acil! muhabbet kuşum hasta.. :(

acil! muhabbet kuşum hasta.. :(

Başlatan basakdeniz, 14 Mart 2013, 14:33:00

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

basakdeniz

merhaba.. muhabbet kuşumun özellikle sol gözünün altı belirgin bir şekilde şişti. sanki hava baloncuğu veya su toplamış gibi.. yastık altında örtü ile oynadığı için örtüye sürtmeden dolayı gözü şişiyor sanıyorduk ama şişlik giderek arttı.. şimdi bayağa balon gibi şiş.. şişlik her 2 gözde var ama sol göz daha fazla..

forumlardan takip ettiğim kadarıyla gözüne mikrop bulaşmış olabileceği düşüncesi ile cuma gününden itibaren  genta göz damlası kullandık.. yemesinde, oynamasında, tüylerinde, dışkısında vs. her hangi bir bozukluk yok.. 

pzt. günü veterinere de götürdük enfeksiyon kapmış genta kullanmaya devam edin hatta gentayı bırakın teramisin sürün dedi.. bi de vitaminli ilaç verdi.. adı vitaform.. suyuna karıştırıp veriyoruz.. suyu da her gün yeniliyoruz..

ancak kuşumun gözü 1 haftadır hala şiş, gerçi ilk şişliğe göre biraz indi sayılır ama.. yine de normal değil gözü..

veteriner anlamadı sanırım.. hiç gözünü bile temizlemedi.. açıkçası çok da yardımcı olmadı sanki.. çünkü onun dediklerini zaten biz de yaptık..

bu arada kuşumda yumurta var ve yumurtlayamıyor kaç gündür. nerdeyse 1 hafta oldu yumurtlayamaması.. çok defa yumurta yaptı.. yumurtlamama sorunu yoktu..

nefes alışı da hiç iyi değil, sık sık ve sesli nefes alıyor.. sanki burnundan kesik kesik ıslık çalar gibi.. nefes alıp verirken kuyruğu inip kalkıyo ve vücudu oynuyor

acaba yumurtlayamadığı için olabilir mi bu nefes alıp vermesi..

gözünü geçtim nefes alıp vermesi sinirimi bozuyor.. veterinerin verdiği vitaminli ilaçtan sonra oldu sanki.. gerçi o da içinde de enfeksiyon olabilir belki diye verdi ama daha da sesli nefes almaya başladı önceden bu kadar değildi.. :(

lütfen yardım edin.. ne yapabilirim? bana bi yol gösterin..

kuşumun resimleri aşağıda..

eXcaLibuN

aslında tedavisini hekim arkadaşımız yapmış ama yanıt olmamış.. benim tavsiyem baytril-k alıp sabah akşam bir damlayı geçmiyecek şekilde ağızdan enjektörle yardımıyla 5 gün kullanmanızdır..birde eczaneden kortizonlu merhem bulabilirseniz şişkinlik olan bölgeye günde 2 sefer uygulayın...geçmiş olsun...
Beşeri hekimlik insan içinse Veteriner Hekimlik insanlık içindir.
Denilebilir ki insan hekimliği veteriner' in yanında okyanusa karşı iç deniz gibidir... 'İsmet İnönü - 1943'
Bilgi, paylaşıldıkça çoğalır.
Kör bir kurşun kalem dahi, keskin bir hafızadan daha iyidir.

https://vetrehberi.com

basakdeniz

hızlı cevap vermenizden ve ilginizden dolayı gerçekten çok teşekkür ederim.

kuşumda yumurtlama sorunu da olduğundan poposuna teramisin sürdük mesajı yazdıktan sonra.. kuşum şükürler olsun teramisin yardımıyla yarım saat içinde yumurtladı.. ancak soluk alış verişi değişmedi yine.. hala sesli nefes alıyor..

veterinere tekrar telefon açtığımızda bize teramisini gözüne 3 gün daha kullanın (kullanımı 10 güne tamamlamak için) sonra 4 gün ara verin geçmezse tekrar kullanın dedi.. bu ilaçları bırakıp sizin dediğiniz ilaçlara hemen başlasam olu mu? yoksa 3 gün daha bekleyip sonuç alamazsam bu ilaçlara mı başlayım.. baytril-k kullanırsam  vitaformu kullanmaya yine devam edeyim mi?

bu arada bahsetmeyi unutmuşum.. kuşum gözünü kaşıyınca bu şişliği indiriyor.. ancak bi süre sonra tekrar şişiyor.. gözünün içinde sümüksü bi tabaka oluşuyor.. kortizonlu merhem dediğiniz hangisi.. bir ilaç ismi verebilirmisiniz.. EFEMOLİNE isminde bir göz damlasını göz şişmesi için önermişler kuşlar için.. siz önerir misiniz?

valla gözüne mi çare bulayım nefesine mi bilemedim.. :( öle sesli nefes aldıkça, gözünü kısarak baktıkça içim parçalanıyor..

yanıt verdiğiniz için tekrar teşekkürler..

eXcaLibuN

hekim arkadaşımızın dediği şekilde bir devam edin sonuç alabiliyormuyuz bi bakalım olmazsa benim dediğim şekilde yaparsınız.. yalnız solunum enfeksiyonu için sadece göze değil vitaform mu da kullanmanız gerekiyor. kortizonlu merhemlerde insan ilacı olduğu için aklımda herhangi bir ilaç ismi yok ama efemoline inceledim güzel bir ilaç uygulanabilir.  geçmiş olsun..
Denilebilir ki insan hekimliği veteriner' in yanında okyanusa karşı iç deniz gibidir... 'İsmet İnönü - 1943'

basakdeniz

Dursunali Bey,
ilginiz için çok teşekkür ederim, sağolun. çok yardımcı oldunuz gerçekten..

sizin de dediğiniz gibi veterinerimizin önerdiği tedavi sürecini tamamlamayı, sonuç alamadığımızda sizin önerdiğiniz tedaviyi uygulamayı düşünüyorum.

emeğiniz, ilginiz için çok teşekkür ederim tekrar,
işlerinizde kolaylıklar diliyorum...

basakdeniz

Dursunali Bey,

bugün kuşum çok halsiz ve uçtuğu yerde duruyor, çok durgun gözüküyor, sürekli uyukluyor.. tüyünü kabartmıyor ama kafasını yana çevirip öle uyukluyor..

nefesi sık sık ve kesik kesik.. sesli bi şekilde fik fik diye ses çıkararak nefes alıyor.. zor nefes alıyor gibi,
vücudu oynuyor ve kuyruğu inip kalkıyor..
yutkunarak sanki boğazını temizliyor,  yutkunurken boğazında bi salgı var gibi ses çıkıyor.

dünden itibaren sulu sulu, sarıya yakın dışkı yapıyor..
kuşum 1 hafta içinde gerçekten çok zayıfladı.

veterinerin verdiği vitaformu ve teramisini bugün kestik. veteriner 2 gün bırakın başka bişey verelim sonrasında dedi. çünkü teramisini sürünce gözü daha fazla şişiyor ve kızarıyor..

gözünü sürekli kaşıma ihtiyacı hissediyor, gözaltındaki şişliği kaşıyarak patlatıyor ve nefes alıp verdikçe tekrar şişiyor.. şişliğin içinde hava kabarcıkları gibi bişeyler de gözüküyor.. ve gözü sulanıyor..

bugün gerçekten çok kötü.. 2 gün dayanamazsa diye çok korkuyorum. 2 gün gerçekten beklenmeli mi?

gözündeki şişme solunum hastalığından kaynaklanabilir mi? hava keseciği tıkanıklığı diye bişey okudum. kuşumuzda böle bişey olabilir mi? hava keseciği tıkanıklığı olunca eğer geç kalınırsa kuşun kendi salgısında boğularak öldüğünü okudum. gerçekten böle bişey var mı?

gerçekten çok mutsuzum, kuşumun neyi var, vakit kaybetmek istemiyorum, önerdiğiniz ilaçlar bu şikayetlere iyi gelir mi? lütfen bana yardım edin..

eXcaLibuN

aslında birçok şey yazacam ama bunlar kesinlikle etik değil..

2 gün beklenilmesi tabi ki uygun olandır ve oyle de olması lazım yalnız anlatmanıza göre durum baya ciddileşmiş bu durumda iken kuşu kaybetmek yerine müdahele etmeyi şahsen daha uygun buluyorum...kuşunuz şu anda ishal olmuş durumda başka bir rahatsızlığı olması dahi sıvı kaybından kaybedebiliriz. baytrik k alıp sabah akşam ağızdan 1 damla olacak şekilde 5 gün kullanın hem ishaline hem de solunum rahatsızlığına iyi geleçektir.. geçmiş olsun..

basakdeniz

Dursunali Bey, inanın ben de çok şeyler yazmak istiyorum ama.....

dediğiniz gibi baytril almak için başka bir veterinere gittiğimde baytril kuşu görmeden veremeyeceğini söyledi ve kuşumuzu gösterdik.. gözünde mikrop olmadığını ve solumun rahatsızlığı olduğunu söyledi.

bir şırınga içine baytrili 15 kattan fazla seyrettiğini söylereyek bize günde 1er damla 3 öğün (sabah öğle akşam) damlatmamızı istedi. dün veteriner saat 6da damlattı biz de gece 11de damlattık sonra sabah tekrar 11de damlattık..

kuşumuz sabah gayet güzel yem yiyordu. kafesinde başka kuş da var.. onla oyun oynuyordu. akşam tekrar saat 5te 1 damla şırıngadan baytril damlattık. toplam 4 damla kullandık..

ancak saat 8 gibi kuşumuz topallamaya, dengesini kaybetmeye başladı, kanadını açarak geri geri gitmeye başladı.. kaşınmak istiyor ve dengesini kaybedip düşecek gibi oluyor..
dışkısı sadece sarımsı su.. katı hiç bir şey yok..

normalden çok çok hızlı soluyor.. vücudu inip inip kalkıyor.. yem yemiyor.. zorla önüne yem koyuyoruz gözünü açıp bakmıyor bile..

sıvı kaybediyor diye ağzına zorla ara ara normal su ve ara ara avi-vit isminde vitaminli su veriyoruz.. ama kesinlikle yem yemiyor..

vücudunu görseniz gerçekten çok zayıfladı.. dün gittiğimiz veteriner de öle dedi.. göğüs kafesinin altı yumurtalığının olduğu yer resmen çukur..

topallaması biraz geçti ama gözünü açmıyor hep uyukluyor..

veteriner baytrili günde 3 öğün verin demişti ağır gelmiş olabilir mi? bugün 2 defa baytril verdik 3.sünü verelim mi?
ishali kesmek için ne yapalım?
yemi nasıl yedirebiliriz?

lütfen acil yardım edin.. veterinere ulaşamadığım için sizden bilgi almak istiyorum..
sabaha çıkmazsa diye çok korkuyorum :(

lato95

Geçmiş olsun.

Elinizdeki baytril-k seyreltilmiş ise 3 defa kullanmanızda bir sıkıntı yok. Seyreltilmemiş ise sabah akşam 1 damla vermeniz yeterli olacaktır. Elinizdeki vitaform adlı ilacı suyuna çay kaşığının sapı miktarınca koyunuz. İçmesini sağlayın. İçmediğini gördüğünüzde şırınga ile ağzına su takviyesi yapın. Krem sürmeyi kesin. Boğaz bölgesine hafif masaj yaparsanız, varsa o bölgede şekillenen tıkanmalara karşı basit bir tedavi uygulamış olursunuz.

Ve yem alıp almadığına özellikle dikkat edin. Eğer gerçekten beslenme yoksa Aminasol adlı bir ilaç var onu temin ederek yine ağızdan sabah akşam 1'er damla damlatınız.

Dosta düşmana...

basakdeniz

cevabınız için teşekkürler gerçekten..

baytril seyreltilmiş ama baytrili verdiğimizde kuşumuz çok fazla tepki gösteriyor.. kaşıntı yapıyor.. deli gibi kaşınıyor.. kasılıyor, dengede duramıyor.. uçarsa eğer güçsüz kalıp, kafasını yere serip kanatlarını düşürüyor.. ağızdan zorla su vererek onu rahatlatmaya çalışıyoruz..
baytril ağır mı geldi acaba..

yemi sabah düzgün yemişti ancak yaklaşık saat 6dan beri yem yemiyor.. zorla önüne koysak da 1-2 yem alıyor.. sevdiği şeyleri versek bile bakmıyor..

kremi ve vitaformu 2 gündür kestik.. vitaform da antibiyotikli ilaç olduğundan 2sini aynı anda vermeye korkuyoruz açıkçası..

bu baytrili daha ne kadar kullanmamız gerek.. kullanırken tedirgin oluyoruz.. damlayı verince deliriyor neredeyse..

vitaform verirsek daha da ağır gelir mi?

lato95

Kanatlı hayvanlarda özellikle de muhabbet kuşlarında stres faktörü yaşamsal bir faktördür. Kuşunuz strese bağlı olarak sinirsel semptomlar bile gösterebilir. Eğer gerçekte bunları sadece baytril verdiğinizde yapıyorsa baytril vermekten vazgeçin. Ancak şöyle bir durum da var; ağız yoluyla kuşunuza su verirken enjektörü doğrudan kuşunuzun ağzını açıp içine sıkmanız onun tepkiyle cevap vermesine yol açabilir. Ağızını açarak dilinin yerleştiği bölgeye sıvıyı boşaltmalısınız.

Baytril ile vitaformu birlikte kullanabilirsiniz. Ancak bahsettiğim ölçüde tam dolu bir sulukta seyreltilmiş olarak kullanmalısınız. vitaform ishali kesecektir. Kullanmanızı tavsiye ederim.

Aminasol adlı vitamin ve protein komplexi gıda alamayan kuşunuzun temel fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için minimal gereksinimlerini karşılayacaktır. Es geçmeyelim.
Dosta düşmana...

eXcaLibuN

fatih gerekli olanları söylemiş ..dün akşamdan beri nette olmadığım için mesajınıza yanıt veremedim... geçmiş olsun...teşekkürler hemşo :)

lato95

Kuşun son durumu hakkında bilgi verilebilinirse seviniriz.
Dosta düşmana...

basakdeniz

kusura bakmayın.. o günden beri hala kuşumla uğraşıyorum.. hala hasta :(
nete de giresim gelmedi açıkçası..

en son yazdığım günden sonra o kadar gelişme oldu ki özetlersem eğer;

baytrili aldığı 2. gün en son yazdığım gibi tepkiler vermişti..
o sabah kafesin dibinde buldum kuşumu.. yürüyemiyordu.. kafasını yere koyup yatıyordu sürekli
veterinere gittik, kasılma olduğunu söyledi, b1 vitamini verdi.
baytrile tepki veriyorsa bırakın, sadece vitaforma devam edin dedi..
biz de öle yaptık, b1 vitamini işe yaradı ve kuşumuz şu an yürüyor ancak gözü hala şiş..
hatta önceki eklediğim resimlerden bile daha fazla..

daha sonra gözü tamamen şişti ve kapandı.. gözünün içinden sarı iltihap aktı..
biz de tekrar veterinere gittik..
veteriner şırınga ile gözünden iltihabı çekti..
ama 1 hafta sonra tekrar eski boyutuna geri döndü..

dün tekrar veterinere gittik, iltihabı tekrar şırınga ile çekti..
veteriner iltihabı içerden kurutacak bişeyin olmadığını, vitaformdan başka bir şey verilemediğini, müdahalenin diğer hayvanlara göre daha az olduğunu söyledi..
tekrar şişerse pzt. en geç çarş. tekrar gelin baytril verelim dedi..
ancak gözü 1 gecede tekrar eski haline geldi..

kuşun gagasının kenarı, etli kısım, ve ağız içi de şiş,
hatta o etli kısımın gaga ile birleştiği yer yani gagada kırmızı kızarıklık var..

sürekli ağzı açık ve aksırıyor,
boğazında sanki bir şey varmış gibi boğazı 1-2 dk. da bir temizlemeye çalışıyor..
boğazdan hıkır hıkır sesler geliyor..

bu arada yem yiyor, su içiyor, ancak yem yemesine rağmen kilo almıyor..
göğüs kafesi ile yumurtalığın olduğu yer 1 aydır çukur.. kemik bariz belli ve kemiğin bitimi çukurlaşıyor..
1 aydır vitaminli yemlerle besliyoruz, yumurta, domates, salatalık, bebe bisküvisi  falan veriyoruz ama kilo aldıramadık..

veterinerin dediğine göre gözünde problem yok, apse oluşmuş, lokal bi rahatsızlık var, kuşun genel durumu iyi,
eğer kötü bir durum olsaydı şu ana kadar ölebileceğini söyledi..

ancak kuşun solunumunda sorun olduğu besbelli..
bu iltihap nasıl bu kadar hızlı toplanıyor..
iltihabı içerden kurutacak bi ilaç yok mu gerçekten..
sürekli hayvandan şırınga ile ile iltihap mı çekilecek..
çekilince bitse neyse.. 2 kez şırınga ile iltihap alındı ama işe yaramıyor..
yaklaşık 3 haftadır sadece vitaform kullanıyoruz..

bu arada nefesi sesli olduğunda, ağzı ne zaman açık soluduğunda gözü maksimum şiş oluyor..

onu öle gördükçe içim acıyor gerçekten..
1 ay oldu, hayvanın başına gelmeyen kalmadı..
yarın tekrar veterinere götürcem, bayrtil verecek bu sefer yine..
ama o tepkilerini hatırladıkça o ilaçtan çok korkuyorum..
o ilacı kullandığı 2. gün kuşum yürüyemedi çünkü..
onun mukabili etkili bi ilaç yok mu?
ya da bu hastalık için kullanılacak olan ilaç nedir ya da var mı? :(

kuşu 6 kez veterinere götürdük, 3 ayrı veteriner gördü,
ama hala 1 aydır iyileşmedi.. :(

sizler ne önerirsiniz, ne yapayım bilmiyorum doğrusu?

kuşumun yeni resimleri..
not: burnu da akıyor ve gagasına yem bulaşmış..

eXcaLibuN

gerçekten çok geçmiş olsun baya vadireler atlaşmışsınız ne yazık ki hala devam ediyor...
bu rahatsızlığını düzeltecek ilaçlar var ama şahsen ben daha önce muhabbet kuşunda kullanmadığım için size öneremiyeceğim.. 3 haftadır vitaform kullanıyorum yazmışsınız bunu kim tavsiye ettim bilmiyorum en fazla antibiyotik grubunu 5-7 gün devam ettirip keseriz...aşırı vitamin ve antibiyotik kullanımı bu şişkinliği oluşturmuş olabilir. benim tavsiyem bütün ilaçları kesin sadece yem verin şişkinliğide iğne ile boşaltılacak ...bu kadar aşırı vücuda yüklenilmesi ya vücut çok iyi değerlendirecek veya vücuttan bir yerden çıkaracak :( benim önerim bu yönde ama muayene eden hekim arkadaşımızın daha doğru karar vereceğini de düşünüyorum...baytril bu denle etki yapıyorsa kullanılmaması taraftarıyım onun yerine farklı olan eritrom kullanılması daha iyi olur...