Doğum sonrası hızlı kilo kaybı ve süt veriminde önceki yıllara göre düşüş

Doğum sonrası hızlı kilo kaybı ve süt veriminde önceki yıllara göre düşüş

Başlatan hacimmet, 09 Aralık 2012, 20:22:52

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hacimmet

S.a arkadaşlar yaklaşık 25 gün önce doğum yapan bir ineğim hızlı kilo kaybediyor ve önceki yıllara göre süt verimi çok düştü  önceki laktasyon dönemlerinde pik dönemde 35 lt civarında verim elde ediyorduk şimdi 20-22 lt civarında anca süt veriyor inek kondisyon puanı doğum sırasında 4 civarındaydı,bu hayvan bu sefer doğumdan sonra hipokalsemi geçirdi ve 500 lük kalsio-ph ile ayağa kalktı hayvanda birada metritis türü akıntı var ama ateş 38,6 bu gün rahmini metrogen ile yıkadım artı 10 ml Ceftisin 10 ML kinolax vurdum,inek 5. inci doğumunu yaptı bu doğumdan önce 6 aylık düşük yapmıştı düşük yüzünden sütten erken çıktı kuru dönemi uzun geçirdi durum bu şekilde uzun oldu ama ayrıntılı yazdım,acaba ineğim neden bu laktasyonda süt verimi düşük.
...Nokta Gibi Menfaatler İçin Virgül Gibi Eğilmeyelim...

eXcaLibuN

bi de günlük neden ne kadar verdiğinizi yazarsanız tam bilgi sahibi olacağız..
Beşeri hekimlik insan içinse Veteriner Hekimlik insanlık içindir.
Denilebilir ki insan hekimliği veteriner' in yanında okyanusa karşı iç deniz gibidir... 'İsmet İnönü - 1943'
Bilgi, paylaşıldıkça çoğalır.
Kör bir kurşun kalem dahi, keskin bir hafızadan daha iyidir.

https://vetrehberi.com

hacimmet

Alıntı yapılan: eXcaLibuN - 10 Aralık 2012, 13:27:58
bi de günlük neden ne kadar verdiğinizi yazarsanız tam bilgi sahibi olacağız..
hocam bütün ineklerle birlikte 25 kgr sılaj artı 4 kgr yonca balyesi yarım kgr saman balyesi artı 2.5 litreye 1 kgr 19 protein yem,hayvanda karaciğer sorunu olabilirmi acaba ben kondisyon puanı 4 yazmıştım ama yüksekte olabişlir hayvan doğumda biraz kiloluydu,sılajla yemi çok az yiyor ama yonca balyesini çok yiyor,bu gün hepagen artı tonarsil ve decort ampul kullanmaya başlayacağım karaciğer sorunu olabilir diye

eXcaLibuN

rasyonda iyiymiş..karaciğer olayınızı başlatın bunun yanında kalsimin+fosfotonik 2-3 gün devam edin bir de tel olup olmadığına bakılsa iyi olur..geçmiş olsun
Denilebilir ki insan hekimliği veteriner' in yanında okyanusa karşı iç deniz gibidir... 'İsmet İnönü - 1943'

hacimmet

Hocam bu gün hayvana ketozis için idrarından çubuk testi yaptım  cetvele göre ileri derece ketozis çıktı çubuk tam koyu pembe renk oldu ve hayvana serum olarak %30 luk dektroz artı 1 adet decort ampul 30 ml hepagen ve 25 ml tonarsil uyguladım inek yonca balyesini yiyor ama sılaj ve kesif yemi hiç yemiyor.

eXcaLibuN

fatihözgü

eXcaLibuN

hacimmet

Alıntı yapılan: eXcaLibuN - 11 Aralık 2012, 18:55:54
tedaviyi yapmışsın atlatır inş..yarın yemeye başlaması lazım ;)
bu gün tekrar 500 ml daha %30 luk dekstroz taktım hayvan yonca balyesini yiyor ama sılaj ve kesif yemi yinede çok ucundan tüketiyor.
Alıntı yapılan: fatihözgü - 11 Aralık 2012, 21:27:08
hacımmet sen veteriner hekimmisin
Alıntı yapılan: eXcaLibuN - 12 Aralık 2012, 09:03:26
Alıntı yapılan: fatihözgü - 11 Aralık 2012, 21:27:08
hacımmet sen veteriner hekimmisin

bende çok merak edıyorum :D
:thumbs: yok hocam işletme sahibiyim veteriner hekim değilim.
Arkadaşlar bu hayvan şayet kısa sürede düzelmesse nasıl bir tadivi uygulamaya devam etmeliyim bu hayvana eksradan ağızdan pekmez sulandırıp veriyoruz,yarın tekrar idrar testi yapacağım

fatihözgü

pekmez vermeyin pekmez hastalığın seyrini olımsuz yönde etkiler onun yerine propilen glikol günlük 500 ml 5 gün verin. humulin (insulin) kullanın.

hacimmet

Alıntı yapılan: fatihözgü - 12 Aralık 2012, 21:11:16
pekmez vermeyin pekmez hastalığın seyrini olımsuz yönde etkiler onun yerine propilen glikol günlük 500 ml 5 gün verin. humulin (insulin) kullanın.
teşekkürler hocam pekmezi bıraktım propilen glikol veriyorum testi tekrar yaptım bu sefer normal çıktı hayvan yine sılaj ve kesif yemi az yiyor ama iştahı ağr ağır düzelecek galiba.

eXcaLibuN

fatihözgü

hepagen 20cc 2 günde bir defa 3 doz +catasol 20 cc günde bir 5 gün birde+bekombin 20 cc 5 gün

hacimmet

Cevaplarınız için teşekkürler.
Hepageni hastalığın başında tonarsil ile birlikte kullandık,catasol kullanmadım b kombinini 3 gündür 20 cc uyguluyorum onunla birlikte kalsiyum ve fosforda vuruyorum artı hayvana birde ultra corn vurdum 10 cc 12 saat ara ile 125 gr 2 kez rumenas içirdim ama yine hayvan kesif yem ve sılajı yemiyor,çalıştığım veteriner arkadaşımada gösterdim oda artı bir tedavi şekli önermedi ,hayvanın sağlığı 2 gündür tekrar bozulmaya başladı,normalde dururken içini dokuyor karın boşluğu sürekli çökük ve hep kasılmalı şekilde.
  İşletmede karşılaştığım birçok hastalığı bazen ağır vakalarda içerisinde tedavi ettik birçoğunuda bu forumda paylaştım ama şuanki hasta hayvan tedaviye pek cevap vermiyor testte ketosiz görünmüyor artık ama yinede 530 dektroz kullansak nasıl olur,kalsiyum %50 lik kas içi deri altı uyguluyorum kalisyumu serum olarak girsek nasıl olur?

eXcaLibuN