İNEKLERİMDE DÜŞÜK YAPMA ACİL YARDIM

Başlatan hacimmet, 11 Şubat 2012, 13:50:56

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hacimmet

S.a sayın hocalarım düşük yapma konusunda daha önce konu açmıştım ama bu gün bir hayvan daha düşük yaptı ve düşen hayvanın resmini çektim tekrar konu açıyorum bundan yaklaşık 40 gün kadar önce ineğimin biri 5,7 aylık düşük yaptı aynı tarihtede aynı ineğin kızı olan başka ineğimden iltihaplı akıntı geliyordu yaklaşık 40 gündürde antibiyotik tedavisi vitamin desteği şeklinde taedavi uygulamaya çalıştık çalıştığım veteriner arkadaşada 3-5 kez danıştım normal birşey olmaz dedi bende hata yaptım önemsemedim tedavi yapsamda bürüsellla testi yaptırmadım hayvanlara,bugün dediğim akıntılı hayvan düşük yapmış resimdede görüldüğü gibi galiba buzağı rahimde öleli baya olmuş gibi belkide diğer düşük yapan annesiyele aynı tarihlerde ölmüştür buzağı rahimde,şimdi benim sizlere srmak istediğim bu hafta içinde düşük yapan hayvanlara bürüsella testi yaptıracağım bölgemizde imkan olmadığı için Konyaya götüreceğim,ıbr şüphesi olabilirdedik ama hayvanlarda genel bir rahatsızlık sütte düşme,ateş vb. durumlar yok kesinlikle.
  Sebep olabileceğini düşündüğüm sebepleri yazıyorum ,hayvanlara rasyon olarak inek başı:
  -17 kgr kaliteli sılaj veriyorum (borulanma kokma yok kesinlikle)
  -inek başı 4 kgr yaş pancar küspesi veriyorum (aynı şekilde borulanma vs. yok)
  -ortalama inek başı 10 kgr 21 protein 2700 enerji süt yemi veriyorum (süt verimine göre bazı hayvanlara daha çok bazılarınada daha az veriyorum)
   -inek başı 3,5 kgr yonca balyesi veriyorum günlük.(oda kuru ve borulanmamış)
   -normal sap balyesi hayvanların karşısında 24 saat aşağı yukarı serbest günlk inekler aşağı yukarı 1-1,3 kgr kadar anaca sap balyesi yiyorlar.
Bunların yanında yem katkı madedesi kullanıyorum (orta kalitede,günlük inek başı 50 gr)
ADE vitaminin bazen aksatıyoruz ortalama 40 günde felan tekrarlıyorum,
  -Hayvanlarımıza açık sistemde bakıyoruz yani aşağı yukarı çok soğpuk havalarda bile (- 20 derecenin altında) dışarda kaldılar.
Rasyonum ve genel bakımım bu şekilde bu konuda bilgi sahibi arkadaşlar varsa iyi kötü yarumlarınıda bekliyorum.

(NOT:yeni düşük yapan inekte aynı annesi gibi tam 5,7 aylık hamilyken düşük yaptı)

Bu bu günkü ineğin düşük buzağısı,

...Nokta Gibi Menfaatler İçin Virgül Gibi Eğilmeyelim...

eXcaLibuN

öncelikle geçmiş olsun..beslenme iyi bir sıkıntı yok gibi...yalnız bence bu durum brucella...mutlaka aşılarını yaptırmalısınız...brucella aşısı olmadan destekte alamazsınız...rahimden gelen iltihaba 40 günlük bir antibiyotik uygulaması yapmanızda gereksiz..rahim içersine ilaç uygulanıp 5 günlük kas içi antibiyotikle tedavi yeterlidir...brucella testini yaptırıp tekrar tartışalım derim...
Beşeri hekimlik insan içinse Veteriner Hekimlik insanlık içindir.
Denilebilir ki insan hekimliği veteriner' in yanında okyanusa karşı iç deniz gibidir... 'İsmet İnönü - 1943'
Bilgi, paylaşıldıkça çoğalır.
Kör bir kurşun kalem dahi, keskin bir hafızadan daha iyidir.

https://vetrehberi.com

hacimmet

Alıntı yapılan: eXcaLibuN - 11 Şubat 2012, 14:33:11
öncelikle geçmiş olsun..beslenme iyi bir sıkıntı yok gibi...yalnız bence bu durum brucella...mutlaka aşılarını yaptırmalısınız...brucella aşısı olmadan destekte alamazsınız...rahimden gelen iltihaba 40 günlük bir antibiyotik uygulaması yapmanızda gereksiz..rahim içersine ilaç uygulanıp 5 günlük kas içi antibiyotikle tedavi yeterlidir...brucella testini yaptırıp tekrar tartışalım derim...
Hocam 40 gün antibiyotik kullanma konusunda yanlış ifadede bulunmuşum yeni düşük yapan hayvana rahmin akıntılı döneminde 5 gün "ceftifor" etken maddeli antibiyotik kullandım zaten kullanmama rağmen akıntı geçmediği için 5 günden fazla sürdürmedim,brucella aşısını devlet sadece dişi buzağılara yapıyor ineklere destekleme için brucella aşısı şartı aranmıyor zaten devlet böyle bir uygulama yapsa mutlaka aşılatırım,buzağılara kesinlikle yaptırıyorum.birde bu burucella testini nerede yaptırmalıyım sizce ilçedeki bi veteriner hekimde burucella testi için bu kğıt testi türünde kit varmış o sağlıklı olurmu,birde bize yakın illerden Konyada "Konya Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü" varmış orada labaratuvar testleri yapıyorlarmış orayamı götürmeliyim,birde "IBR" olabilirmi onun içinde teste gerek varmı?
Teşekkürler cevabınız için.

eXcaLibuN

ensitüye gitmen en doğrusu test için..yalnız ceftiour senin ihtiyacını çözmez bana sorarsan enroflaksisinle beraber gentamisin kullanmalısın artı olarak rahim içine de antibiyotik vermelisiniz...
Denilebilir ki insan hekimliği veteriner' in yanında okyanusa karşı iç deniz gibidir... 'İsmet İnönü - 1943'

fatihözgü

kesin teshiş için lab. tanısı sart ama salmonella olailir diye düşünüyorum.. atık yapan hayvanlarınada tek doz fuliniksin gentamisin + seftiofur uygulamanı öneririm ayrıca tüm hayvnların içme suyuna tetrasiklinli yada tilozini antibiyotik ilave et geçmiş olsun....

hacimmet

Alıntı yapılan: fatihözgü - 12 Şubat 2012, 11:30:02
kesin teshiş için lab. tanısı sart ama salmonella olailir diye düşünüyorum.. atık yapan hayvanlarınada tek doz fuliniksin gentamisin + seftiofur uygulamanı öneririm ayrıca tüm hayvnların içme suyuna tetrasiklinli yada tilozini antibiyotik ilave et geçmiş olsun....
Sağolun hocam cevabınız için "salmonella " konusunuda bir araştırayım ,bu gün veteriner arkadaş kan ve kan serumunu alacak teskitiyle düşük yapan hayvanlara bakacağız.

hacimmet

Bu gün düşük yapan 2 inekten kan örneği alıp kanserumunu tahlil ettirdim test yapan veteriner arkadaş kesinlikle burucella değil dedi,bu düşüklerin sebebi başka ne olabilir acaba,normalde açık sistemde bakıyorum bu yılda havalar birçok kez -20-22 dereceleri geçtiği bile oldu tabi hayvanlarda açıkta oldukları için doğrudan mağruz kaldılar soğuğa soğuktanda olmuş olabilirmi caba?

eXcaLibuN

soğuktan olmaz senin beslenme kötü olsa tamam diyecem ama beslenme iyi hayvanların..brucella değilse sizin hissemediğiniz yüksek ateşli hastalıklarda yavru atmaları olur...ben size şole kısaca ana başlılar halinde yazayım size...

-Brucellesis
-Leptospirosis
-Salmonellosis
- Campylobacteriosis
-Tuberkuloziz
-Yüksek ateşle seyreden hastalıklar
-Paraziter hastalıklar (Trichomoniasis – Neosporosis)
-Vitamin – Mineral eksikleri (A vitamini –Selenyum noksanlığı)
-Kaşeksi (beslenme eksikliğine bağlı zayıflık)
-Genetik sebepler
-Fiziksel etkenler-Stresler (Vurma – çarpma –uzun süreli naküller)
-Hormonal sebepler

şimdiden geçmiş olsun bunların hepsini göz ününde bulundurun hatanızı bulmaya çalışın...

hacimmet

Alıntı yapılan: eXcaLibuN - 14 Şubat 2012, 09:43:02
soğuktan olmaz senin beslenme kötü olsa tamam diyecem ama beslenme iyi hayvanların..brucella değilse sizin hissemediğiniz yüksek ateşli hastalıklarda yavru atmaları olur...ben size şole kısaca ana başlılar halinde yazayım size...

-Brucellesis
-Leptospirosis
-Salmonellosis
- Campylobacteriosis
-Tuberkuloziz
-Yüksek ateşle seyreden hastalıklar
-Paraziter hastalıklar (Trichomoniasis ? Neosporosis)
-Vitamin ? Mineral eksikleri (A vitamini ?Selenyum noksanlığı)
-Kaşeksi (beslenme eksikliğine bağlı zayıflık)
-Genetik sebepler
-Fiziksel etkenler-Stresler (Vurma ? çarpma ?uzun süreli naküller)
-Hormonal sebepler

şimdiden geçmiş olsun bunların hepsini göz ününde bulundurun hatanızı bulmaya çalışın...
Sağolun hocam bilgileriniz için ,düşük yapan 2 hayvan anne ve kızı ikiside düşük yaptı,hayvanlarımda ateşli yada böyler belirgin bir hastalık görmedim,anne olan inek düşük yaptığı zaman kondisyon olarak zayıftı diğeri görünüm olarak çokta iyiydi ama o dönemde  "a,d,e" vitaminini seyrek kullanıyordum (kendimce kaliteli beslediğimi düşündüğüm için ihtiyaç görmemeiştim ama sonra yanlış düşünce olduğunu anladım şimdi aylık a.d.e vitamini yapmaya çalışıyorum,darbe almışta olabilirler birde düşük yapan 2 hayvanda düşük yaptıkları gün aşırı kızgınlık gösterdiler hormonel olabilir belki,birde hocam ineklerimiz aşağı yukarı bu dönemde doğum yaptılar ve çoğuda metritis türü akıntı geçirdi bazılarının eşleri düşmedi aldırdık tedavi ettik ama ortama çok genital akıntı bulaştı sağlıklı inekler bunlara maruz kalmış olabilir buda bir sebep olabilirmi?
  Bundan sonra hayvanlarımız için nasıl bir vitamin uygulaması tavsiye edersiniz günlük ve aylık şeklinde?

eXcaLibuN

vitamin uygulaması şole boyle denemez hayvanlar zaten yediklerinden bunları almalı tabıı saman verirseniz olmaz tabii ki ama yine de takviye etmek istiyorum diyorsanız toz,melas,yalama,sıvı şekillerde vitaminler satılmakta bunlardan alıp yemlere katılabilir bunun aralığınıda kendiniz belirleyeceksiniz ama ade yi enjeksiyon şeklinde yapmak istyorsanız ayda bir yeterli görüyoruz...