Veteriner Hekimlerin Dünyası
Merhabalar, 2,5 yaşında, dişi, kısır ve alerjik astımı olan bir Siyam kedim var. Normalde çok sakin ve oyuncu bir kedidir. 2,5 yıldır hiç sinirlendiği için beni veya bir başkasını tırmaladığına rastlamadım. Sadece bazen oyun oynarken ufak kazalar olabiliyor. Fakat benim kedim bu yıl aşıdan sonra beni aşırı derecede şaşırtan hareketler yapmaya başladı. Bu yılın şubat ayında karma aşısı yapılmıştı ve aynı gün dış parazit damlası damlatıldı. Birazdan anlatacaklarımın da veteriner tarafından, kedim astım hastası olduğu için, dış parazite karşı verilen bir tepki olduğu zannedildi. Fakat dün akşam üzerine doğru yapılan kuduz aşısından sonra bunun dış parazit damlası ile herhangi bir ilgisi olmadığını fark ettim. Artık aşılardan sonra, kedimin yürüyüşünden tutun da nefes alıp verişi bile bambaşka bir hâl alıyor. Sürekli tempolu bir yürüyüş halinde oluyor, nefes alıp verişi çok hızlanıyor, özellikle karton kutu, cd kutusu, laptop, tv, kumanda, çanta fermuarları gibi sert cisimleri ısırıp, koparmak istiyor, parkelere kum kazar gibi hareketler yapıyor, tam uyudu, sakinleşti diyorum yatmış vaziyetteyken birden yerinden fırlıyor ve oturduğu yeri tırmalamaya veya aşının vurulduğu yeri yalamaya başlıyor ve bu zamanlarında kucağıma alıp sakinleştirmek istediğimde inanılmaz bir miyavlama, tırmalama veya ısırma gibi tepkilerle karşılaşıyorum. Kısacası kedim artık aşılardan sonra çok hırçınlaşıyor ve bu durum beni çok endişelendirmeye başladı. Ben onu izlemekten yoruluyorum, kedim tüm bu hareketleri yapmaktan yorulmuyor. Şubat ayında yapılan karma aşısından sonra, tüm bu anlattıklarımı eve geldikten yarım saat sonra yapmaya başladı dolayısıyla bu durumu fark eder etmez veterinere götürme şansımız oldu ancak dün yapılan kuduz aşısına 8 saat sonra tepki vermeye başladı ve gece yarısı olduğu için veterinere götürme şansımız da yok. Yarın sabah götüreceğim veterinere. Size sormak istediğim şey şu ki; yavruyken hiç böyle tepkiler vermeyen kedim artık aşılara neden böyle tepkiler vermeye başladı? Aşının yapılma anında da hiç sesini çıkarmayan ve bu hareketiyle veterinerleri çok şaşırtan bir kediydi. Bir ağrısı olduğunu apaçık şekilde bana hissettirebiliyor. Bundan sonra ben ne yapacağım? Aşı yaptırmalı mıyım? Yaptırmamalı mıyım? Lütfen bana bir fikir verin, bu duruma çok üzülmeye başladım. Biraz uzun anlattım ama vereceğiniz cevaplar benim için çok önemli. Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ediyorum.

eXcaLibuN

Veteriner Hekim
Administrator
*
Fanatik Üye
İletiler: 4,734
aslında bu duruma net birşey demek için kediniz bazı tetkiklerden geçmesi gerekiyor ama göz önüne alınacak durumları söylemekte yarar vardır.. küçükken göstermediği tepkiyi şimdiden göstermesi kedinizin psikolojik olarak aşı olmayı artık red ediyor...bağışıklık sisteminin diğer sistemler üzerine baskı oluşturması..deri hastalağının mevcut olması...kullanılan aşının kedinize alerjik reaksiyonlara neden olması ki bu durumda farklı firmanın aşısı veya en güzel canlı aşı ise inaktif aşı kullanılması...gibi bir sürü ihtimaller mevcut...

bundan sonra aşı yaptırmalısınız tabii ki nerede olduğunuzu ve bölgenizin hastalık durumunu bılmıyorum ama benim bulunduğum bölgede açıkcası kedi besleyen yok gibi ama köpeklere karma aşıları yavruyken yapıyoruz yılda bir sefer tekrarlanması lazım ama biz yapmıyoruz ve problem yaşamıyoruz sadece kuduzu her sene tekrarlıyoruz....siz böyle yapın demıyorum çevrenin durumunu araştırıp yapılması en uygun olur....
Beşeri hekimlik insan içinse Veteriner Hekimlik insanlık içindir.
Denilebilir ki insan hekimliği veteriner' in yanında okyanusa karşı iç deniz gibidir... 'İsmet İnönü - 1943'
Bilgi, paylaşıldıkça çoğalır.
Kör bir kurşun kalem dahi, keskin bir hafızadan daha iyidir.

https://vetrehberi.com

oğuzhan yeşilgil

Yeni Üye
İletiler: 1
değerli meslektaşımın yazdıklarına katılıyorum.şöyle bir önerim olacak,kediciğimizdeki psikotik değişikliğin sebebini anlamak için pahallı ve uzun süren tetkiklerden evvel denysel amaçla vitamin enjeksiyonu yapalım veya distile su bile olabilir.ve davranışlarını takip edelim.bu sayede problem aşıların hazırlanmasında kullanılan adjuvantlardan mı kaynaklanıyor? sorusuna cevap bulunabilir.
çünkü bir tecrübe etsen senin de aklına yatar bize insan hekiminden daha lazım baytar.M.A.ERSOY

eXcaLibuN

Veteriner Hekim
Administrator
*
Fanatik Üye
yani ben ihtimalleri yazdım hepsini değişik deneme yöntemleri mevcut bu bilgileri paylaştığınız için teşekkürler
Denilebilir ki insan hekimliği veteriner' in yanında okyanusa karşı iç deniz gibidir... 'İsmet İnönü - 1943'

Ada

*
Üye
Öncelikle cevaplarınız için çok çok teşekkür ediyorum. Bugün veterinere de gittim. Yapılan aşı dediğiniz gibi canlı aşı imiş. 2 gün önce gece kusmuştu. Dün bir de 39 derece ateşi varmış bir de üzerine aşı yapıldı. Tabii burada benim hatam oldu. Kuduz aşısı yapıldıktan sonra söyledim kustuğunu ve keyifsiz olduğunu ondan sonra ateşini ölçtüler. Ben şu anda Bursa'dayım fakat İzmir'de öğrenciyim. Kedim ile birlikte 9 ay İzmir'de, 3 ay Bursa'dayız. Sürekli hava değişikliğine maruz kalması bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olmuş olabilir dediler. Enfeksiyon başlangıcı da olabilir dediler. Oğuzhan Bey'in dediği gibi hem bağışıklık sistemi için hem de çok tüy döküyor olmasından dolayı vitamin hap verildi. Ayrıca dün ve bugün ateşi için antibiyotik iğne yapıldı. Eğer iyi olmazsa pazartesi günü kan tahlili yapılacak. Umarım en kısa zamanda iyileşir ve ciddi bir şeyi yoktur, 2,5 senede her şeyim oldu o benim  :(   

eXcaLibuN

Veteriner Hekim
Administrator
*
Fanatik Üye
öncelikle geçmiş olsun yalnız bir şeye değinmek istiyorum bursa ile izmir iklim olarak aynı bölge ve aynı karakter iklime sahipler eğer ki izmirde denize yakın bir şehirde okumuyorsanız bu hava değişikliği olayına katılmıyorum..şimdiden geçmiş olsun...

Ada

*
Üye
Teşekkür ederim. Bana söylenenler genel olarak tahmin oluyor. Astım teşhisi de çok zor konulmuştu. Aşağıdaki resimde Şubat ayında yapılmış kan tahlili sonuçları var. Bir de siz bakıp yorum yaparsanız çok sevineceğim. Bir de ayrıca kedimin aşıdan sonra bu hareketleri anaflaktik şok olabilir mi :S 

eXcaLibuN

Veteriner Hekim
Administrator
*
Fanatik Üye
kan tahlilinde enfeksiyon varlığı gözüküyor bunun dışında astım ihtimalide var ama bu kan tahliliyle %100 astım denilmez .. anaflaktik şok olduğunuda düşünmüyorum

Ada

*
Üye
Anladım bu şubat ayında yapılan bir tahlildi ve o zaman bana enfeksiyon vs. gibi bir şey söylenmedi. Belki de şimdi o enfeksiyon iyice ilerledi... Götürmediğim yer kalmadı Dursunali Bey. Özel veterinere de götürdüm, Uludağ Üniversitesi'ne de götürdüm. Filmleri çekildi, defalarca kan alındı. Her seferinde farklı şeyler söylendi. Başta çok tüy yutmuş dediler, sonra ciğerleri balgam dolmuş dediler, en sonuncusunda da artık astım dediler. Her seferinde farklı bir teşhis koydukları için açıkçası da benim güvenim azaldı, zaten kedim yola çıktığında aşırı heyecanlanıyor, bir de kan tahlili, film çekimi derken iyice heder oluyor, bir daha da üzerine düşemedim bu yüzden. Astım teşhisi konulduktan sonraki süreçte avil, asist gibi ilaçlar kullandık. Öksürdüğü zaman Avil şurubu, dedikleri gibi öksürük sonrası hâla şırınga ile veriyorum. Ömür boyu bununla yaşayacakmış, tedavisi yokmuş. İlaçla sadece rahatlamasını sağlayabilirmişim.

İlk mesajımdaki  olayları bir yerde daha yazmıştım anaflatik şok olabilir diye cevap gelmiş. İnternetten araştırınca biraz gözüm korktu.

Tüm sorularımı sabırla yanıtladığınız için çok teşekkür ederim.

eXcaLibuN

Veteriner Hekim
Administrator
*
Fanatik Üye
bakın dürüst olmak gerekirse hayvan sağlığı sektörü şu anda tıpda bulunan imkanlar elimizde yok mesela hastaneye gidiyorsunuz kan tahlili ultrason tomografi idrar tahlili şu tahlıl bu tahlil yapıyorsunuz sonuçları doktora götürüyorsunuz teşhis koyuyor ama ayni tahlileri başka doktora soruyorsunuz farkli birşey diyor düşünün tıpta bu şekilde ve şu anda imkanlar çok üst düzeyde elektron mikroskop bile var ama bizde bu imkanlar yok olmamasına rağmen hayvan hastalıklarında teşhislerin çoğu farklı hekimlerede sorsanız aynı teşhis cevabını alırsınız biz veteriner hekimlerin hayvan sağlığı konusunda elimizin bağlandığı zamanlar oluyor...tıpta da aynı yapacak birşey yok diyorlar insanın ölmesi bekliyorsunuz 3 aylık ömrü kaldı diyor bekle ölüm gelsin...neyse çok uzattık ama siz baya zahmet çekmişsiniz bana sorarsanız en iyi teşhisi uludağ universitemizdeki hocalarımız koymuştur onların dedikleri yapmanızı tavsiye ederim...

Ada

*
Üye
Cevaplarınız için çok teşekkürler. O zaman bize yine üniversite yolları göründü   ::)

eXcaLibuN

Veteriner Hekim
Administrator
*
Fanatik Üye
Alıntı yapılan: Ada - 18 Temmuz 2011, 19:19:59
Cevaplarınız için çok teşekkürler. O zaman bize yine üniversite yolları göründü   ::)

:D :D :D

Ada

*
Üye
Bugün gittik Uludağ Üniversitesi'ne. Ateşi 39.3 idi ve ateşi yok dediler. Normal mi bu değer?

eXcaLibuN

Veteriner Hekim
Administrator
*
Fanatik Üye
Kedilerde normal vücut ısısı 37,5-39º C aralığı kabul ederiz 0.3 luk bir fark aslında çoktur ama mevsim faktörünü de her zaman düşünmek durumundayız...yani normal merak etmeyin...ne teşhis koydular?

Ada

*
Üye
Röntgen çekildi. Kesin olarak astım teşhisi kondu. Kendi aralarında benim anlamadığım bir dilde, bir şey değerleri iyi bu yüzden kan tahliline gerek yok dediler :) Ciğerlerinin ön kısmında bir doku oluşmuş bu yüzden zor nefes alıyormuş. Amoklav antibiyotik verildi. 7 gün boyunca günde 2 kez onu vereceğim. Ayrıca asist şurup verildi onu da 10 gün boyunca kullanacağız o da günde 2 kez. 10 gün sonra tekrar gideceğiz. Eğer iyileşmezse yeni ilaç verilecek. Eğer o ilaçlar da iyi gelmezse iğne yapacakmış. Orada ne dokusu oluşmuş olabilir? Ya çok kötü bir şey olduğu için söylemediler bana ya da anlamayacağım bir dil olduğu için söylemediler. Umarım 2. ihtimaldir.